Reportage
12 april 2020 17:57
Ridsportplus

Isabel Freese fastnade för Tyskland

För fem år sedan flyttade den norska dressyrryttaren Isabel Freese till Schockemöhles anläggning utanför Bremen. Här ansvarar hon bland annat för hingstarna Fürsten Look, Top Gear och Total Hope.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter 20 år i Tyskland är det svårt att säga om Isabel Freese är mest tysk eller norsk. Här, i nordvästra Tyskland, finns maken Bastian och den 14 månader gamla sonen Noah, beridarjobbet, topphästarna och framtidsplanerna. Samtidigt känner hon sig mer norsk än på länge, nu när hon pratar uteslutande norska med sonen.

När Isabel 1999 lämnade Norge hade hon egentligen inga som helst planer på att bosätta sig en längre tid utomlands.
– Jag hade aldrig tänkt stanna här. Jag skulle bara jobba i Tyskland ett år, säger Isabel när vi ses i hingststallet hos Schockemöhle.

Men ödet ville annorlunda. I Tyskland fick hon snart jobb hos Holga Finken och där utbildade hon sig till beridare.

_dsc7636
Isabel med hingsten Vitalis (t h) och hans 8-åriga dotter Voile Rouge (ue Donnerschlag). Stoet, som är Isabels stora framtidshopp, ägs av familjen Pistner och har segrat i S:t Georges. Isabel kan inte ösa nog med lovord över stoet som hon hoppas ska bli hennes framtida stjärna. Foto: Natalie Lindholm

Under en träning hos Schockemöhle träffade hon dessutom maken Bastian. Han tränade redan då hopphästar för Schockemöhle. Bastian flyttade med Isabel och Holga till Berlin en sväng innan paret till slut bestämde sig för att slå sig ner på Schockemöhles anläggning.

Jag hade aldrig tänkt stanna här. Jag skulle bara jobba i Tyskland ett år.

Nu har fem år gått och Isabel trivs som fisken i vattnet. Hon jobbar så gott som självständigt och ansvarar helt och hållet för sin egen länga i stallet. Ett upplägg som passar henne bra. Isabel är tydlig med att hon tycker om att bestämma själv.

Total Hope Old Isabel Freese-2180
Isabel Freese och Total Hope under unghäst-VM i Ermelo 2019. Foto: Pernilla Hägg

Lagt om schemat för att få kvalitetstid med familjen

Sedan sonen kom till världen har både hon och maken lagt om sina scheman för att hinna ha mer kvalitetstid med familjen.
– Jag lämnar hos dagmamman på morgonen och sedan rider jag så mycket jag bara hinner fram till klockan tre när det är dags att hämta igen.

Dagarna innebär ett pressat schema och Isabel berättar att hon knappast har tid att vara social på jobbet. När hon är där jobbar hon och de enda hon hinner prata med om dagarna är hästskötaren och de som jobbar i hennes stall.

_dsc7530
Hästskötaren Christine Ceske är Isabels högra hand. ”Hon är super! Hon har stenkoll på allt och ser till att hästarna mår bra hela tiden.” Foto: Natalie Lindholm

Fördelen med tidspressen är att hon och maken inte heller hinner jobba tillsammans.
– Vi samarbetar faktiskt helst så lite som möjligt, skrattar Isabel.

Familjen träffas knappt på dagarna

Även om Bastian hjälpte henne mycket med hingstarna under graviditeten fungerar äktenskapet trots allt bäst om paret inte både jobbar och bor ihop.
– Nu ser vi knappt varann alls under dagarna. Jag har nästan ingen kontakt alls med omvärlden när jag jobbar.

Isabel har tio hästar på sin ansvarslista, men hinner rida mellan sex och nio om dagen.


Hennes hästskötare Christin Geske styr allt annat som har med hästarna att göra. Hon har jobbat på anläggningen i 15 år och Isabel kan inte prisa henne nog.
– Hon är väldigt professionell och nu när jag fått barn gör hon extra mycket så jag bara kan koncentrera mig på ridningen.

Fakta

Isabel om sina främsta hästar:

 • Vitalis (f -07  e Vivaldi- D-Day)
  ”Vitalis är världens snällaste hingst! Han tar det ganska lugnt just nu, går ut i hage mycket och rids ut. Vi anstränger oss mycket för att hålla honom på gott humör och se till att han trivs med livet.”
 • Total Hope (f -12 Totilas-Don Schufro)
  ”Total Hope är den mest talangfulla häst jag någonsin suttit på. Men han är sjukt macho, en väldigt hingstig hingst och hormonerna spelar honom ganska ofta spratt. Han är en häst med en väldigt stark personlighet samtidigt som han har så lätt för precis allt. När han koncentrerar sig kan han uppnå vad som helst. I år hoppas jag vi ska ta oss upp i Grand Prix tillsammans.”
 • Fürsten-Look (f -11 e Fürstenball-Londonderry)
  ”Fürsten-Look vann Bundeschampionat och kom trea på unghäst-VM. Han har varit lite skadad men är tillbaka i arbete nu. Fürsten-Look är världen snällaste häst, han vet om att han är hingst men det märks inte alls på honom. Jag red honom på unghäst-VM när jag var gravid i sjätte månaden. Det hade jag inte gjort på någon annan häst, men med honom vet jag att om jag sitter upp skulle han aldrig göra något för att ställa till det för mig. ”
 • Top Gear (f -12 e Totilas-Don Frederico)
  ”Top Gear är också en riktigt macho hingst. Hittills har vi ridit S:t Georges och i år hoppas jag att vi ska komma upp i Grand Prix.”
Expandera
_dsc7620
Isabel har ett pressat schema i stallet och har ingen kontakt med omvärlden när hon jobbar. Foto: Natalie Lindholm

När Ridsport kommer på besök är det tidig vår och avelssäsongen har precis satt i gång. För Isabel innebär det att hon måste anpassa hingstarnas träningsschema efter dagsformen. Även om hon kan lägga upp träningar och tävlingar lite som hon vill vid det här laget, så gäller det att hingstarna alltid finns tillgängliga när de efterfrågas. Som regel tappas hingstarna varannan dag och Isabel anpassar schemat så de får ett lugnare pass dagarna de hoppar på bocken.
– Jag försöker alltid rida dem innan, efteråt får de gå i skritten eller i hage.

Schockemöhle vill att hingstarna ska vara i sporten — så länge de gör sina hingstvisningar.

Det finns inte ett överflöd av hagar på anläggningen men Isabel är stenhård med att alla hennes hästar ska gå i hage, varje dag. Tack vare Christin kommer hästarna dessutom ut och rör på sig minst tre gånger om dagen. De leker med boll i ridhuset, rids ut eller går i skrittmaskinen. Att hålla hästarna på gott humör är prio ett.
– Jag försöker komma ut och tävla så mycket jag kan men ser till att schemat aldrig blir för pressat för hingstarna. Vad de presterar under året är upp till mig, säger Isabel men tillägger:
– Schockemöhle vill att hingstarna ska vara i sporten — så länge de gör sina hingstvisningar.

_dsc7592
”Vitalis är en så otroligt snäll hingst! Det är inte många andra jag skulle ställa mig och posera med tillsammans med ett sto.” Foto: Natalie Lindholm

Hingstvisningarna är A och O för Schockemöhle. Isabel erkänner att hon inte tycker det är speciellt kul att åka på visningar och försöker rida så få hon bara kan. Ändå är hon medveten om att det är just visningarna som får verksamheten att gå runt.

Överlag är hingstar väldigt ärliga

Att träna hingstar handlar mycket om att ge och ta, förklarar Isabel. Hon upplever att hingstar överlag är väldigt ärliga, men det gäller att ha dem på sin sida.
– De måste ha respekt för dig och samtidigt verkligen tycka det är kul att arbeta. Hittar du rätt balans kan det bli riktigt bra, säger hon.
– Jag älskar hingstar men de har mer dominans i sig än valacker och ston. De måste veta när det är jobb som gäller och när de har fritid.

Att åka bort och tävla är sällan några problem, till och med de mesta machohingstarna är så vana vid att visa upp sig att de inte hetsar upp sig i onödan.

_dsc7570
Isabell Freese trivs i Tyskland. Foto: Natalie Lindholm

Bland Isabels mest minnesvärda tävlingar finns så klart bronsmedaljerna i unghäst-VM, vinsterna i Frankfurt med både Vitalis och Total Hope och så vinsten i Bundeschampionat med Fürsten Look.

Har inga planer på att flytta tillbaka

På frågan om Isabel kan tänka sig att flytta tillbaka till Norden svarar hon snabbt:
– Inte så länge jag vill rida på den här nivån. Här har jag så många bra hästar, tävlingar och alla möjligheter man kan tänka sig.

_dsc7561
Isabell har i nuläget inga planer på att flytta tillbaka till Norge. Foto: Natalie Lindholm

Fakta

Isabel Freese

Familj: Maken Bastian och sonen Noah.

Bor: I ett hus i Mühlen, nära Schockemöhles anläggning. ”Det är viktigt för mig att vi bor och har våra liv här där vi jobbar.” 

Tränar för: Holga Finken ”Jag åker ofta till honom för att träna med hingstarna, för att de ska öva på att komma ut.”

Inspireras av: ”Många! Man kan ju lära sig något av alla. Isabell Werth är så klart en favorit. Hon är en av de bästa ryttarna som finns och en stor källa till inspiration.”

Favorittävling: ”Här har vi så många fina tävlingar, men Hagen och Frankfurt är favoriterna.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden