Reportage
9 juni 2016 19:00

Loi om branden: Det kändes overkligt

Det kunde ha slutat i katastrof, men slutet blev lyckligt för beridaren och unghästutbildaren Louise Lindström som hamnade mitt i kaoset runt den stora branden i Kalifornien. ”Det var fantastiskt att se hur alla ställde upp för att hjälpa till och göra allt de kunde för hästarnas skull” säger Louise.

En knapp vecka efter den stora branden är ordningen återställd på Mill Creek Equestrian Center. Med kort varsel tvingades både människor och hästar att lämna gården som hotades av flammorna.
– Vi är såklart otroligt lättade allihop och tacksamma för att varken hästar, människor eller anläggningen kom till skada, säger Louise ”Loi” Lindström.
Ridsports läsare känner igen Loi som såväl bloggare som gästkrönikör och hon spenderar sommaren i Kalifornien där hon arbetar hos GP-ryttaren och tränaren Mette Rosencrantz. Förra veckan befann hon sig mitt i händelsernas centrum då branden som startade nära kändistäta orten Calabasas spred sig. 400 brandmän bekämpade branden som ödelade mer än 200 hektar och hastigt närmade sig Mill Creek. Läget blev snart allvarligt för gården och Loi var en av dem som snabbt evakuerade runt 80 hästar.

”Just do it”
– Vi fick kännedom om branden under sen eftermiddag i lördags. Efter någon timme insåg vi att läget kunde bli allvarligt och började med att sätta på grimmor på alla hästarna och knyta grimskaften runt halsarna. När beslutet om evakueringen kom gick allting otroligt snabbt. Vi förberedde hästarna med transportskydd fort och sedan kom transporterna i form av långa trailers, varav många kunde ta ändå upp till sex hästar. Hästtransportörer, grannar och bekanta körde – helt fantastiskt att det gick att få så många att komma till undsättning så snabbt, säger Loi och fortsätter:
– Det kändes overkligt, men konstigt nog inte direkt läskigt. Alla hade en väldig ”just do it”-attityd och fokus var bara på att få iväg hästarna så snabbt som möjligt. Jag tror inte att vi hann tänka så mycket på vad som kunde hända, det var bara frågan om att få jobbet gjort snabbt.

Bakom stallkontoret där Loi bor syntes faran tydligt.

Mill Creek klarade sig
Väl på säker mark på evakueringscentret blev hästarna incheckade och fick nummerbrickor. Där fanns både hästar från fler stall och andra djur, som åsnor och getter, som alla hade evakuerats för att räddas från branden. Vakter fanns på plats på centret dygnet runt och en hel del media följde händelseutvecklingen tätt intill. Loi berättar att stämningen var god trots vad som pågick.
– Det var fantastiskt att se hur alla ställde upp för att hjälpa till och göra allt de kunde för hästarnas skull. Det jag tyckte var mest imponerande, förutom hur snabbt det gick, var att alla hästar kom tillbaka hem helt oskadda.
Alla, såväl människor som hästar, kunde återvända till Mill Creek som än en gång klarade sig från lågorna. 1993 fortsatte en stor brand över kullen närmast anläggningens bakre ridbana och då räddades gården tack vare att elden bekämpades inifrån med brandslangar.
– Mette har berättat hur hästarna stod inne på ridbanan under sprinklers medan det brann bakom dem. Den här gången var elden nära att göra samma sak igen, det brann precis på andra sidan kullen i fråga. Brandmännen sa att om elden kommer över den kullen så är det kört för anläggningen och det var därför man beslutade att evakuera. Nu lyckades brandmännen vända elden så att den gick åt ett annat håll. Det var alltså så nära ögat…

Loi, som i våras blev färdig efter tre års utbildning på Flyinge, har ett långt yrkesliv i sporten framför sig och hon tar med sig en viktig erfarenhet in i framtiden.
– Det jag tänker på såhär i efterhand är hur viktigt det är att ha en krishanteringsplan för händelser som den här. Mill Creek hade verkligen en bra organisation och det känns som att det är något alla stall verkligen bör ta efter – att förbereda lösningen innan problemet kommer.

Klipp från branden:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden