Reportage
4 oktober 2019 19:01
Ridsportplus

Här har alla ston toppstam för hoppning

Blivande stjärnorJessica Lindahl och Johan Lindmark satsar på uppfödning av hopphästar med internationell toppstam. Deras vinnande koncept är att kombinera stolinjer som levererar och hingstar som säljer.
– Vi har en väntelista på presumtiva kunder när stona är dräktiga.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Paret Lindahl-Lindmark har på kort tid samlat på sig ett flertal mycket intressanta avelsston och deras uppfödningar har lyckats väldigt bra på unghästtester. Många är sålda till duktiga ryttare. Fem av uppfödningarna har visats på 3-årstest. Alla har fått diplom.

  Paret träffades 2010 och ganska snart lyckades Jessica Lindahl övertyga Johan Lindmark, som är båtmekaniker, om att det var hästuppfödning de skulle satsa på. Redan året därpå hittade de sin drömgård i Gläshed på Tjörn och där bor de i dag tillsammans med barnen Jasper, 2,5 år, och Joline, 1 år.

  Tidigt avelsintresse

  De började sin avel av sporthästar 2013 och i dag består verksamheten av fem avelsston och ett antal ungston. Hingstfölen säljs direkt när de tas ifrån sina mödrar och hittills har alla varit bokade i förväg.

  Jessica Lindahl växte upp i Mellerud och började rida som sexåring på ridklubben. Redan som 13-åring var hon intresserad av avel och hästarnas härstamning. När Ridsport ringer upp för att höra vad som ligger bakom den stora framgången som hon och Johan Lindmark haft med sina uppfödningar, blir det snabbt tal om stostammar, hingstlinjer och spännande golden cross.

  Som yngre red Jessica Lindahl stoet Lady Like B (f -93 e Zeppelin-Modesto), född på Berga gård och ägd av Gunnel och Kjell Frölin. Stoet dog redan som 11-åring men Jessica kände att det var en stam som var väl värd att avla på.
  – Hennes dotterdotter Ida F (e Heartbeat, uppf Gunnel och Kjell Frölin) var det enda stoet vi ägde när vi köpte gården. Hon fick 51 poäng på sitt 3-årstest, men nu har hon ett uppehåll från avelsboxen och är ute på foder för att tävlas innan hon får återvända hem. Hon är ett tvåstjärnigt diplom- och selektionssto.

  A7
  Nytillskottet Nefertiti JL (e Nixon van’t Meulenhof) hälsar på sin kompis Cava Zäta JL (e Cristallo II). Foto: JESSICA LINDAHL

  Framgångsrika blodslinjer

  Idas släkting från samma möderne, Rico Revel F (e Quite Easy), tävlade framgångsrikt på 1,60-nivå. Idas syster Pauline F (e Bravour) vann Rikssto och är såld till Belgien där hon tävlar svår hoppning.

  Idas dotter Baloutelli JL (f -16 e Balou) är ett av gårdens avelsston. JL som suffix visar att hon är en egen uppfödning.
  – Hon har i år gjort ett strålande 3-årstest och kvalat till Breeders.  Baloutelli är dräktig med Chaqui Z (e Chacco Blue-Quinar-Carthago), vilket är ett väl genomtänkt val. Chacco Blue ligger i topp på världsrankningen, Quinar har Quidam de Revel-blod i sig som har fungerat väl på denna blodslinje tidigare och sedan Carthago i tredje led, som är efter Capitol – där får jag lite golden cross på Heartbreaker- och Capitol-blod.

  Tävlades av Helena Persson

  Ett sto med en fantastisk härstamning men som har haft mycket otur med sina avkommor, är Barones van de Zuuthoeve (f -01 hos René Vets e Kannan-Nimmerdor.) Hon tävlade upp till 1,30 som 6-åring men därefter satte en skada stopp för karriären och hon blev avelssto. Barones har samma mamma som den framgångsrika avelshingsten Thunder van de Zuuthoeve (e Argentinus-Nimmerdor) som lämnat massvis med avkommor på högsta internationella nivå.
  – Barones är uppfödd i Belgien och köptes in till Sverige 2009 av Marina Föjer som ägde henne före oss. Vid sidan hade hon då sitt föl Domino van de Zuuthoeve (e Tangelo van de Zuuthoeve), som Helena Persson sedan köpte och som tävlade 1,50 redan som 8-åring med placeringar.

  – Vi har ägt Barones sedan 2013 och då betäcktes hon med Diarado’s Boy (e Diarado-Argentinus). Jag var ute efter Diamant de Semilly-blodet men även Argentinus-blodet, då Thunder och WunderBoy är efter Argentinus. Då var han ung och lovande, i dag är han en av Diarados bästa söner och tävlar 1,50-hoppning. Denna betäckning gav Donnatella JL, som fortfarande är i vår ägo. Ett trestjärnigt selektions- och diplomsto efter ett fint 3-årstest.

  ”Klockan två den natten fölade hon, felläge och red bag delivery.”Jessica Lindahl

  Crusader Ice-föl dog

  2015 gick Barones gall men 2016 föddes Eclectic JL (e Emerald). 2016 seminerades hon först med Diamant de Semilly men blev inte dräktig, seminerades då med Emerald och blev dräktig med tvillingar och en klämdes. Sedan kastade hon efter drygt åtta månader på grund av att navelsträngen var tvinnad.

  2017 seminerades hon med Crusader Ice och blev dräktig. Hon bar fölet nästan helt i mål. Fem-sex dygn innan juvret var helt färdigt var hon plötsligt genomsvettig klockan tio på kvällen.
  – Klockan två den natten fölade hon, felläge och red bag delivery. Vi var givetvis med under förlossningen, annars hade inte Barones överlevt.

  – Vi fick ut ungen fort och fick i gång den, men ena örat hängde, den var ovillig att resa sig själv och följde inte sin mamma när vi gick runt med den.

  Sto och föl kördes till Skara djursjukhus efter några timmar. Väl där var fölungen pigg och sprang runt i boxen i 45 minuter.

  – Dagen efter blev den apatisk på grund av syrebristen som alla inre organ drabbats av, så vi bad dem avsluta lidandet.

  B14
  Queen Of Quality (e Quality Time) både rör sig och hoppar bra. Hon är syster med godkända Bravour och fick i år ett ädelt stoföl efter Nixon van’t Meulenhof. Foto: PERNILLA HÄGG

  19 friska föl

  – Man kan säga att vägen har varit allt annat än spikrak och vi har haft all otur man kan ha med vårt fina sto. Nu är hon seminerad och dräktig med All Star 5 (e Argentinus) och vi håller tummarna för att det ska gå bättre nästa år.

  Pilot’s Rendezvous (f -95 e Pilot-Captain) köptes 2015 från Berga Gård. Hon är elitsto och har burit fram hela 19 friska föl. Tre av dessa har blivit godkända hingstar (Pontoromo, Balougraph och Chassot) och flera avkommor har tävlat upp till 1,55 internationellt.
  – I år har hon lämnat ett superfint hingstföl efter Cristallo II, som har den kända golden cross på Cornet Obolensky– och Pilatus-blod som man sett lyckats hela vägen upp i klasserna. Vi säljer alltid hingstfölen, så denna var såld redan dygn två. Vi köpte även hennes 2-åriga avkomma Hard 2 Get B, som vi sedan sålde till ett proffs i Belgien.
  – Pilot’s Rendezvous ska nu få njuta som pensionär då hon gjort mer än vi vågat önska. Vi har sparat hennes fina avkomma Finezze JL (f -17 e Frontier Ask) för framtida avel, så där väntar 3-årstest nästa år och sedan ska hon semineras.

  Linjeavlar på stjärnor

  Stoet Beatrix Kiddo (f -06 e Orlando-Cortez, uppfödare Per Möllerström) köptes 2012.
  – Där har jag strävat efter att linjeavla på Cor de la Bryère och Nimmerdor samt ha med golden cross med Heartbreaker– och Capitol-blod. Hennes mamma är ett tvåstjärnigt selektionssto och både hon och Kiddos mormor har tävlat och varit framgångsrika upp till 1,40.

  Kiddos avkomma Converse JL (e Connor) blev näst bästa hopptalang på sitt 3-årstest.
  – Året efter toppade hans syster Baloutezz JL (e Balou) sitt 3-årstest och kvalade till Breeders, men vi valde att inte åka då hon var dräktig med Plot Blue.

  Man måste vara medveten om vilka stolinjer som levererar och vilka hingstar som säljer. Jessica Lindahl

  – Tanken är att sälja Balouezz JL till någon tävlingsryttare då hon är en riktig talang, henne vill vi så gärna se på banorna. Vi har sparat lillasyster Cascada JL (f -18 e Cascadello I) som går på tillväxt här, hon ska visas på 3-årstest och sedan semineras.

  Beatrix Kiddo är nu dräktig med Kannatol (e Kannan-Stakkatol).
  – Här finns alltså Nimmedor två gånger, men även Capitol i stammen.

  Spännande nyförvärv

  Queen Of Quality, e Quality Time-Quattro, köptes från Belgien i höstas. Detta sto är syster med godkända Bravour, de har samma mamma.
  – Hon har i år ett stoföl efter Emeralds lillebror Nixon van’t Meulenhof (e Denzel van’t Meulenhof). Det är en otroligt lovande ung hingst som vi kommer få se mer av i framtiden.

  Citta van den Achtertendries (e Kashmir van Schuttershof-Lys de Darmen xx-Lugano van la Roche) är ett nyförvärv för i år.
  – Citta har startat 1,30 innan en skada i hagen satte stopp för livet som tävlingshäst. Hennes mamma har startat 1,50.
  Stoet är dräktigt med H.Zambaccio (e Zambesi-Mr Blue), en ung och lovande hingst.
  Kashmir– och Heartbreaker-blod ihop är ett vinnande koncept.

  Stomedfol
  Queen Of Quality (e Quality Time) både rör sig och hoppar bra. Hon är syster med godkända Bravour och fick i år ett ädelt stoföl efter Nixon van’t Meulenhof. Foto: JESSICA LINDAHL

  Viktigt med säljande koncept

  Jessica Lindahl, som i vanliga falla arbetar som trafikledare men nu är föräldraledig, tycker att det är viktigt att ha ett säljande koncept när det gäller stolinjer och hingstar.
  – Man måste vara medveten om vilka stolinjer som levererar och vilka hingstar som säljer. Vi använder både äldre och yngre hingstar och går på det som passar stoet bäst. Jag brukar fråga mig om fölet får en härstamning som jag själv vill använda för att avla vidare på. Man måste ha koll på vilka hingstkombinationer som ger det bästa resultatet.

  Vi använder både äldre och yngre hingstar och går på det som passar stoet bäst. Jessica Lindahl

  Rider in dem själva

  Stona behålls och Jessica Lindahl rider själv in dem och visar dem på 3-årstest. En del sätts sedan i tävling innan de kommer i avelsboxen.
  – Hingstfölen säljs för 100 000-160 000 kronor och vi har en väntelista med presumtiva kunder redan när stona är dräktiga, berättar hon.

  Reportaget publicerades första gången i Ridsport nr 16 2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden