Ung i ridsportenEfter SM-guldet 2022 pyste Lilly Landgrens motivation ut som luften ur ett punkterat däck, och hon kämpade förgäves med att klara skolan. I dag satsar hon för fullt igen, samtidigt som hon utreds för ADHD.
– Jag har alltid känt mig som en outsider, säger Lilly Landgren.
Juniorstjärnan som försvann – Lilly Landgrens tuffa tid
Hej, kul att du vill läsa artikeln!
När Lilly Landgren 2021 kommer tvåa på junior-SM är det hennes första SM-medalj. Ett år senare, på Sundbyholm sommaren 2022, kommer fullträffen. Då står hon överst på prispallen där hon, tvåan Ebba Danielsson och trean Liam Nilsson sprutar alkoholfritt bubbel på varandra.
Tillsammans med sin Cippi, Cipressa vd Esberg Z, har hon gjort det.
Den spralliga och sprudlande glada talangen från Kalmar Hästsportklubb är svensk juniormästare.
Fakta
Lilly Elvira Landgren
Ålder: 19 år.
Bor: På hästgård i Kalmar.
Familj: Mamma Helene Landgren, pappa Carl-Oscar Carl-sson, bonuspappa Magnus Petersson, storebror Malte.
Aktuell: Tillbaka i YR-landslaget efter ett tufft år på flera sätt.
Äter helst: Sushi.
Lyssnar på: ”Allt från norsk epadunk till… ja, allt”.
Tittar på: Serier. Just nu Snowfall.
Klär mig helst i: Ridkläder.
Favoritfärg: Rosa, även marinblå.
Favoritpryl i stallet: Mina sopkvastar.
Hästar hela livet
I år fyller Lilly Landgren 20 år. Den som ser på hennes ryttarkarriär ser kanske en tjej som haft det lätt för sig. Det har hon också, på ett sätt. Redan när hon gick på dagis kom mamma Helene inte sällan och hämtade henne i sällskap med A-ponnyn
Wilmer, Lillys första häst. Hela hennes liv har omgärdats av hästar och från elva, tolv års ålder har hon satsat ganska hårt på sin sport och vunnit mycket. Hon har bland annat ridit ett children-EM, två junior-EM och hoppat 1,50-klasser. Hon har etablerat sig på hög nivå och när det handlar om hästar – ja, då har Lilly haft det lätt för sig.
Annat har varit svårare. Svårigheterna har märkts tydligare de senaste åren, när skarven mellan ungdom och vuxenliv närmat sig. Ena stunden är Lilly energisk, hypereffektiv och högpresterande. Det är när hon står inför en uppgift som är rolig och meningsfull. Nästa morgon kan det kännas övermäktigt att ens ta sig ur sängen.

– När jag väl kommer in i något, då är jag liksom fast i det. Jag kan rensa ut hela sadelkammaren, städa den, skura golvet och massor av andra saker. Sedan, när jag till exempel ska ta en dusch, kan jag känna att ”fan jag orkar inte”. Då ser jag allt som en process, som en jobbig grej som tar all energi trots att det inte egentligen inte tar någon energi alls, beskriver Lilly.
Mamma Helene Landgren beskriver sin dotter så här:
– Lilly var världens enklaste bebis som åt, sov och alltid var glad. Man kunde lämna henne till vem som helst. Hon var alltid rolig, for runt överallt och man kunde alltid berätta en historia om henne. Kanske var det tur att vi bodde på en gård. Om vi bott i lägenhet hade vi kanske blivit vräkta, för då hade hon sprungit upp och ner i trappan och delat ut post och en massa annat.
Stopp efter SM

Den som följt Lilly i resultatlistorna har kunnat konstatera en sak. Efter det där SM-guldet för snart två år sedan har hon tävlat sparsamt. Långa perioder finns inte en enda start noterad i databaserna. Medan Ebba Danielsson och Liam Nilsson från den där prispallen på Sundbyholm synts frekvent ute i Europa, har Lilly kämpat med helt andra saker hemma i Småland.
Hösten 2020 började hon gymnasiet. Hon fick hjälp som inte hjälpte och hoppade av efter ett år. 2021 blev ett sabbatsår från skolan och hösten 2022, efter SM-guldet, gjorde hon ett nytt försök. Att hitta energi och fokus i ett klassrum har varit en av Lillys största utmaningar.
– Jag har aldrig kunnat sitta på en lektion och ta in vad läraren säger. Jag har aldrig kunnat läsa en bok. Jag kan inte ens läsa en kort text utan att läsa första meningen om och om igen för att den ska komma in i mitt huvud. Då har jag tänkt att är det så här för andra också eller vad är det för fel på mig?

Hon utvecklar:
– Jag har alltid känt mig som en outsider. Inte när det gäller hästarna men när det gäller annat. När jag hör mina kompisar säga att de är dåliga i skolan tror jag inte riktigt att de skulle förstå om jag sa samma sak. De tar ändå studenten med typ B-snitt i betyg i alla ämnen, medan jag inte klarar att gå tre veckor i skolan. Där har jag alltid känt mig utanför.
Utanför skolan visar Lilly den högpresterande sidan av sig själv. Den sidan där allt bara flyter, där hon är ett med uppgiften och allt känns enkelt. Bland annat lyckades hon med bedriften att fixa körkortet på bara en vecka.
– Jag ville verkligen ha körkortet och satt med frågorna och bara gjorde dem om och om igen. På provet klickade jag i alla svaren direkt. Det kändes som att jag inte kunde någonting, men jag var klar först av alla och lämnade in provet. Det visade sig att jag hade hur många rätt som helst. 60 poäng hade jag, och för att klara provet måste man ha 52. Det är nog min största bedrift utanför hästarna.

Hon kämpar i skolan, ger det ett sista försök men tvingas till slut ge upp. Under hösten och delar av vintern tävlar Lilly en del. Den 11 februari 2023 har hon ett nedslag i Arena Youth Tour-kvalet i Borås. Det blir hennes sista start med sin älskade Tage, Touch of Chilli. Därefter pensioneras 19-åringen från de höga höjderna. Familjen placerar honom hos Henrik Lannér, Lillys förre landslagsledare.
Samtidigt som skolan gick åt helvete, rent utsagt, tappade jag motivationen.
Skilsmässan från Tage sänker motivationen för att tävla ytterligare.
– Samtidigt som skolan gick åt helvete, rent ut sagt, tappade jag motivationen. Jag var inte längre junior, allt blev mycket svårare och jag kände att jag och Cippi inte var där än. Jag kände att det inte fanns någonting jag kunde sikta på längre.
2023 blir ett utmanande och avgörande år. På vårkanten åker Lilly till vännen och ryttartalangen Ebba Kewenter i Göteborg och stannar där en månad för att återfå inspiration. Det är en bra månad, där Lilly tycks hitta tillbaka till glädjen. Men den blir kortvarig. Snart är motivationen som bortblåst igen, samtidigt som Lilly undrar vad det är för fel på henne. Hon tävlar i Drammen och i NM, men sedan är hon nere på botten igen.

Mamma Helene:
– Efter att vi lämnat bort Tage hade vi tankar på att leta efter en ny häst, men Lilly var så omotiverad att vi snart slutade prata om det. Hon red Drammen och NM, sedan tappade hon motivationen helt. Då tog vi tag i det, för då var allt upp och ner. Vi sa till Lilly att ”du måste få hjälp”.
ADHD-utredning
Sedan våren 2023 utreds Lilly för ADHD. Redan när hon var 16 år kontaktades BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, för en utredning men BUP ansåg då att det inte behövdes.
Utredningen är ännu inte klar men mycket tyder på att Lilly kommer att få diagnosen ADHD och ges de verktyg som behövs för att bäst hantera den. Familjen Landgren känner flera i Lillys ålder som har ADHD. Därigenom har de kunnat göra jämförelser och dra slutsatser.
– Lilly har en kompis som äter medicin sedan många år. En gång sa hon: ”Lilly har ju mer ADHD än vad jag har”. En annan kompis, som var med oss på tävling, berättade om vad som hände när hon fick medicin mot sin ADHD. ”Helt plötsligt kunde jag läsa vad som stod på tavlan”, säger Helene.
Bara några dagar innan mamma skulle köra iväg med Cippi bestämde jag mig för att fortsätta rida.
Lillys tappade motivation under 2023 leder fram till ett beslut. Hon tänker lägga av. Lägga ner sin satsning. Ett nytt beslut fattas. Cippi och familjens två unghästar ska säljas. Helene gör sig redo för att köra ner det lovande stoet till Belgien.
Valde att fortsätta
Men historien slutar inte där.
– Jag tänkte att nu har jag gjort mitt. Nu räcker det, nu är det nog, nu får jag börja med någonting annat. Vi sa att ”okej, vi säljer hästarna”, men bara några dagar innan mamma skulle köra iväg med Cippi bestämde jag mig för att fortsätta rida. Om vi sålt Cippi hade jag nog inte ridit i dag, säger Lilly.
Helene säger:
– Jag tror att de som har ADHD behöver stabilitet och att det är bra för dem att göra saker som de tycker är roligt, annars får de ingen självkänsla. Det är det ridningen gjort för Lilly: rutiner, stabilitet och känslan av att man kan lyckas med något.
Lilly valde att fortsätta rida. I dag fortsätter hon också att kämpa mot koncentrationssvårigheter och energiläckage i väntan på att utredningen ska bli klar. Men hon har hittat tillbaka till glädjen i det hon gör bäst och som ger henne stabilitet i tillvaron. Hon är kvalad till Falsterbo både med Cippi och en av sina unghästar och har fått veta att hon ska få rida lag-NM.
– Det är kul att rida i lag och jag tycker att jag tillför en god stämning. Jag tycker att jag är en bra lagspelare, säger Lilly.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 12/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på