Reportage
4 september 2021 12:42

Ridsport Play: Häng med till Christinelund

ChristinelundPå den hypermoderna anläggningen Christinelund Dressage utvecklar Sofie Lexner och hennes team unga talanger för de högsta klasserna. Gården är skräddarsydd för toppsport.

Samarbetet mellan Christinelunds ägare Jenny Lindén Urnes och tävlingsryttaren Sofie Lexner började för sju år sedan – det var långt innan hästanläggningen fanns mer än på ritningar. Den primära inriktningen är utveckling av både dressyrhästar och ryttare utifrån deras egen passion för hästar.
– Det gör vi genom en hållbar verksamhet som sätter hästarnas välbefinnande i centrum, säger Jenny Lindén Urnes.

För ändamålet skapades en skräddarsydd och toppmodern anläggning i anslutning till Christinelunds Gård utanför Viken i nordvästra Skåne.

Christinelund24
Stallavdelningarna speglar varandra och binds samman med en yta där spolplattor, solarium och rummet för vattenband finns. Varje avdelning är rejält tilltagen med skötselplats i mitten, ljusinsläpp i taket och hästarna kan se varandra. Foto: Lars Jansson

Välväxt trots tre år på nacken

Christinelund Dressage går in på sitt tredje år på anläggningen, som ligger i en vacker miljö, högt belägen med utsikt över Öresund, intill naturreservatet med ädellövskog. Trots bara tre år på nacken är gården inramad av uppvuxna träd som flyttats dit och friserade buxbomshäckar som kantar utebanan.

Att det här för bara fyra år sedan var ren åkermark går inte att se. Nu rymmer anläggningen allt som krävs för att bedriva verksamhet för toppsport, från ridhus och paddock med underlag av bästa märke till preparerade hagar, skrittmaskin, galoppbana och galoppbacke.

Kanske det bästa och mest unika är ett underlagssäkrat stort gräsfält för naturträning sommar som vinter.

Överallt surrar robotgräsklippare runt, en bra miljöträning för dressyrhästarna, och hagarna är ännu gröna och välmockade.

Precis som stallet är uppdelat på två avdelningar finns hagarna på båda sidor om anläggningen, en praktikalitet som gör att hästskötarna aldrig har särskilt långt till ens den bortersta hagen.

Vi köpte under de första 18 månaderna in fyra hästar, bland annat Tobajo Pik Disney.

Sofie Lexner

Under de första åren av samarbetet var Sofie Lexner anställd och hade fyra hästar från Christinelund Dressage, men hyrde in sig på EMV:s anläggning utanför Blentarp. Hon hade 2014 avslutat det internationella tävlandet med Charming Boy, som hon framgångsrikt ridit åt ägaren Ulla Håkanson.

Klev över som anställd

Sofie Lexners egen verksamhet omfattade flera begåvade hästar, men klivet över till Christinelund Dressage som anställd beridare var inte svårt att ta.
– Vi köpte under de första 18 månaderna in fyra hästar, bland annat Bobcat, Tobajo Pik Disney och Valerian, minns Sofie Lexner.

Christinelund32
Det mesta på gården är praktiskt ordnat, som att gödseln töms i en lucka till en container under mark. Foto: Lars Jansson
Christinelund01
Alla hagar ligger nära stallet. Foto: Lars Jansson
Christinelund29
Ridhuset erbjuder naturskön utsikt över Öresund. Foto: Lars Jansson

Hon och Jenny Lindén Urnes kom i kontakt med varandra några år tidigare när Jennys dotter Ellen letade ponny. Nu är Ellen Lindén Urnes framgångsrik young rider. Tillsammans med Fairy Tale deltog hon i ungdomarnas dressyr-EM i Spanien i sommar, dit Sofie Lexner följde med som tränare.

Deras satsning föll tämligen omgående väl ut med pallplats för Valerian i 4-årschampionatet 2015. Men Sofie Lexners tilltänkta GP-häst Tobajo Pik Disney, som tränats av norska Trude Hestengen sedan unghäståren, gjorde få tävlingstarter på grund av upprepade skador.

Fakta

Lexner om hästarna:

Christinelund03
Sofie Lexner Foto: Lars Jansson
  • Inoraline W (KWPN f -13 e Johnson–Amiral, uppf J W Greve) med stallnamnet “Nora” och halvsyster till Watermill Scandic.
    – Hon har gått oerhört framgångsrikt i unghästchampionaten och vi tränar nu för Grand Prix, det är tänkt att vi ska rida Lövsta Future Challenge nästa år. Henne tror jag enormt mycket på, hon har verkligen allt du kan önska dig från en dressyrhäst. Nora har drivet, en vilja att göra rätt, är enormt klok, så lättlärd och med den atletiska kroppen som är så spänstig och stark så ser jag inga svagheter hos henne. Hon skrittar dessutom avspänt.
  • I stallet är Nora otroligt krävande, hon vill ha uppmärksamhet, mat och service precis på minuten när hon kommer på det. Nora kör med stallpersonalen 24:7, hon kan vara både obstinat och ständigt hungrig. Hon kan inte gå i hage själv, hon blir så rastlös så hon har sällskap av shetlandsponnyn Milton. Han fick följa med på tävling för att hon skulle kunna stå i lastbilen. Nora vill så mycket och har så mycket vilja och jag svär på att hon kan klockan, allt ska ske exakt på hennes premisser NU.
  • Janeiro Platinum (KWPN  f-14 e Sezuan–UB40-Ferro), godkänd hingst och förra årets mest använda dressyrhingst i DWB och mycket populär i Sverige, i stallet på Christinelund Dressage sedan i slutet på 2020.
    –  En extrem begåvning, lättlärd och atletisk, han har så lätt för de svåra sakerna. Han betäcker väldigt mycket via Gränsbo Stuteri i sommar och vi har fått lägga tävlingsplanerna på hyllan. Dubbelarbetet med att betäcka och träna blev för mycket så han joggas bara nu. Nu får han gå i hagen och äta gräs under betäckningsjobbet. Det här blir hans sista säsong, till nästa år ska han koncentrera sig på sportkarriären. I vinter kommer vi att tappa honom för att kunna frysa in men det är sporten som gäller för honom framöver.
    – I stallet är det fortfarande Disney som är kung men Janeiro är definitivt prinsen, charmig, kontaktsökande och älskar uppmärksamhet, snäll men med en hel del hingstkaraktär.
  • Valparais (Westf f -16 e Vitalis–Florencio I, uppf Reesink Pferde GmbH)
    – Vi köpte honom I våras så han är helt ny i stallet, oerhört ridbar, lättlärd, en stor gosse på 1,77 med mycket atletisk kropp. En häst som är så lätt att rida.
  • Kavira (KWPN f -15 e Franklin–Sorento, uppf P P W Janssen) är en elegant älva som är så kär i stallets hingstar, dessutom Christinelunds keligaste häst utan konkurrens.
    –  Vi har startat tre unghästkval och vunnit alla, hon visar på alla sätt otrolig potential. Hon är otroligt spänstig och lättfotad, bra att arbeta med, bara sex år men så begåvad.
    – Killtjusare ut i varje hov, hon verkligen trånar efter Janeiro och Disney. Vi fick byta stall till henne för hon var ständigt brunstig ett tag.
  • La Grande Ciretha
    (KWPN f -16 e Grand Galaxy Win-Florencio I, uppf H G Brokhuizen) med stallnamnet “Cissi”.
    – Hon är tyvärr konvalescent för närvarande med en has som ger henne problem. I ridning är hon perfekt, helt underbar med fantastiska rörelser och mekanik, suveränt psyke och vill jobba.
  • Felina Lightfoot (Old f -14 e Floricello–Onassis, uppf Stutteri Lightfoot, Annette Lyngs och Torben Damsbo), stallnamn ”Fellan”, är sju år och har fått ett föl.
    – Felina är en dam, jag hoppas hon kommer i kapp och kan gå lite 7-årsklasser i höst. Hon har den bästa ridbarheten en häst kan ha, hon är fantastiskt mjuk och atletisk. Hennes psyke är otroligt, hon bara vill vara till lags och ger mig hela sitt hjärta. Det är en häst som litar på mig till 100 procent, att det flyger en drönare ovanför henne spelar ingen roll när hon är med mig.
  • Important (KWPN f -13 e Dream Boy-Toledo, uppf J Frederiks)
    – En riktigt kelgris, den lyckligaste hästen som finns. Han är så glad och nöjd, en labrador i hästform.
    – Har en lättare skada som gör att vi skickat honom på bete över sommaren och räknar med att ”Dr Gräs” kombinerat med tid ska göra susen på honom.
  • Danny Black (Hann f -10 e Desperados-Fleorup, uppf Ute Steuwer) vann Intermediare II i mars 2020 i Åstorp.
    – Danny drabbades av svår allergi, det kom samtidigt med starten i Åstorp under förra året. Han är i Stockholm för miljön där är bättre för honom om än inte perfekt. Det gick från perfekt form ena dagen till att jag fick utgå i klassen andra dagen, som en blixt från en klar himmel. Vi har undersökt och testat allt på honom men har ingen lösning än. Han kan inte arbeta alls i samlad form som läget är nu, så sorgligt för han var verkligen redo, framme och fantastisk.
  • Tobajo Pik Disney (NWB f -05 e Tobajo Picez-Walt Disney I, uppf Tormod Bakke Johnsen) är stallets kung.
    – Disney är numera pensionär och läromästare åt personalen, han rids lätt och får visa upp sig.  När tjejerna rider och försöker göra ett byte så gör han 15 bara för att visa sig på styva linan. Vår tävlingskarriär tillsammans blev inte som tänkt då han skadade sig ganska omgående efter att han kommit till oss. En helt underbar häst som inte höll för att byta stall, träning och miljö. Det var en stor besvikelse.
  • Milton
    Stallets sällskapshäst, shetlandsponny som ursprungligen köptes in för att hålla Valerian lugn. Numera bästis till Inoraline W. Rids av Sofie Lexners son Adrian.

Övriga hästar som ägs av Christinelund Dressage

  • Royal Flush S (DWB val f -17 e Revolution-Blue Hors Romanov, uppf Sally-Ann och Flemming Schultz)
  • Fairy Tale (Westf val f -07 e Friedensritter-Rosenkavalier, uppf Dietmar Kötter), deltog i YREM i Spanien med Ellen Lindén Urnes och gick till kürfinal.
  • Bobcat (Hann val f -06 e Breitling W-Silvano N, uppf Hans-Heinrich Oltmann), rids av Jenny Lindén Urnes.

Den begåvade Valerian fick en kort tävlingskarriär då han drabbades av kolik och inte kunde räddas.
– Det var tufft men vi har jobbat vidare från det, säger Sofie Lexner.
– Det gäller att glädjas åt framsteg i träningen, att känna tillfredställelsen i vardagen med hästarna, för det kan ändras snabbt och att jobba framåt med de unga hästarna är verkligen det bästa jag vet, säger hon.

Lövsta en av inspirationskällorna

Anläggningen var bara på ritbordet när Sofie Lexner klev in i projektet, men hon berättar att inspirationen till utformningen av Christinelund Dressage kom efter studiebesök på flera platser. Den tidigare stallchefen Mia Lindvall har varit en av de tongivande i hur anläggningen utformats genom sitt mångåriga arbete på Christinelund Dressage. I Sverige inspirerade Lövstas anläggning men även flera stall i Danmark och Tyskland.
– Det finns tusen och en detaljer som alla är utformade för att det ska vara en hållbar, tidsbesparande och sund anläggning för hästar och människor, förklarar Sofie Lexner.

Christinelund33
Tvättstugan är många hästägares dröm. Stora maskiner för både tvätt och tork och ett stort torkrum med täckeshängare. Bara att fylla på för Arvid Johansson. Foto: Lars Jansson

Hon berättar om boxmattor, solariet, spa-anläggningen med vattenband och kylbad, och den ultimata drömmen för alla hästmänniskor är tvättstugan. Den rymmer stora maskiner, täckesgalgar från golv till tak och torkmöjligheter.

Christinelund Dressage har som mål att utveckla och utbilda hästar för dressyrsporten till absolut toppnivå. Det är viktigt att ha rätt team på plats, alla kuggar i hjulet måste fungera optimalt.
– Min roll är att utbilda, lägga upp en lämplig och avvägd plan för varje häst och naturligtvis tävla, både med unghästarna och sedan i högre klasser efterhand som de når dit. För att kunna köpa in nya talanger kommer vi att sälja en del under vägen men det är en klar vision att också behålla en hel del för att kunna satsa mot toppen.

Många minns säkert Sofie Lexner från tävlingsbanorna på mäktige Fame. Hingsten såldes till den brittiska toppryttaren Fiona Bigwood som framgångsrikt startat honom i Grand Prix.

Givande att få följa en ung häst

Sofie Lexner är en rutinerad tävlingsryttare och finner lika stor glädje i att visa upp begåvade unghästar som att rida i högre klass.
– Jag har hela tiden varit medveten om att det handlar om att utveckla yngre förmågor och det är något jag verkligen brinner för och tycker är kul, att få följa en häst under lång tid är så givande, säger hon.

Hästarna köps som regel in mellan tre och sex års ålder. Upplägget är inte att hasta ut i unghästklasser utan att bygga för framtiden. Det innebär bland annat mycket arbete på varierande underlag, från ridhus och paddock till arbete på galoppbanan runt anläggning och stärkande jobb i den galoppbacke som finns inom skrittavstånd.

Under de sju åren sedan starten har livet förändrats mycket för Sofie Lexner. Numera bor hon och hennes sambo Johan Reuterskiöld i ett av Christinelunds hus och sonen Adrian har hunnit bli tre år. Att bli förälder ändrade hennes perspektiv på många sätt.
– Det har gjort mig till en bättre ryttare för det har fått mig att se saker mer långsiktigt med bättre tålamod. Min ridning och min förståelse för hästarna är ännu större i dag sedan jag blivit förälder.
– Innan jag drabbades av min svåra olycka 2013 (Sofie blev avslängd av en unghäst och fick två frakturer i nacken och en i bröstryggen, reds anm) och innan Adrian föddes så var jag mer resultatinriktad på ett otåligt sätt. Förr kunde jag bli stressad och pressad över om galoppombytena inte satt som gjutna i tid på en häst. Nu är mitt tålamod bättre och jag är trygg i att jag kommer att lösa det med hästen på ett bättre sätt utan tidspress, säger Sofie Lexner.

Det gäller att glädjas åt framsteg i träningen, att känna tillfredställelsen i vardagen.

Med satsningen och teamet på Christinelund Dressage kommer en grundtrygghet som gör det möjligt att arbeta i takt med hästarna.
– Jag har fortfarande skyhöga krav på mig själv, jag är lika resultatinriktad och visst känner jag press att prestera, men det är ändå annorlunda nu med ett bättre helhetsperspektiv. Jag behöver inte hålla lektioner hela kvällarna, jag kan gå hem och vara med min familj, det är klart att det blir annorlunda, säger Sofie Lexner.

Tränar för Patrik Kittel

Som enda beridare på Christinelund Dressage är det Sofie Lexner som lägger planen och gör ett upplägg för varje häst, på lång sikt och från dag till dag. En gång i månaden är det träning med Patrik Kittel, Knytkalaset samt en del förbundsträningar med Lussan Nathhorst och Tinne Vilhelmson-Silfvén.

Janeiro_platinum_cdh_a7r_kcl2464
Hingsten Janeiro Platinum leder årets betäckningsstatistik och var innan han kom till Sverige en av de mest eftertraktade hingstarna i Danmark. Men efter årets säsong ska han bara fokusera på sport och tävling. För Sofie Lexner är han ett stort framtidshopp. Foto: Kim C Lundin

Genom covid-19-pandemin har det blivit lite si och så med träning öga mot öga, många pass har fått genomföras digitalt.
– Jag har kontinuerlig kontakt med Patrik Kittel, vi bollar många saker även om det inte är träning.
– På ett personligt plan har jag mycket stöttning av min pappa Anders Jonsson och jag har även nytta av min sambos erfarenhet från galoppsporten.

Anläggningen rymmer 22 hästar fördelade på två kvadratiska stalldelar som binds samman med skötselutrymmen, spa-anläggningen och verksamhetsledarens Eva Salomons kontor, som ligger centralt placerat bredvid sadelkammaren.

Även personalen har egna hästar

Några i personalen har också sina egna hästar uppstallade här, en av dem är relativt nyrekryterade Arvid Johansson som är head groom. Det finns en plan lagd för att köpa hästar men det är oerhört svårt att hitta talanger av rätt kvalitet och som klarar en veterinärkontroll utan större anmärkningar.

Hela anläggningen är designad för träning av sporthästar, det är andra saker som krävs för uppfödning.

Även om företaget har en egen mycket populär avelshingst genom köpet av Janeiro Platinum under 2020, är egen uppfödning inget som planeras i dagsläget.
– Hela anläggningen är designad för träning av sporthästar, det är andra saker som krävs för uppfödning, det ligger långt framåt i tiden om det skulle bli aktuellt, säger Sofie Lexner.
– Jag letar häst, friska hästar framför allt, överallt jag kan och får hjälp av Johan Ifverson och Patrik Kittel, samtidigt som jag hittar en del själv. Det kommer videor varje vecka och vi letar i stort sett i hela Europa.

Christinelund14
Ebba Rindmo spolar av Felina Lightfoot… Foto: Lars Jansson
Christinelund19
…som sedan får stå i det kylande vattenbadet. Foto: Lars Jansson

Flest hästar har de hittat i Nederländerna, Tyskland och Danmark. Sofie Lexner har försökt köpa häst i Sverige också och frågat på hästar hon sett på tävling.
– Svaret blir detsamma varje gång: ”Hästen är inte till salu”.
– Vi vill köpa bra hästar och dem vill framför allt svenska hästägare behålla, det blir inte ens en prisfråga för de är aldrig till salu. Det är bara några veckor sedan vi fick det svaret på en fin 3-åring. Utomlands är det mesta till salu, säger Sofie Lexner.

Siktar mot OS i Paris

För tio år sedan hyste Sofie Lexner stora drömmar om en internationell karriär med mästerskap i sin ryttarframtid. Den ambitionen och drömmen har egentligen bara blivit mer levande genom hennes arbete som en del av teamet på Christinelund Dressage. I stallet finns nu tre kandidater som inom två till tre år är redo för toppsport. Sofie tror att Janeiro Platinum, Inoraline W och Kavira är hästar som till och med kan ta henne till nästa OS i Paris.

Christinelund16
I alla stallgångar ligger mattor som ger en tyst och behaglig atmosfär. Skötselplatserna till höger med spolspilta, till vänster finns rummet med vattenbandet. På skärmen till vänster kan alla med ett snabbt ögonkast se vad som händer ute i Foto: Lars Jansson

Mästerskapssatsningar kräver rätt hästmaterial, management och talang, och allt knyts samman för Sofie Lexner i verksamheten på Christinelund Dressage.

Jag kan vara borta flera dagar och vara helt trygg med att allt fungerar.

I maj fick verksamheten en ny ledare i Eva Salomon efter att Mia Lindvall valt att ta sig an nya utmaningar. Eva Salomons ansvar är att driva och utveckla den operativa verksamheten – i ett nära samarbete med Sofie Lexner och teamet. Hon är ytterst ansvarig för verksamhetsplanering och inte minst för att alla som arbetar ska ha rätt förutsättning på kort och lång sikt. Rent konkret omfattar det allt från administration av anläggningsdriften, planering av internationella tävlingar till personalansvar.
– Vi gör så mycket tillsammans, vi är ett väldigt familjärt team. Jag älskar att bo så här på gården där vi är många som tillsammans ansvarar för hästarna. Jag kan vara borta flera dagar och vara helt trygg med att allt fungerar, det är en fantastisk känsla, säger Sofie Lexner och fortsätter:
– Det slår mig ibland hur lyckligt lottad jag är, när jag får vara och jobba med det här teamet. Tänker på alla de fina hästarna och vaknar en söndagmorgon och kan se dem gå i sina hagar.
– När jag kan ta med min son så att han får rida på Milton, och jag tänker på allt vi har framför oss, ja då nyper jag mig lite i armen för att bli säker på att det verkligen är sant. Och det är det, det är bättre än en dröm.

Fakta

Christinelund Dressage

Ligger: Utanför Viken i Skåne

Boxar: 22 boxar fördelat på två stall, byggt och inflyttningsklart 2018.

Personal: Totalt åtta anställda.

  • Eva Salomon, verksamhetsledare.
  • Sofie Lexner, beridare.
  • Arvid Johansson, head groom.
  • Emma Rindbo, tävlingsgroom.
  • Madeleine Janson Bergsten, hästskötare.
  • Filippa Svensson, hästskötare.
  • Lovisa Jacobsson, hästskötare.
  • Maria Lundin, hästskötare.
  • Helene Linarsky, stall- och anläggningskötsel.
  • Christer Ewald, anläggningskötsel.

Övrigt: Stallet har nära samarbete med veterinär, hovslagare, equiteapeut och kiropraktor samt använder preventiva åtgärder i hög utsträckning som kallvattenspa och aquatrainer.

Fakta

Sofie Lexners dag från morgon till kväll

  • 06.00-06.30 Väckning och uppstigning med familjen.
  • 07.30 Sonen Adrian lämnas på dagis i Domsten.
  • 07.45 Emma har första hästen klar och Sofie sitter upp.
  • 09.00 Morgonkaffe med teamet.
  • 09.30-12.00 Flera hästar rids.
  • 12.00-12.30 Lunchpaus.
  • 12.30-16.00 Rider fler hästar.
  • 16.00 -17.00 Ibland träning med Ellen Lindén Urnes.
  • 17.00 Gör en dagsplanering för nästa dag som skickas till head groom och hästskötarna via WhatsApp

Slut på dagen och vissa kvällar har Sofie kvällsfodringen.

Rutiner på Christinelund

  • 06.30 Fodring.
  • 07.00 Stallteamet börjar, head groomen Arvid Johansson håller morgonmöte och går igenom vad som ska göras.
  • 07.15 Mockning, utsläpp av hästarna och förberedelse av första hästen till Sofie Lexner påbörjas. Jobbet fortsätter sedan enligt planen som lagts på morgonmötet.
  • 07.45 Sofie Lexner börjar rida första hästen.
  • 08.00 Eva Salomon är på plats på kontoret.
  • 09.00 Frukostpaus för teamet.
  • 12.00 Lunch.
  • 12.20 Tre dagar i veckan åker Janeiro Platinum till Gränsbo Stuteri för tappning.
  • 13.00 Förberedelse av hästar till Sofie Lexner, eftermiddagsstall enligt plan.
  • 16.00 Stallarbetet avslutas i olika faser, helgarbete och fodring utförs enligt schema.

En bra dag på jobbet enligt Sofie Lexner

– Det är att känna samhörighet med hästar och teamet, det flyter och funkar, när hästarna presterar och jag med dem. Jag älskar känslan när hästarna är med mig och känner samma driv som jag gör, det är underbart.

Lexner om:

…skador
– De skador vi har haft har handlat om olyckor, bus i hagen eller skutt i transporten. Det som handlar om överträning eller förslitning har vi i dag så pass bra koll på att vi tar tag i det innan det ens uppstår och sätter in preventiva åtgärder.

…att tävla hästarna
– För oss är det viktigt att hästen är väl förberedd och klar för uppgiften och det är jag beredd att arbeta längre på att uppnå. För mig är det viktigt att de kommer ut och tycker det är enkelt och kul att visa upp sig utan press. Jag tävlar gärna både 4- och 5-åringar om de är färdiga för det. I år har vi Royal Flush med till 4-årsklassen i Falsterbo och Kavira ska gå 6-årsklassen. Men totalt sett, jag är sparsam med tävlandet.

(Intervjun gjordes före Falsterbo där Kavira vann 6-årsfinalen medan Royal Flush slutade på åttonde plats i 4-årsfinalen.)

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden