Reportage
7 november 2020 17:21
Ridsportplus

Filippa köpte sin stjärna helt grön

HoppningHon rider sitt första år som young rider och debuterade 1,50 med en häst hon själv har tagit fram. Filippa Enmark ser bara fördelar med att göra jobbet på egen hand. "Jag kan forma dem efter mig. Köper du en färdig häst är det inte säkert att det klickar."

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hoppryttaren Filippa Enmark, 19, är född och uppvuxen i Ekerö, en av Sveriges hästtätaste kommuner. Men några färdiga hästar har aldrig kommit till hennes stall. Filippa köper grönt och utbildar med egen vilja.
– Vi har inte de pengarna utan köper lite billigare, där vi ser möjligheterna. Jag har alltid tyckt om mina hästar, så jag har aldrig begränsat dem. Det är ju det enda jag har att jobba med.

Hon får det att låta så självklart, när motsatsen är det vanliga. För att hinna upp i klasserna som junior och young rider finns sällan tid och tålamod att ta sig an en talang. Men Filippa pekar på just det som en framgångsfaktor i hennes fall. Hon nämner King Kong van’t Valissenhof (BWP val f -10 e Fantomas de Muze-Codexo, uppf Willy Voeten), hästen hon vann JSM med i fjol.
– Vi köpte honom som 6-åring. Han var nyimporterad och hade inte gjort någonting – men kunde fatta galopp och så i alla fall, säger hon och ler.

Filippa-enmark-lenasarnholm_01
Filippa Enmark rider på heltid. För att försörja verksamheten har hon några försäljningshästar samt tävlar andras hästar. Foto: Lena Särnholm

Fastnade för galoppen

Hon fastnade för hans härliga hopp, men när han kom hem blev det svårare. Han ville inte riktigt ta bettet, var lat på träning och sjövild på enmetersrundan.
– Jag minns att jag tänkte att ”det här var inte alls den häst jag köpte”. Det kändes inte som att vi synkade. Efter närmare ett och ett halvt år funderade jag på att sälja.

Men som den vinnarskalle hon är – eller tjurskalle för att använda hennes egna ord – bar det emot att kasta in tyglarna. Hon började träna för Lotta Björe och Py Jägerden, och fick nycklar till att låsa upp situationen.
– Jag hade inte tränat för någon innan, så det här blev ett helt annat ”game”. Jag fick verktyg och så mycket inspiration. Det var särskilt viktigt för mig som hade unga hästar.

Hon fick rådet att skapa mer aktivitet i King Kong och göra honom känslig för skänkeln genom övergångar, tempoväxlingar och sporrar bara i yttersta nödfall.

Fakta

Filippas meriter:

  • 2015 SM-silver children.
  • 2019 Startade tre Nations Cup, tvåa i en rankningsklass i Polen, vann JSM.
  • 2020 Tvåa i YR Krafft Cup Göteborg, debuterade 1,50.

Hästarna går i stora hagar

Själv ser hon också hästhållningen som en inte helt oviktig del i pusslet. Filippa pekar ut mot stora hagar precis vid stallet, där hästarna vistas så mycket det går.
– En häst ska få vara en häst.

Det är klart att det hade varit enklare att sälja när det kärvade, men då skulle jag ju ha gett upp.

Nu nosar ekipaget på de höga höjderna. 1,50-debuten i Sundbyholm slutade med fyra fel.
– Det är klart att det hade varit enklare att sälja när det kärvade, men då skulle jag ju ha gett upp. Det gör jag aldrig.

Filippa är van att kämpa. Hon växte fort och började på stor häst redan som 13-åring, som medryttare på ”skogsmullen” Fernando som hon tog upp till 1,30.

190728smrolandthunholmfilippaenmar-2000x1333
Genombrottet kom i fjol, när Filippa Enmark vann JSM med egenutbildade King Kong. Foto: Roland Thunholm

Den första egna hästen var Bumble Bee, då sex år med någon pay and jump på kontot. Trevlig på provridningen, en annan varelse väl på Ekerö.
– Hon var het och vi var glada amatörer. Efter ett tag fick jag nästan ridförbud – hon snurrade runt och gjorde capriole. Men rädd? Nej, det var jag aldrig, för hon var aldrig dum, jag kunde skilja på det.

Filippa hade Bumble Bee i fem år och avrundade med Falsterbo GP för juniorer. Stoet såldes i fjol.
– Det var en bra tid att sälja, jag skulle gå från junior till young rider och hon var elva då. Jag behövde en lite yngre häst att ta upp igen och måste ju finansiera köpet. Tråkigt, men så ser tävlingsvärlden ut – fast det ger också nya möjligheter.

Filippaenmarl1200223rt-2000x1333
Andraplatsen med King Kong i YR Krafft Cup tände eld på tävlingslusten. Resan till Belgien var spikad. Så kom corona. Foto: Roland Thunholm

Ser bara fördelar med sin längd

Något annat hon har fått acceptera är sin egen längd. Filippa är 1,80.
– På ponny var det jobbigt när jag växte så fort, men nu ser jag bara fördelar. Jag kan knipa åt med benen, säger hon med ett skratt.

Under intervjun i sadelkammaren blir vi ständigt avbrutna. Eller underhållna. Av en uppmärksamhetstörstande hund, en hjälpsam farmor, en kaffesugen inackordering. Den avslappnade stämningen sitter i väggarna.

Filippas familj byggde gården för åtta år sedan, med ett användarvänligt stall om tolv boxar och ett ridhus med spröjsade fönster längs långsidorna. På andra sidan vägen finns ytterligare ett stall med åtta boxar.

Fakta

Filippas tre tips när du blir young rider:

  1. Stressa inte upp i höjd. Etablera dig först och känn dig säker där du är.
  2. Var förberedd mentalt på högre höjd och mer tekniska banor.
  3. Se er som ett ekipage, din egen vilja ska inte gå före hästens förmåga.

Hagalunds gård var ett projekt av Filippas mamma Ehlena, som gick bort i cancer för två år sedan.
– Jag vill vara kvar här under min young rider-tid i alla fall, det var ju mamma som byggde upp allt detta.
– Jag gick ut samhälle på gymnasiet i våras, och nu ska jag satsa på att rida. Sedan kanske jag åker till någon etablerad ryttare för att utvecklas vidare, men det behöver inte nödvändigtvis vara utomlands.

Filippa-enmark-lenasarnholm_03
Filippa Enmark koncentrerar sig helt på ridningen. Foto: Lena Särnholm

Har fem hästar just nu

Filippa kan koncentrera sig på ridningen tack vare att inackorderingsbiten drivs av Karin Engström. Just nu har hon fem hästar. King Kong och 8-åriga Cartier du Chateau Hollogna Z har kommit längst‚ båda ska med på inomhus-SM. Det syns att Filippa är taggad, och lättad att tävlingarna är i gång igen.
– När corona kom kändes det som att allt rasade samman. Jag hade en ny häst, skulle bli young rider och var precis på väg till Belgien. Men samtidigt hade alla samma förutsättningar och i stället kunde jag använda tiden till att träna – även mig själv. Jag brukar jogga och göra övningar för att få upp styrkan, det är viktigt att jag orkar bära upp min kropp eftersom jag är så lång.

Fakta

Filippa Enmark

Filippa-enmark-17-200908-rt
Filippa Enmark Foto: Roland Thunholm

Namn: Filippa Enmark.

Aktuell: Startar i SM.

Ålder: 19 år.

Bor: Hagalunds gård, Ekerö.

Familj: Pappa Martin, lillebror Ludwig, 18 år.

Hobby: Ingen – är hästnörd på heltid.

Ser på: Jag är en serieälskare och kollar på allt. Det hjälper mig både att ladda upp och koppla av.

Äter helst: Sushi.

Förebilder: Pappa. Han är ett otroligt stöd och är den mest ödmjuka man kan tänka sig. Bland ryttare – Marcus Ehning och Henrik von Eckermann. Det är en fröjd att se Ehning med sina hästar och Eckermann rider supersnyggt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden