Reportage
13 november 2021 18:13
Ridsportplus

Reservhästen bar henne till OS-guld: ”Fortfarande overkligt”

FälttävlanHennes uppladdning inför OS i Tokyo var kantad av sorg. Sorg över sin döda pappa och över att den tilltänkta hästen, Samuorai du Thot, inte skulle kunna resa till Tokyo. Men väl där skrev Tysklands Julia Krajewski historia genom att bli den första kvinnliga individuella OS-guldmedaljören i fälttävlan.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har gått ett par månader sedan Julia Krajewski red över mållinjen i hoppningen om de individuella medaljerna på OS i fälttävlan i Tokyo. Hon var tvungen att vara felfri för att ta hem guldet – och felfri var hon. När hon kastade en blick upp mot resultattavlan såg hon ut att tänka ”händer det här på riktigt?”.
– Haha, ja precis så var det. Samtidigt som jag kände fullt förtroende för att min häst skulle fixa det, jag kände att hon inte kommer att vilja vara i närheten av en enda bom. Hon hoppade bra första rundan, och sedan hoppade hon ännu bättre i andra rundan.
– Det är ett privilegium att sitta på en så bra hopphäst sista dagen på ett mästerskap, säger Julia Krajewski.

När Ridsport träffar henne är hon tillbaka i vardagen som coach för det tyska juniorlandslaget igen. Det är JEM på Segersjö utanför Örebro och den olympiska mästaren är på väg att lotsa sina adepter mot både individuellt guld och lagguld.
– Det är detta som är mitt arbete tillsammans med att träna och tävla fälttävlanshästar. Det gick snabbt att komma tillbaka till vardagen efter OS, säger Julia.

Ln_julia_krajewski-1015
”Hon är perfektionist. Hon vet precis vad varje häst behöver och hur det ska göras för att det ska bli perfekt”, sa Viktoria Meyer i det tyska juniorguldlaget om Julia Krajewski, till Ridsports reporter Annelie Frank. Foto: Lina Nydahl

Det kungliga mottagandet är överspelat

Hemma i tyska Warendorf går guldhästen Amende de B’Neville och har lite tråkigt, det kungliga mottagandet med bland annat en röd matta utrullad när hon kom hem från OS är sedan länge överspelat.

Det 11-åriga stoet tog sig an uppgiften som OS-häst med stor entusiasm när det stod klart att Samourai du Thot inte skulle kunna starta på grund av en långdragen infektion som bland annat ledde till att han fick operera bort ena ögat.
– Nu i efterhand tänker jag att det var meningen att jag skulle ta med mig Amende de B’Neville till Tokyo i stället. Hon hade visserligen gjort en del stora tävlingar innan Tokyo men ändå varit i skuggan av Samourai du Thot. Men det känns fortfarande overkligt att vi tog guld, fast jag ville det så mycket och hade arbetat så hårt för det.

Jag tror inte min satsning på sporten hade varit möjlig utan det stödet.

Julia Krajewski har varit framgångsrik internationellt ända sedan ponnyåren. Hon har ingått i den särskilda satsning som Tysklands olympiska kommitté för ridsport har gjort på fälttävlan. När hon var klar med sin juniortid blev hon erbjuden att flytta till kommitténs anläggning på klassisk ridsportmark i Warendorf, för att få hjälp och stöd att komma vidare i sin karriär och utbilda sig.
– Jag tror inte min satsning på sporten hade varit möjlig utan det stödet.

Hon har blivit kvar på anläggningen i Warendorf med olika roller och förfogar nu över ett stall med 14 boxar där. Hon är uppskattad coach för de tyska fälttävlansungdomarna.

Falttavlansmedaljor
Julia Krajewski har en diger meritlista. 2002 tog hon guld på ponny-EM i fälttävlan. Foto: Annika Karlbom

Föräldrarna har ingen hästbakgrund

Vägen till OS-guld började med ridning i samband med semesterresor när hon var i förskoleåldern. Hennes föräldrar hade ingen hästbakgrund, men på grund av deras arbete med att leta efter olje- och gasfyndigheter flyttade familjen till ett lantligt område där hästar och ridsport var lättillgängligt.
– Min första lite bättre ponny skulle jag egentligen tävla dressyr med, men ponnyn tyckte det var tråkigt så då testade vi fälttävlan.

Och på den vägen är det. Föräldrarna har varit ett stort stöd på många sätt, och ryttaren sörjer över att hennes pappa inte fick uppleva när hon tog sitt OS-guld. Han dog i vintras efter en tids sjukdom.
– Att han dog kom ändå som en överraskning, det var vi inte förberedda på, säger Julia, som också skrev olympisk historia genom att bli den första kvinnan som tog individuellt OS-guld i fälttävlan.
– Jag blev förvånad när jag hörde att jag var den första eftersom det har funnits så många duktiga kvinnor i sporten. Så det var väl på tiden att en kvinna tog OS-guld.

Första flygresan för guldhästen

Amende de B’Neville är numera den självklara stjärnan i stallet. Hon kom till Julia Krajewski när hon var sex år, och då var hon hopphäst. Resan till Tokyo var hennes första flygresa.
– Hon klarade resan jättebra, precis som värmen i Tokyo. Hon kan vara ganska märrig när jag rider henne, men i all hantering är hon enkel och cool.

Julia Krajewski beskriver hur stoet genomförde de tre delmomenten i Tokyo med ord som fantastisk och underbar.
– Det nya dressyrprogrammet är lite svårt för oss fälttävlansryttare, våra hästar är sällan avlade för att klara av svårigheter som saxen så bra, men jag är nöjd med min dressyr. I terrängen flög hon fram och satte inte en hov fel. Hon kämpade verkligen för min skull på ett sätt som jag tror bara ston kan göra.

Siktar mot nya mål

210802180_abfa4
Julia Krajewski är en av ryttarna som är nominerade till FEI:s utmärkelse Årets ryttare. En annan nominerad är Peder Fredricson. Arnd Bronkhorst/arnd.nl

Arbetet med att göra den tidigare hopphästen till en olympisk mästarhäst i fälttävlan har haft sina utmaningar.
– Hon gillar till exempel inte alltid när jag använder min skänkel på henne. Och så har hon varit lite för angelägen tidigare, satsat 250 procent liksom. Det har tagit tid att få henne att förstå och acceptera att det är jag som bestämmer hur fort det ska gå. Men nu har vi fullt förtroende för varandra. Vi tog verkligen det här OS-guldet tillsammans.
– Det bästa med den här sporten är att det alltid finns nya mål och utmaningar på olika nivåer med olika hästar, som till exempel unghäst-VM, Nations Cup och Bundeschampionat.

Med OS-hästen är dock målen helt andra.
– Vi har ju ett VM i Italien nästa år. Och 2024 är det OS i Paris. Min häst är bara elva år, så de målen känns helt realistiska.

Fakta

Julia Krajewski

Ln_julia_krajewski-1005
Julia Krajewski var på plats i Segersjö för att coacha det tyska juniorlandslaget i EM. Foto: Lina Nydahl
  • Ålder: 33 år.
  • Bor: Warendorf, Tyskland.
  • Familj: Pojkvän och en hund.
  • Gör: Professionell fälttävlansryttare, tränare för det tyska juniorlandslaget i fälttävlan.
  • Meriter: Individuellt OS-guld 2021, OS-silver i lag 2016, flera EM-medaljer både i lag och individuellt från tiden på ponny samt som junior och young rider.
  • Bästa häst: Amende de B’Neville (SF sto f 2010 e Oscar des Fontaines-Elan de la Cour, uppf M Jean-Babtiste Thiebot, äg Bernd Heicke och Julia Krajewski).
  • Övrigt: Tycker om att resa, gärna till storstäder och skidorter eller på solsemester. Läser också gärna om historia.

EM 2017

Vid EM 2017 testade Julia Krajewskis häst Samourai du Thot positivt för en antiinflammatorisk substans. Trots en omfattande utredning av Julia Krajewski själv framkom det aldrig hur hästen fått i sig substansen. Tyskland blev fråntaget sitt lagsilver, som i stället gick till Sverige.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden