Fälttävlan
27 december 2017 18:48
Ridsportplus

Krajewski efter dopningen: ”Jag älskar sporten för mycket för att ge upp”

EM 2017Tysklands Julia Krajewskis höst blev inte som hon tänkt sig. För Ridsport berättar hon om tiden efter att det positiva dopningprovet från hennes EM-häst kom och Tyskland fick lämna ifrån sig EM-silvret. "Det som känns värst är att jag inte kunde skydda min häst och att jag inte vet vad jag ska göra för att förhindra att det händer igen," säger hon.

Krajewski efter dopningen: ”Jag älskar sporten för mycket för att ge upp”
Julia Krajewskis egen undersökning visar att hästen måste ha fått i sig substansen någon gång efter dressyren men innan terrängen på EM i Strzegom. Foto: Eventing Photo/FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har gått ett tag sedan det blev klart att Tyskland får lämna ifrån sig sitt lagsilver från EM i fälttävlan. Detta efter att tyska laghästen Samourai du Thot, riden av Julia Krajewski, lämnat dopningsprov som visade att han hade stora mängder av substansen Firocoxib i kroppen under mästerskapet. Ny silvermedaljör blev Sverige.
– Jag har gjort allt jag har kunnat för att ta reda på hur det kunde hända utan att hitta någon förklaring, säger Julia Krajewski.
– Att vara orsak till att ens land förlorar en lagmedalj på det här sättet känns hemskt, även om jag inte har gjort något fel – i allafall inte med flit.

Otillåten medicinering
Firocoxib är en antiinflammatorisk substans som får användas till djur. Julia Krajewski har därför gjort sig skyldig till otillåten medicinering – dopning av den mildrade graden när det gäller häst.
– När A-provet kom började jag att gå igenom allt kring hästen. Fodret, rutinerna före och under EM, vilka mediciner som innehåller substansen och om några djur i min närhet har fått den och så vidare. Men ingenstans har jag kunnat hitta någon förklaring, säger Julia Krajewski.
– Och substansen finns inte någon annanstans än i två mediciner, så min häst kan inte ha fått i sig preparatet genom något i naturen eller så.

Det här kommer alltid att ligga mig till last, många kommer att minnas mig just för det här. Julia Krajewski.

Det är sällan de här medicinerna används till sporthästar, bland annat för att de är spårbara i dopningsprover lång tid efter behandling. Ett rutinprov som togs av tyskarna själva den 3 augusti, några veckor före EM, innehöll inte substansen.
– Och han hade stora mängder av substansen i sig. Min egen undersökning som jag har gjort tillsammans med experter visar att han måste ha fått i sig substansen någon gång efter dressyrprovet och innan terrängen på EM, säger Julia Krajewski.

Vad har du att säga till dem som menar att du själv ska ha gett honom substansen för att öka dina chanser att ta medalj?
– Varför skulle jag ta den risken? Varför? Jag har gjort över 15 internationella mästerskap som ryttare och tränare och jag vet att medaljörer testas. Och jag vet också vilka konsekvenser det skulle få.

Os 2016, Dag 5, Ridsport, Dressyr, Dressage
Julia Krajewski, längst till höger, började rida internationella mästerskap för Tyskland redan under ponnytiden. Bilden är från OS i Rio då hon ingick i det tyska silverlaget tillsammans med Sandra Auffarth, Michael Jung och Ingrid Klimke. Foto: Roland Thunholm

I sin jakt på att ta reda på vad som kan ha hänt har hon även besökt tävlingsplatsen i Strzegom två gånger efter att det positiva dopingprovet kom. Hon kommer också i håg att det var dålig säkerhet på stallets baksida. Där stod det helt öppet och vem som helst kunde röra sig ut och in ur stallet. Hon har begärt ut besökslistor för att se vilka som rörde sig i tävlingsstallet, men har fått beskedet att några sådana inte finns tillgängliga.
Misstänker du att någon som vill dig eller tyska laget illa kan ha gjort det här?
– Det är klart att jag har tänkt de tankarna. Men det finns inga konkreta misstankar och man blir galen om man tänker så för mycket.

Eftersom jag inte kan förklara hur det kan ha hänt såg jag inga möjligheter att bli rentvådd inför tribunalen. Julia Krajewski.

När det blev klart att även B-provet var positivt fick Julia Krajewski två alternativ av Internationella Ridsportförbundet, FEI. Antingen acceptera att hon var skyldig och frivilligt ta mildare sanktioner – betala en avgift och ha fallet registrerat på sig några år, men för övrigt få fortsätta träna och tävla som vanligt. Eller driva sitt fall i FEI:s tribunal för att försöka rentvå sig. Julia Krajewski valde det förstnämnda.
– Eftersom jag inte kan förklara hur det kan ha hänt såg jag inga möjligheter att bli rentvådd inför tribunalen. Det är ju det första de vill veta. Det är troligt att jag hade fått sex månaders avstängning både som ryttare och tränare. Jag skulle också få betala hela processen själv och det hade kunnat bli väldigt dyrt. Det kändes meningslöst i det läget som jag var i.

Får en plats i landslaget
För FEI är det här fallet utagerat och Julia Krajewski har fått besked om att hon får rida i tyska landslaget nästa år.
– Men det här kommer alltid att ligga mig till last, många kommer att minnas mig just för det här.
– Och jag vet ju fortfarande inte vad som hände med Sam. Det som känns värst är att jag inte kunde skydda min häst och att jag inte vet vad jag ska göra för att förhindra att det händer igen. Om jag kunde ha hittat att ett misstag hade begåtts hade jag ju kunnat hindra att det hände igen.

Vill fortsätta
Under hösten har hon då och då funderat på att avsluta sin karriär som fälttävlansryttare.
– Men nu har jag bestämt att jag vill fortsätta. Jag älskar sporten för mycket för att ge upp. Att få ägna mig åt fälttävlan med mina hästar är en gåva och har gett mig så många fantastiska upplevelser. Jag vill försöka blicka framåt, ta mig an vinterträningen och försöka gå tillbaka till ett mer normalt liv.

Registreringen om fallet som Julia Krajewski har på sig ligger kvar i fyra år och om något liknande händer under den tiden kommer denna händelse att tas i beaktande.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden