Fälttävlan
9 november 2017 10:59

”Inte så här vi vill vinna ädlare medaljer”

EM i StrzegomI går kom beskedet att en tysk EM-laghäst har testats positivt för otillåten medicinering och att det kan innebära en annan medalj för Sverige.
– Det är roligare med ett brons än ett silver på det här sättet, säger Andrea Barth på Svenska Ridsportförbundet.

”Inte så här vi vill vinna ädlare medaljer”
Samtliga medaljörer på pallen i Strzegom: Tyskland, Storbritannien och Sverige. Foto: Stzegom International Horse Trials

Som Ridsport berättade i går har Julia Krajewskis Samourai du Thot testats positivt under EM i fälttävlan för en ”controlled medications substance”, i det här fallet ett antiinflammatoriskt läkemedel. Ekipaget ingick i det lag som tog silver före bronslaget Sverige.

Tyska Ridsportförbundet meddelar att B-provets resultat bör komma inom kort.
”Resultatet inväntas fortfarande, men är väntat snart. Om B-provet bekräftar A-provets resultat skulle Tyskland få lämna tillbaka sin silvermedalj” skriver förbundet.

Det skulle betyda att Sverige får silver och fyran Italien i stället får brons. Svenska Ridsportförbundet avvaktar B-provets resultat, men klart är att det inte är tal om någon eventuell silverlycka.
– Det är roligare med ett brons än ett silver på det här sättet. Om det blir silver vill vi ta det på sportsliga framgångar, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundets sportavdelning.
Vad är förbundets inställning till det hela?
– Vi inväntar B-testet och i övrigt har vi inte mycket inställning till saken innan dess, mer än att det är väldigt tråkigt för sporten.

171108sverigepallenstrzegom
Niklas Lindbäck, Sara Algotsson Ostholt, Louise Svensson Jähde och Ludwig Svennerstål samt kapten Fredrik Bergendorff tog brons och inväntar här sina medaljer. Foto: Stzegom International Horse Trials

 

Niklas Lindbäck var en av ryttarna i det svenska bronslaget på EM. Han är på samma spår som Andrea Barth.
– Det är inte så här vi vill vinna ädlare medaljer, säger Niklas.
Vad har du som EM-ryttare annars att säga om det här?
– Först och främst blir man ledsen. Det är tråkigt när kommer upp sådana här fall – det hör inte sporten till. Annars är det för tidigt att uttala sig mer om det just nu.  Tiden och utredningen får utvisa vad som kan ha gått fel, men man får hoppas att det är ett misstag av något slag som har gjorts.

Julia Krajewski berättade mer om det hela på sin Facebook i går och hur de undersöker olika möjlig alternativ till hur det kan ha inträffat:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden