Reportage
23 september 2016 07:00
Ridsportplus

Calabash – 24-åringen som fortsätter utvecklas

Det är aldrig för sent att utvecklas. Efter en lång hopp- och fälttävlanskarriär startade 24-åriga C-ponnyn Calabash tillsammans med sin ryttare Erika Hälltorp nyligen en FEI-klass i dressyr. Resultatet? Vinst på 67 procent.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Calabash (val f -92, okänd-Grey Gloves Duke, äg Erika Hälltorp) är från början en irländsk hopponny som importerades till Sverige.


Calabashs nuvarande ryttare Erika Hälltorp köpte honom för fyra år sedan. (Foto: Hedda Aspheim)

Här har han under många år tävlat fälttävlan på landslagsnivå först med Anna Bredberg och därefter med Isabella Lidbrandt.

– Vi sålde honom sedan vidare till Erika Hälltorp 2012. Då var Calabash 20 år, berättar Rosanna Lidbrandt.

Hon är C-tränare i dressyr och har varit Calabashs dressyrtränare ända sedan systern Isabella började rida honom. Efter försäljningen har hon fortsatt att träna honom och Erika.

– När vi köpte Calabash som 16-åring var han knappt dressyrtränad överhuvudtaget. Med mycket träning fick vi honom starkare och Isabella och han började rida på 70 procent i fälttävlansdressyren.

– Utveckligen har sedan fortsatt under Erika och till slut sa jag till henne att jag tyckte hon skulle starta honom i en FEI-dressyrklass så hon anmälde sig till FEI:s inledande program för ponnyryttare hos Täby Ryttarsällskap i början av september och vann klassen på 67 procent.


Trots sin ålder utvecklas Calabash hela tiden i dressyren. (Foto: Hedda Aspheim)

Hur har ni gjort för att få Calabash att fortsätta utvecklas?

– Målet har aldrig varit att han ska gå FEI-dressyr utan vi har bara på kul lekt fram alla delar i programmet.

Har ni gjort på något särskilt sätt med tanke på hans ålder?

– Eftersom han är en fälttävlansponny rids han väldigt varierat. Vissa dressyrpass jobbar vi bara lösgörande och andra, när han känns extra fräsch och med på noterna, leker vi med FEI-delarna.


Rosanna (till höger) är C-tränare i dressyr och har tränat Erika och Calabash sedan de blev ett ekipage.

Finns det någon gräns för hur länge Calabash kan fortsätta utvecklas?

– Det får han själv bestämma beroende på vilken framåtbjudning han visar och hur han är i hullet och så. Äldre ponnyer och hästar som är vana att träna och tävla kan lätt bli lite deprimerade om de ställs av. Ju mer rätt Calabash jobbar desto mer bygger han upp sin kropp och blir starkare. Det gör att han håller sig fräsch längre. Dressyr sliter ju inte bara, dressyr bygger upp också, säger Rosanna och fortsätter:

– Jag tror att det aldrig är för sent att utvecklas så länge man tycker att det är roligt. Och det göra Calabash.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden