Ung ryttare i EuropaNär Lars Kersten tog hem segern i världscupen i Göteborg i vintras fanns Maja Primdahl naturligtvis på plats. Sedan 2020 har hon en självklar plats hos familjen Kersten, både som Lars flickvän och som unghästryttare.
Maja Primdahl har hittat hem i Nederländerna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Maja Primdahl och Lars Kersten hade inte varit ihop särskilt länge när Maja tog sitt pick och pack och flyttade in hos Lars med familj på anläggningen i södra Holland. Sedan dess jobbar hon i familjeföretaget där hon ansvarar för unghästarnas utbildning.
– I stunden tvekade jag aldrig. Det var det enda alternativ som fanns och jag blev väldigt snabbt en del av familjen, berättar Maja.
Att både bo och jobba tillsammans har fungerat väldigt smärtfritt, kanske dels för att alla i familjen har sina arbetsuppgifter och är ute mycket.
Fakta
Maja Primdahl
Ålder: 30 år.
Bor: Stal Kersten, Nederländerna .
Familj: Mamma Anette, pappa Aksel, systern Pernille. Pojkvännen Lars Kersten.
Saknar från Sverige: – Jag red ut mycket i Sverige. Jag tycker om att galoppera ute på långa tyglar. Här är det lite svårare att hitta möjligheter till det. Och så familjen såklart, men dom kommer och hälsar på ofta.
Kuriosa: Majas föräldrar, Anette Karlsson och Aksel Primdahl, har fött upp, och äger, Grand Prix-hästen Mazy Klövenhöj (e Bocelli u Manzana xx e National Zenith xx) som rids av Johanna Due Boje.
– Vi har också väldigt bra kommunikation. Det var inte förrän jag flyttade hit som jag verkligen började känna mig som hemma i Holland, säger hon och konstaterar att det kan vara tufft att flytta utomlands för den som inte har bra folk runt omkring sig.
Från hästfamilj
Maja växte upp i en hästintresserad familj med föräldrar som föder upp hästar och började rida tidigt. Efter skolan jobbade hon i Tyskland några månader, sedan hos Camilla Larsson och efter det tre år som beridare på CC Holsteiner Breeding.
För åtta år sedan gick så flyttlasset till Nederländerna, där hon fick jobb hos Mathijs van Asten. Det var också där hon och Lars först lärde känna varandra.
Hittat rätt system
Hos familjen Kersten har Maja inte bara hittat en familj där hon platsar in utan också ett system och en hästhållning hon trivs med. Som svensk har hon tagit med sig vikten av att låta hästarna gå ute mycket och efter några år på plats har hon också sakta men säkert kunnat påverka hästhållningen i en riktning hon trivs med.
– I Holland har vi inte lika mycket mark som i Sverige så att ha stora hagar och ridvägar att rida ut på är inte lika lätt. Men, när jag flyttade hit fixade vi till galoppbanan så vi kan vara ute och galoppera och jag har lyckats hitta vägar vi kan rida på. Vi har en del stora hagar och håller på att bygga fler paddockar på både gräs och sand så att alla hästar kan komma ut.
Det hon själv lärt sig under åren i Holland är framför allt att hålla träningen enkel.
– Jag som hoppat runt bland många olika ryttare kan se vilken skillnad det gör jämfört med att ha växt upp i ett och samma system så som Lars har gjort. Jag har fått sortera mer för att hitta delarna jag vill ta till mig och min egen röda linje. Min väg hit har varit svajig, men med Pieter känner jag att jag hittat ett system som passar mig. Vi brinner båda för dressyr och markarbete och där har han hjälpt mig jättemycket.
Fakta
Sverige vs Nederländerna
– Nederländerna skiljer sig ganska mycket från Sverige när det kommer till unghästar.
– När jag red i Sverige skulle vi alltid kvala till Falsterbo, Breeders och Elmia. Det var nästan konstigt att ha en 5-åring som inte gick 1,20, och det är väldigt stort för en 5-åring. Vill du kvalificera för championat i Sverige måste du hoppa felfritt med press på både dig och hästen redan när den är fyra och fem.
– Här tar vi det långsammare med unghästarna. Mina hästar gör sina första enmetersklasser som 5-åringar. På sätt och vis ligger vi kanske lite efter i början men när våra hästar fyller sju så kommer de ikapp. Jag tror vi tävlar oftare, fast på lägre nivå. Det är ett jättebra sätt att ge hästarna självförtroende.
Konsekvent och korrekt
Maja beskriver sig själv som en konsekvent ryttare. Att jobba med unghästar innebär att göra allt så korrekt som möjligt.
– Jag lär hästarna saker hela tiden. Gör jag fel så lär de sig fel. För mig är det också viktigt att hästarna känner sig trygga redan som unga. Har jag en lite svårare häst är min styrka att jag är bra på att läsa av hästen och tar mig tid för individen. Jag tror att jag är bra på att lyssna på varje häst.
Om det är något hon saknar så är det möjligtvis lite självförtroendet på tävling, men där har Lars haft ett gott inflytande. Hans lugn har smittat av sig.
I dag drivs Maja av att se de unga hästarna göra framsteg och komma ut på de stora arenorna.
– Jag hade en period i livet med höga ambitioner där jag inte riktigt visste var jag skulle placera mig själv som ryttare, men nu har jag landat i att det viktigaste för mig är att trivas med det jag gör varje dag. Jag vill gå ut i stallet och känna att jag har ett band till mina hästar.
– Lars och Niels har så mycket framgångar och att få vara med på den resan ger mig lika mycket nöje som om jag tävlat själv. Jag ser ju en framtid med Lars och då blir det motiverande att vara en del av hans resa.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på