Reportage
10 mars 2019 10:00
Ridsportplus

3-åringarnas resa del 1: Nu ringer det in – viktiga steg mot framtiden

Del 1 av 4För några år sedan kunde läsarna av Ridsports pappersupplaga följa utbildningen av fem 3-åringar, från oinridna unghästar till en kunskapsnivå motsvarande ett 3-årstest med uppsutten ridning. Nu publiceras serien här på webben – välkommen att följa med på resan där Johan Svensson från Hannell Dressage Stable guidar oss.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    3-åring – en ålder då det händer mycket i den unga hästens liv. Det är nu grunden läggs för den framtida tävlingshästen. Hos Hannell Dressage Stable på Lynga gård söder om Falkenberg finns fem 3-åringar, som hittills mest levt unghästens glada liv i frihet. Ingen är född på gården utan alla är inköpta som föl. Av en tillfällighet köptes det bara hingstar det året, numera är de valacker sedan några veckor tillbaka.

    – En bra årgång med god ridhästmodell men självklart individer, olika på sitt sätt. Någon är helt okomplicerad och någon är känslig med mycket nerv i, förklarar beridaren Johan Svensson.

    – Det går att rida in en häst snabbare och med andra metoder än vad vi tillämpar här. Alla hästar är som sagt olika, tillägger Johan, som i stort följer samma mönster som när han utbildade hingstar i Tyskland.
    – Skillnaden är att här jobbar vi inte med samma tidspress som när en hingst ska gå bruksprov.

    Johan Och Frida034
    Johan Svensson var bara 16 år när han efter ett SM-guld i dressyr på ponnyn Jolly Roger flyttade till Tyskland för att gå en beridarutbildning. I stället för tre år, som det var tänkt, dröjde det 14 år innan Johan återvände till Sverige och då som stallchef hos Hannell Dressage Stable. Under tiden i Tyskland hann Johan med att tävla GP-dressyr och förbereda hingstar inför bruksprov, både som anställd och egen företagare. År 2019 arbetar Johan kvar på Hannell Dressage Stable. I den här serien arbetar han och Frida Larsson i team med unghästarna på Lynga gård. Foto: Annika Karlbom

    Avgränsad cirkelbana

    3-årskullen på Lynga gick ute på sommarbete dygnet runt långt fram på höstkanten.

    – I oktober tog vi in dem en och en i vårt lilla ridhus, där de fick springa lösa i en avgränsad cirkel. Spända, lite nyfikna hästar mår bra av upprepade rutiner. Efter en vecka med samma program varje dag – en del hästar behöver mer tid på sig – har de hunnit vänja sig vid att vara ensamma, avskilda från kompisarna.

    Den cirkelrunda inhägnaden, cirka 16 meter i diameter, används under hela inridningen från longering i grimma tills ryttaren sitter i sadeln och hästen lär sig går framåt med drivande hjälper.

    ”Hästar är flyktdjur”

    Med hjälp av hinderstöd eller stängselstolpar och en rulle plastband är det enkel sak att fixa en inhägnad även i en paddock eller gräshage, under förutsättning att det är mjukt i marken.

    – Om en häst av någon anledning blir skrämd och kommer lös i ett stort ridhus drar den iväg. Hästar är flyktdjur. Då har man skapat ett problem som sitter i länge. Om man i stället arbetar hästen på en begränsad yta, undviker man den risken, betonar Johan.

    LongeringSerie Om UnghästarHos HannellsFoto: Annika Karlbom P: 2016-02
    En begränsad longercirkel ger trygghet. Foto: Annika Karlbom

    När hästen känner sig trygg och avslappnad i sin cirkel är den mogen för longering i enbart grimman under cirka tio dagar. Samtidigt bygger man upp ett förtroende för den som hanterar hästen.

    Steg två i utbildningen består i att vänja hästen vid träns och vanligt tjockt bett. Glöm inte grimman över tränset.
    – Grimman fördelar trycket i munnen på hästar som är rädda för bettet, förklarar Johan.

    Den här träningen upprepas flera dagar i sträck under ett par veckor, och samtidigt kan man passa på att arbeta hästen från marken. Man vänder den, man ryggar några steg, klappar den över ryggen och longerar i både höger och vänster varv.

    Tre grundpelare

    Vid steg tre är det dags att plocka fram longergjord och långa inspänningstyglar. Longerlinans karbinhake ska sättas i grimma och träns.

    Takt, Losgelassenheit und Anlehnung.

    – Vid den här övningen är det bra att ha en medhjälpare som går bakom och driver hästen framåt. Inspänningstyglarna får hästen att söka sig neråt och på så sätt bygga upp ryggmuskulaturen.
    – Takt, Losgelassenheit und Anlehnung.

    Johan citerar den tyska utbildningsskalan. Översatt till svenska blir det takt, lösgjordhet och stöd.
    – Tre viktiga grundpelare i hästens utbildning, påpekar han.

    Även så här långt fortsätter man att träna vändning och ryggning samt klappar hästen över ryggen. Longercirkeln ramar in hästen och hjälper den att hålla balansen.

    Huvudlaget029
    Longerlinans karbinhake ska sättas i både grimma och träns. Foto: Annika Karlbom

    Justera tidsplanen

    Steg fyra: nu är vi framme vid sadelträning, longering upprepade gånger först med sadel utan stigbyglar. När hästen vant sig vid sadeln upprepas samma procedur med hängande stigbyglar.

    I nästa avsnitt, som publiceras i Ridsport nr 4, visar Johan bland annat hur han lyfter upp sin medhjälpare Frida Larsson, som till att börja med hänger över sadeln under några träningspass, innan den uppsuttna träningen tar vid.
    – Det är bra att arbeta unghästen efter en tidsplan men man måste vara beredd på att en del moment tar längre tid för vissa hästar, betonar Johan.

    Han och Frida påbörjade 3-åringarnas träning före jul. Hingstarna har sedan dess kastrerats och vilat under läkningen för att nu på nytt sättas i gång. Hela tiden sedan hästarna togs in från sommarbetet har de gått ute i hagen på dagarna.
    – Unghästar mår gott av att få avreagera sig utomhus före dagens träningspass.

    Serien från Lynga Gård består av fyra delar, som publicerades första gången i pappersupplagan av Ridsport år 2016 med en månads mellanrum. Del två publiceras inom kort på Ridsports webb – håll utkik!

    De då 3-åriga hästarna som utbildas under seriens gång:

    Amsór The020
    Amsór THE. Valack, e Ampère-Kaliber, uppfödare Åsa Theorin. Foto: Annika Karlbom
    Jacques Carneo F008
    Jacques Carneo F. Valack, e Ampère-San Amour, uppfödare Eva Gudmundsson. Foto: Annika Karlbom
    Rock Star011
    Rock Star. Valack, e Chirlon-Chapman, uppfödare Elise Fredriksson. Foto: Annika Karlbom
    Mr Aviator030
    Mr Aviator. Valack, e JJ RayBan-Warsteiner, uppfödare Madlen Johansson. Foto: Annika Karlbom
    Notting Hill020
    Notting Hill TH. Valack, e Floricello-Donnerhall, uppfödare Agneta Herslow och Christian Hansson. Foto: Annika Karlbom

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden