Reportage
3 april 2017 07:40

Mary Lou – vinnarhästen som tog alla med storm

Flera världscupplaceringar som toppades med brons i finalen. Mary Lou hoppade i rekordfart från livet på landet till strålkastarljuset. Henrik von Eckermann och Karl Schneider med sig av historien om sin vinnare.

Henrik von Eckermann fick rätt. ”Jag trodde att en fullträff med Mary Lou skulle komma någon gång och kände att snart så…”. På Gothenburg Horse Show gjorde han det som han och hela Scandinavium drömde om – han vann Europafinalen av världscupen på hemmaplan. I Omaha blev Henrik och Mary Lou historiska genom sin bronsplats i världscupfinalen – tangerat svenskt rekord.

I Scandinavium lyfte taket på arenan och mitt i strålkastarljuset befann sig alerta Mary Lou 194 (westf, sto f -06 e Montendro I-Portland L) med spetsade öron och ett sken av stolthet över sig.
– Hon lär sig snabbt, säger ägaren Karl Schneider med en blinkning till både Mary Lous proffsighet i rampljuset och hennes snabba resa på tävlingsbanan.


En nöjd ryttare och lika nöjd häst hyllades i Scandinavium. Foto: Mikael Persson/mip.nu

Karl, som äger anläggningen där Henrik driver sin verksamhet, pyser av stolthet när han med kärlek i rösten berättar om Mary Lou. En häst som i hans ägo har gått från amatörnivå till världscupstjärna på mindre än ett år. Henrik föll som en fura när han provred Mary Lou i slutet av sommaren.
– Sedan sa jag till SVT redan vid världscuppremiären att jag har en häst som jag tror kommer att bli riktigt bra. Strax därpå hade hon ett ner i Finland, sedan ett ner i Verona och sedan trillade nollorna in, säger Henrik.

Köptes utan provridning
Mary Lou gick unghäst-VM 2011 och hoppade sedan bara på nationell nivå i Tyskland med en nu 27-årig kille. Schneider höll ögonen på stoet och fick slutligen ja på frågan om köp. Då gick det undan. Mary Lou
köptes utan provridning i våras.

– Det var en risk, men tro mig – jag är glad att jag tog den. Flytten blev en stor förändring för henne. Från att ha stått på en liten gård och knappt ha bott borta på tävlingar till att komma till oss där det är mer professionellt, säger Karl, som själv red stoet i några tvåstjärniga klasser innan Henrik tog henne från nivå lagom till världselit under en hejdundrande världscupsäsong.

Henrik, vad är det som gör att du har fått fram Mary Lou så här snabbt?
– Det gäller att plocka fram kvaliteten och hon passar mig väldigt bra – jag gillar ston. Mary Lou påminner om Gotha som jag också vann en världscup med, men Mary Lou är enklare. Grejen med henne är också att hon alltid vill lära sig. I Scandinavium tränade vi på lite kortare vägar de två första dagarna, och då blev det nedslag i de tajtare svängarna. Till söndagen och världscupomhoppningen hade hon lärt sig det. Jag svängde tajt till nummer tre, precis som vi hade tränat på, och hon löste det utmärkt.


Hela teamet: Karl, Mary Lou, Henrik och groom Tiia Karhu. Foto: Privat

Hon är inte till salu
Karl Schneider köpte Mary Lou för att sälja henne vidare, men har på sistone bekräftat om och om igen att Mary Lou inte är till salu. Buden haglade och telefonen ringde frekvent.
– Till sist sa vi att ”nej, nu bestämmer vi oss” och beslutade att hon inte är på marknaden. Nu får hon och Henrik arbeta utan den pressen i år och i slutet av säsongen ser vi över planen igen, säger Karl.

Men money talks, eller hur?
– Visst behövs pengar, men jag är inte i den här branschen för att tjäna så mycket som möjligt. Jag älskar hästar och jag älskar sporten.

Det lär bli ännu högre bud nu?
– Pengar gör mig inte lycklig, men Mary Lou gör mig lycklig, säger Karl och låter genuint upp över öronen förtjust i stoet som han beskriver som ”so, so sweet”.

När Henrik och Karl ska berätta om Mary Lou haglar förstås superlativen. Intelligent, lättlärd, försiktig, fantastisk… Karl, det märks att du tycker om Mary Lou och känner henne väl. Vad gör henne speciell utanför banan?
– Hon är känslig inombords och behöver extra egentid, annars äter hon inte som hon ska och blir snabbt för tunn. Det gäller att hålla henne glad inifrån och ut.

Blir kär i sina boxgrannar
På tävling ger groomarna och Henrik alltid Mary Lou mycket tid. Henrik tar ut henne och longerar några gånger före starterna för att hon ska bli av med lite av all sin energi och kunna fokusera.

– På tävling är det också viktigt att hålla hennes boxdörr så öppen att hon kan se ut, annars blir hon nervös. Dessutom blir hon alltid kär i sina boxgrannar. Det spelar ingen roll vilka de är – hon connectar direkt med dem och tycker inte alls om när de går iväg. Trots allt det här är hon alltid helt fokuserad när hon kommer in på banan, säger Karl.


Fullt fokus. Foto: Mikael Persson/mip.nu

Både han och Henrik hoppas att Mary Lou ska gå lika bra utomhus som hon har gjort inomhus. I så fall kommer hon att matchas mot EM jämsides med OS-hästen Yajamila. Efter några lugnare veckor kommer Mary Lou att testas ute i Global Champions Tour, men innan dess gick hon världscupfinalen i Omaha där det blev en tredjeplats.

Märks att de är ett team
Karl och Henrik får frågan om finalen vid separata tillfällen, men än en gång märks det att de är ett team. Precis som i allt annat som rör Mary Lou är de rörande överrens om svaret.

De förklarar att det fortfarande rätt gröna stoet har visat att hon blir bättre och bättre för var dag på tävling, men att det i just världscupfinalen gäller att vara med redan i den andra klassen, en tidshoppning efter uppvärmningsrundan.
– Jag får ta den dagen först, säger Henrik om finalförväntningarna och lägger snabbt till:
– Men går Mary Lou som i Göteborg vet man aldrig vad som kan hända…

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången i nummer 5 år 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden