Reportage
11 april 2021 11:17
Ridsportplus

Eklunda Stuteri – par i avel

HoppavelÅtskilliga miljoner kronor har rullat på den leriga grusvägen vid sidan av Örebro flygplats. Vägen leder till Eklunda Stuteri, en av landets ledande avelsbastioner. Eller för att citera Lena Zeiloth: ”Det är ett torp med växtvärk”.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Eklunda Stuteri är familjeföretaget som har vuxit från noll till mångmiljonomsättning på 35 år. Strax utanför Örebro, ett strategiskt stenkast från såväl motorväg som flygplats, bedrivs uppfödning, utbildning, seminering och hingstverksamhet med fokus på hoppning.
    – Hingsteriet är vårt jobb, uppfödningen vårt stora intresse. Du blir inte trovärdig om du inte föder upp själv, sammanfattar Lena Zeiloth när vi träffas några dagar före bruksprovet.

    Eklunda Stuteri drivs av Lena och Benny Zeiloth samt sonen Peder, som utbildar och tävlar hästarna. Den några år äldre sonen Johan är inte involverad i det dagliga, men rycker in när det behövs.

    Nära samarbeten med internationella stuterier

    Här står en handfull internationellt eftertraktade hingstar, lika många avelsston och unghästar i olika åldrar. Den höga kvaliteten är möjlig tack vare ett nära samarbete med Team Nijhof i Holland, van de Heffinck i Belgien och Stutteri Ask i Danmark.
    – Det började med Stutteri Ask i slutet av 90-talet. Vi fick en förfrågan om att bli deras agent i Sverige. Det blev startskottet på ett långvarigt och fruktsamt samarbete. De är en bra samarbetspartner. De har en stabil grundekonomi så de har möjlighet att både investera och behålla hästar, säger Lena Zeiloth och fortsätter:
    – Det är annars ett problem i hästsporten i dag, att man jagar ekonomi. Men det hjälper inte att du har en massa pengar om du inte har känslan, är tondöv eller har en dålig rådgivare. Man måste kunna häst och se vart vindarna blåser.
    – Om jag får välja är det bättre med kunskap än med pengar.

    Det hjälper inte att du har en massa pengar om du inte har känslan.

    Några år senare kom de i kontakt med Team Nijhof som de nu äger flera hingstar tillsammans med, däribland Sir Oldenburg, 23, som denna säsong får varva ner på Gotland.
    – Vi är Nijhofs agent i Sverige och samäger några hingstar. Vi förmedlar också en del avels- och unghästar från dem.

    Fw0a1384-kopiera
    När ridhuset byggdes för tio år sedan, öppnades möjligheten för Lena och Benny att arrangera Eklunda Open, en löshoppningstävling för 2-åringar. Foto: Sofie Sköld

    Detta ledde vidare till familjen Hammerlink och vd Heffinck i Belgien. Där började samarbetet med hingstarna Orlando och Clinton.
    – Hubert Hammerlink är otroligt kunnig och har fött upp många mästerskapshästar. Vi har flera unghästar tillsammans, just nu sex-åtta stycken. Vi äger även flera avelshingstar tillsammans.

    Kan testa de bästa unga hingstarna i aveln

    Enligt Lena Zeiloth blir det mer och mer vanligt med liknande samarbeten.
    – Det är en win-win-situation. På det här sättet kan vi testa de bästa unga hingstarna i aveln, för att sedan ge dem en internationell karriär som tävlingshäst.

    Det känns lite märkligt att diskutera internationella storfräsare och hingstar som hela världen suktar efter, här vid köksbordet i ett rödmålat hus med lågt till tak. Samtidigt inte. Världen har krympt och ska du hänga med måste du blicka högre än Närkes grantoppar. Men hur kom det sig att Lena Zeiloths barndomshem blev en destination på avelskartan?

    Både Benny och Lena tävlade som unga. Lena utbildade sig sedan till ridinstruktör och när det blev dags för barn ville hon inte längre jobba kvällar och helger.
    – Jag hade ridit en del hingstar på Karlsdal när det var en Flyingestation, och när jag nu skulle vara hemma med barn passade det bra att ha en hingst på gården.

    Den första hingsten var Favorit 476 e Magnifique, en av få på den tiden att gå svår hoppning (ryttare Bo Andén). Året var 1986, och bollen kom snabbt i rullning.
    – Därefter hade vi ett tajt samarbete med Rolf-Göran Bengtsson, vi hade bland annat hingstar som Rocky, Cockpit och Magini.

    Fakta

    Lena Zeiloth om avelshingstar stationerade på Eklunda 2021:

    Fw0a1326-kopiera
    Det är Peder Zeiloth som utbildar hästarna hemma på gården. Här sitter han på hingsten Hemerald (f -12 e Emerald-Ultimo). Foto: Sofie Sköld

    Cornet Senjor Ask
    ”Han har intressant blod med en mamma som har gått unghäst-VM tre gånger. En rolig mix.”

    Karan vd Heffinck
    ”Kan hända att han blir kvar i Belgien i år med, det finns stort intresse för honom där.”

    Hemerald
    ”Har väldigt lovande avkommor. De äldsta är fem år.”

    Cannobio
    Är väldigt intressant och har gjort ett utmärkt 50-dagarsprov i Tyskland.”

    Quick-Star ter Putte
    ”En 5-åring som kommer ur en av BWP:s starkaste mödernestammar med en mamma som går svår hoppning.”

    Sir Oldenburg
    ”Han är 23 nu och känner att han börjar bli omkörd, så han får stå på Gotland. Där blir han kung på gården.”

    Avelshingstar ägda av Eklunda med partners

    • Sir Oldenburg
    • Quick-Star ter Putte
    • Karan vd Heffinck
    • Cantona TN
    • Special One
    • Foncetti vd Heffinck

    Sperman åkte med godståg

    Då betäckte hingstarna fortfarande naturligt, men snart kom transportsperma. Eklunda var bland de första i landet att skicka sperma.
    – Transporten fungerade faktiskt bättre på den tiden, minns Benny.
    – Sperman låg i stora blå boxar som gick med godståg. Vi lämnade och hämtade lådorna själva på expressgodsavdelningen.

    Ska du lyckas i dag måste du framför allt vara insatt och intresserad.

    Ett kort tag bedrev de även dressyravel, sedan de köpt ett sto i Tyskland som fick ett par fina föl som var lätta att placera.
    – Men den tiden är förbi. Ska du lyckas i dag måste du framför allt vara insatt och intresserad, och för mig har dressyren blivit lite för extrem. Aveln har över huvud taget blivit väldigt specialiserad och utvecklingen går snabbt både inom sport och avel – det är mer än nog att försöka hålla koll på hoppaveln.

    Fw0a1366-kopiera
    På Eklunda står ett 20-tal hästar, jämt fördelade på avelshingstar, ston och unghästar. Foto: Sofie Sköld
    Fw0a1389-kopiera
    En del av dem ägs tillsammans med någon av stuteriets samarbetspartner i utlandet. Foto: Sofie Sköld
    Fw0a1558-kopiera
    På gården finns flera olika stall: gamla och nya (bilden) hingststallet, seminstallet, fölningsstallet och några storboxar/lösdrifter samt tio gästboxar. Foto: Sofie Sköld

    Uppfödningen på Eklunda är relativ liten. De får mellan fyra och åtta föl per år. Just nu har de sju ston i avel.
    – Uppfödningsbiten har vi god ekonomi på, sedan vi sorterade ut avelsston. Tidigare gjorde vi det bästa av vad vi hade, säger Lena och nämner en av sina käpphästar: att använda unga ston i avel.
    – I början fick vi rådet att avla på gamla tävlingsston. Inget dumt råd egentligen, men det kan vara svårt att få 16-18-åringar dräktiga. I dag är det dock lite lättare att reproducera äldre tävlingsston i och med embryotransfer.

    Fakta

    En dag på Eklunda under säsongen

    Fw0a1478-kopiera
    En dag på Eklunda Stuteri innebär full verksamhet från morgon till kväll. Foto: Sofie Sköld
    • 06.30 – fodrar.
    • Stona undersöks av veterinär.
    • Listor skrivs över vilka ston som ska semineras.
    • Ska sperma beställas måste det ske före kl 11.00 (importsperma måste vara klar tidigare). Det kan handla om drygt 40 ston/dag.
    • Ston som ska betäckas förbereds. Seminutrustning värms, sprutor görs i ordning. ”Mycket logistik och papper… Jag gör det medan de andra äter lunch”, säger Lena Zeiloth.
    • 14.00 – Samlar sperma, hemmahingstarna hoppar på bocken.
    • Sperma packas, hemmastona seminernas.
    • 17.00 – kvällspasset börjar. Hingstar som är i gång rids. Ston kommer/ska hämtas.
    • … dagen är långt ifrån slut.

    4 000-5 000 liter vatten om dagen, dricker hästarna på Eklunda om sommaren.
    ”Då är det bra att Benny kan köra traktor”, säger Lena Zeiloth.

    Eklunda betäcker gärna sina ston vid tre års ålder, innan de börjar tävla.
    – Det är en bra möjlighet vi har i Sverige, att få flytta ner unghästen en åldersklass. En del i utlandet är avundsjuka på vårt svenska system.

    Flera hundra ston passerar Eklunda varje säsong

    Den största delen i verksamheten är hingsthållning, import av sperma och seminering. Varje säsong passerar flera hundra ston Eklunda.

    Vi betäcker gärna med unga hingstar ur bra möderne.

    När de själva ska välja hingst till sina ston är det samma tänk där som kring stoet – hellre ungt än gammalt.
    – De bästa unga är potentiellt bättre än sina föräldrar, även om man så klart måste ha näsa för vilka man väljer. Vi betäcker gärna med unga hingstar ur bra möderne som vi tror på. Om dessa sedan går bra i sporten har vi redan en säljbar avkomma. I år har vi använt flera unga hingstar, till exempel Opium JW van de Moerhoeve TN (f -14 e Kannan-Nabab de Rêve), en toppstammad häst som redan har visat sig väldigt lovande i sporten.

    Lena poängterar åter betydelsen av att titta på stostammen:
    – Hingstens egenskaper kan du se, men för att veta vad han kan lämna är stostammen viktig. På internet finns mycket information och dagens kunder är ofta väldigt engagerade – även nya uppfödare är pålästa. De flesta har förstått att även mödernet på hingsten är viktigt.

    Det är brist på hästar i rätt ålder.

    Den här tiden på året ägnar Lena åtskilliga timmar åt att ge stoägare råd om hingstval. Trots internets obegränsade möjligheter ser hon att behovet ökar.
    – Vi ger gärna råd om hingstar i vårt program, som vi är pålästa på. Vi har en bra dialog med uppfödarna och får de önskat resultat kommer de tillbaka, säger Lena om den gratis service som förmodligen kostar på hennes sömn.

    Pandemin gav folk tid att betäcka

    Förra året gick betäckningarna på Eklunda upp en aning, tvärt emot vad de själva trott. Pandemin gjorde att folk tävlade mindre och hade tid att betäcka.
    – Dessutom är det brist på hästar i rätt ålder, och då går priserna upp.

    Fw0a1434-kopiera
    Full verksamhet i seminstallet. Foto: Sofie Sköld
    Fw0a1487-kopiera
    Veterinär Maciej Florysiak kollar ston inför betäckning. Foto: Sofie Sköld
    Fw0a1502-kopiera
    Telefonen går varm på Eklunda. Foto: Sofie Sköld

    Fakta

    Lena Zeiloth om…

    … att hantera unghästar
    ”Vi hanterar våra föl ganska lite, men med kvalitet – fölen kommer när vi har som mest att göra. Vi håller inte på och grimtränar, vi gör det vi måste göra. Faktum är att de föl som har gått i flock har mer respekt för människan; när vi sedan hanterar dem finns spänningsmomentet kvar. Det är inget fel att hantera fölen, men man ska inte överhantera dem, inte trötta ut dem.”

    … att ta hjälp
    ”Att bli en bra uppfödare tar flera generationer, så ta hjälp av dem som har erfarenhet. Själv lärde jag mig hantverket med hingstar av Stig Nordkvist. Det är bra att ha någon att resonera med, men välj vem du lyssnar till. Annars blir det spretigt.”

    … arbetsfördelningen
    ”Benny är lantmästare och sköter mycket av markarbetet medan jag har hand om ekonomi och papper. Peder gör det fysiska jobbet, han är skicklig på unghästar. Vi är bra på olika saker.”

    … Eklunda Open
    Löshoppningstävlingen för 2-åringar som arrangeras på Eklunda varje höst. ”Jag tycker att 3-årstest ligger lite för sent numera – en 3-åring börjar växa och ska gå på bete och de finaste ungstona ska betäckas. Hästen hoppar bättre som 2-åring efter betet, och man ska träna hästen i de positiva perioderna. Eklunda Open har blivit ett begrepp hos våra kunder, en mötes- och försäljningsplats och något att se fram emot på hösten.”

    Lena Zeiloths tips till uppfödare:

    • Välj sto med samma omsorg som du väljer hingst.
    • Som ny uppfödare, skaffa dig en erfaren mentor. Undvik avelsråd på sociala medier.
    • Tänk på ekonomin i din avel, som att avel på äldre ston riskerar att kosta mer i slutändan jämfört med ett yngre sto, då de äldre kan vara svårare att få dräktiga.
    • Samarbeta med andra uppfödare om du bara har ett sto, så att dina unghästar får växa upp i flock med jämnåriga.

    Under 2020 sålde Eklunda ett tiotal hästar. Fem gick på export, till Belgien, USA och Frankrike.

    Avelshingsten Ike 1348, bruksprovsetta som 4-åring och delägd/tävlad av Victoria Almgren, såldes till Marocko. När summan kommer på tal blir det bara ett leende till svar. Däremot kan Lena säga:
    – Vi sålde alla som vi hade tänkt sälja och är nöjda med priserna.

    Fyra föl köptes förra året

    När de köper hästar blir det ofta på auktion eller direkt i moderlivet från uppfödaren. Förra året köpte de fyra föl, varav ett i Sverige. Även här nagelfars stostammen lite extra.
    – När vi investerar i hästar söker vi ett förväntat avels- och sportvärde. Vi tittar på stammen och att hästen är korrekt, veterinärt sund och är en naturlig atlet.

    De senaste årens priser har delat in auktionsvärlden i ett A- och ett B-lag, enligt Lena. För att få ut toppriser krävs ett starkt möderne – helst kombinerat med en fadershingst i ropet.
    – Ta en sådan som Chacco Blue som används via ICSI* på grund av att det finns så lite doser kvar; där ser man att även om kostnaden för den hanteringen är hög har det varit en bra investering för dem som lyckats, eftersom priserna har varit rekordhöga både på frysta embryon och föl.

    När vi investerar i hästar söker vi ett förväntat avels- och sportvärde.

    Termosen är tom sedan länge och det är dags att röra på sig. Verksamheten måste fortgå, det duger inte att sitta och prata i timmar. Om några dagar börjar bruksprovet. Där ska Eklunda bland annat visa Casallsonen Cannobio (f -17), direktkvalificerad och godkänd i Holstein efter ett fint 50-dagarsprov i Tyskland. Cannabio är ett exempel på hur Eklunda tänker kring mödernet; hingstens mormor är syster med Cardento.

    Fw0a1508-kopiera
    Att samla på sig kunskap om allt som gäller hästar, avel och tävling är nödvändigt för Benny och Lena Zeiloth – särskilt som de får många frågor från stoägare. Foto: Sofie Sköld
    Fw0a1516-kopiera
    Här är också de internationella kontakter som de har skapat viktiga. Foto: Sofie Sköld

    Vi hinner dock med en vända i stallen och att kika in i ridhuset, där Peder Zeiloth och deltidsanställda Wilma Martinsson rider. Ridhuset byggdes för tio år sedan och gjorde det möjligt att utöka aktiviteterna med bland annat en löshoppningstävling för 2-åringar som även är uttagning till Fences-auktionerna. I fjol ordnades också fölvisning.
    – Vi vill hjälpa folk att få ut sina hästar. Det är kanske därför som vi har blivit kvar på marknaden – vi försöker att ge ett mervärde och inte bara sälja betäckningar. l

    Fotnot: ICSI står för Intracytoplasmatic Sperm Injection, en metod där endast en spermie injiceras i ägget.

    Fakta

    Eklunda Stuteri

    Fw0a1409-kopiera
    Lena och Benny Zeiloth Foto: Sofie Sköld
    • Vad: Eklunda Stuteri
    • Var: Örebro.
    • Familj: Lena och Benny Zeiloth, båda 60, sönerna Peder, 29, och Johan, 33.
    • Anställda: Catta Bogerth (heltid) och Wilma Martinsson (helger, sommar).
    • Stuteriveterinär: Maciej Florysiak.
    • Stallplatser: 25 permanenta boxar, 8 gästboxar samt lösdrift.
    • Ridbanor: Ridhus 60×20 m, fibersandbana 60×60 m.
    • Egna hästar: 40-50 totalt, varav 20-25 hemma.
    • Mark: 35 hektar bete och vall. Allt hösilage produceras på gården.

     

    Fw0a1565-kopiera
    Eklunda är Lena Zeiloths barndomshem, ett torp som växt till en stor gård genom åren och nu är ett mångmiljonföretag. Foto: Sofie Sköld

    Avelsston på Eklunda

    • Kelly Ek (e Cornetto) – har segrar i svår hoppning. Har bl a lämnat King Ek (svår hoppning). Dräktig med Quick-Star ter Putte.
    • Jordan Ek (e Fantast) – har lämnat bl a Joker Ek. Dräktig med Favorit Ask.
    • Dyona (e Ultimo) – mor till bl a Hemerald och Emmy Ek. Dräktig med Highway TN.
    • Whisper B (e Hors la Loi II) – har tävlat t o m 1,45. Mor till bl a Blinky, som har gått 1,60 i USA.
    • Holly Ek (e Hemerald u Kelly Ek) – dräktig med Opium JW van de Moerhoeve TN.
    • Aurelie Ek (e Frontier Ask-Diamant de Semilly) – väntar sitt första föl i mars med Karan vd Heffink.
    • Emmy Ek (e Emerald) – har tre embryon med Chacco Blue via ICSI*.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden