Reportage
13 juni 2020 16:19
Ridsportplus

Systrarna Wallin gör gemensam sak

Wallins världDen ena var beridare hos Malin 
Baryard Johnsson. Den andra satsade hos Pether Markne. I fjol gjorde systrarna Hedda och Iza Wallin gemensam sak och driver utbildnings- och tävlingsstall utanför Mjölby.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stallgången är bred. Det är högt i tak och vid nock finns ljus- och luftinsläpp. Vidare några uteboxar, och trots begränsat utrymme är det inga problem att ratta runt en buss för smidig ilastning. Här går funktion före fashion. Det är ingen slump. Stallet är byggt för travhästar.
– Det är en lyx att ha så bred stallgång, säger Hedda Wallin medan hon borstar av Glenn, en 9-åring efter Zambesi.
– Ridsporten har mycket att lära av travet. Framför allt att låta hästen vara häst. Och att konditionsträna. Vi diskuterar mycket med pappa, åt båda håll.

Det är en solig men iskall måndag i mitten av maj. Det har gått ett år sedan Hedda, snart 24, och hennes syster Iza Wallin, 26, startade utbildningsstallet på familjegården i Axstad Tives. Dessförinnan hade Iza drivit stallet själv under två år.

Hedda-wallin-glen-iza-wallin-quick-step-5-200211-rt
Systrarna Iza och Hedda Wallin fick pappa Joakim att flytta sina travhästar till travbanan i Mantorp för att de skulle starta sitt utbildningsstall. Foto: Roland Thunholm

Plötsligt gick det inte längre att dela utrymme med pappa Joakims travare, så han flyttade sina hästar till travbanan i Mantorp; klart att döttrarna skulle få en chans.

Stallet fullt med hopphästar

Nu är stallet fullt. 24 hopphästar är här för utbildning och tävling. De har två anställda och en elev. Ändå präglas miljön av ett märkligt lugn, som tycks smitta av sig på hästarna. Det är så Iza och Ebba Wallin vill ha det. Det har de lärt sig genom erfarenhet.

Hedda-wallin-simba-iza-wallin-tristan-1-200511-rt
”Detta har vi drömt om sedan vi var små. Jag tycker att det är helt fantastisk att vi gör det här tillsammans”, säger Iza (till höger) om att arbeta tillsammans med systern Hedda. Hundarna Tristan och Simba hör till familjen. Foto: Roland Thunholm

Båda var framgångsrika på ponny, innan deras vägar skiljdes åt. Hedda flyttade till Holland när hon var 16 år för att jobba hos en hoppryttare. Efter två år blev hon antagen i Markne Academy — där handplockade unga ryttare får hjälp mot en elitsatsning. Så hon flyttade hem till Sverige.
– Jag var hos Pether Markne i fyra år. Jag lärde mig otroligt mycket och fick rida två young rider-EM. Vi hade sponsorer som tillhandahöll hästar.

Fakta

Hedda om…

Hedda-wallin-glen-7-200511-rt
Hedda Wallin och Glenn. Foto: Roland Thunholm

…tiden i Markne Academy:
– Jag är väldigt tacksam för tiden i Markne Academy, den var extremt lärorik. Pether Markne har varit ett enormt stöd för mig i min satsning och har till stor del format mig till den ryttare som jag är i dag.

…kontakten med hästägarna:
– Dialogen med ägarna är väldigt viktig. Det viktigaste för mig är att det finns en hundraprocentig tillit mellan ryttare och hästägare. Allt för bästa möjliga utbildning och plan för varje häst.

… att vara en vinnarskalle:
– Det ger mig extra driv och vilja när det väl gäller. Men det får inte bli för mycket, ibland måste jag stoppa mig själv från att inte bli för ivrig eller att glömma bort att vissa saker duger; att ibland också klappa mig själv på axeln och njuta i stunden, i stället för att bara blicka framåt och vilja mer.

När Pether Markne sedan skulle flytta ställdes Hedda inför ett vägval. Hon var på väg tillbaka till Holland:
– Men det var lite ”scary”. Jag hade inget ekonomiskt stöd, så då bestämde vi oss för att köra ihop, Iza och jag. Det här är ändå vad vi alltid har velat göra.

Hedda-wallin-glenn-5-200511-rt-
Hedda Wallin rider Glenn (KWPN val f -11 e Zambesi-Cordial Medoc, uppfödare HW van Lindenberg, ägare Antonia Hartwall). Foto: Roland Thunholm
Iza-wallin-quick-step-7-200511-rt
Iza Wallin rider Quick Step VR (f -08 e Hip Hop-Levantos, uppfödare Birgitta Valette, ägare Karolina Lidgren). Foto: Roland Thunholm

Hedda flyttade hem, till ett hus på andra sidan vägen om stallet.

Och hemma, där fanns redan syster Iza, som efter knappt tre år hos Malin Baryard Johnson drev verksamhet på gården. Det var hos Malin som Iza fick blodad tand för att rida unghästar.
– Jag fick med mig massor från Malin. Hon är otroligt proffsig, i allt. Men det var inget jag ville göra hela livet, så jag bestämde mig för att köra själv. Visst var det tufft i början, men också roligt. Och pappa har alltid stöttat oss.

Fakta

Iza om…

Iza-wallin-quick-step-6-200511-rt
Iza Wallin på Quick Step. Foto: Roland Thunholm

… att utbilda unghästar:
– Det roligaste jag vet. Små framsteg kan komma varje dag; när till exempel en unghäst för första gången hoppar en bana på ett bra sätt är det för mig samma sak som att vinna en stor klass.

… tiden hos Malin Baryard Johnsson:
– Fantastiskt inspirerande. Jag lärde mig så mycket av henne — inte bara ridmässigt  utan också hur man driver ett framgångsrikt tävlingsstall och lägger upp träningen. Framför allt var det där som jag blev kär i att arbeta med unghästar.

… att driva eget med sin syster:
– Detta har vi drömt om sedan vi var små. Jag tycker att det är helt fantastisk att vi gör det här tillsammans. Vi kompletterar varandra samtidigt som vi ofta har samma tankar och värderingar. Det är ett hårt jobb, men vi får ut mycket av det. Att arbeta för framtiden och bygga upp mål tillsammans — det driver oss.

Iza insåg omgående att för att kunna driva en verksamhet på den nivå hon vill, då krävs ett ridhus.
– Man kan säga vad man vill, men i vårt klimat måste du ha ett ridhus. Du måste ha ett bra underlag, varje dag.

Iza-wallin-quick-step-5-200511-rt
På gården finns en ridbana på 35 x 75 meter, men systrarna Wallin rider ofta ute i naturen, eller på pappas träningsbanor för travhästarna. Foto: Roland Thunholm
Wallin-ridanlaggning-1-200511-rt
Wallins ridanläggning. Foto: Roland Thunholm
Ridhus-1-200511-rt
Wallins ridhus. Foto: Roland Thunholm
Systrarna-wallin7-200511-rt
Hedda och Iza Wallin framför ridhuset. Foto: Roland Thunholm

Fick EU-bidrag för ridhuset

Så nu står det där, diskret gömt vid skogsranden. Överdelen av gavlarna är transparenta, så systrarna behöver sällan tända lamporna. Med hjälp av sin revisor fick de EU-bidrag för ridhuset, 600 000 kronor.
– Vi fick det för att vi är unga, tjejer och startar eget på landet, vilket också skapar arbetstillfällen. Det var mycket pappersarbete, det dröjde två år innan vi fick pengarna, berättar Iza.

Då bestämde vi oss för att köra ihop, Iza och jag. Det här är ändå vad vi alltid har velat göra.

Hedda Wallin

De fyra väggarna till trots, och en utebana med de bekväma måtten 35 gånger 75 meter, rider de ofta i naturen. Tack vare pappas travhästar finns en rakbana och en kilometerlång galoppslinga.
– Vi rider säkert ute till 50 procent. Allt du kan göra på ridbanan, kan du även göra i skogen. Hästarna blir gladare och får en helt annan kondition, vilket märks när du är ute på meeting. Våra hästar blir aldrig trötta den sista dagen, säger Hedda, och tar själv upp den fråga som de börjat tröttna på, kanske för att få den överstökad:
– Nej, vi blir faktiskt aldrig osams. Vi har alltid tyckt likadant, haft samma åsikt om hur hästarna ska tränas.

Gardsskylt-3-200511-rt
Tydligt utmärkt hos Stall Wallin. Foto: Roland Thunholm
Gardsskylt-2-200511-rt
Gårdsskylten. Foto: Roland Thunholm

Bra ställe geografiskt

I normala fall är de ute på tävlingar så gott som varje helg. Läget kan tyckas vara avsides, men de protesterar ivrigt.
– Geografiskt är det ett bra ställe här, säger Iza.
– Fem minuter till E4:an och i Östergötland finns många fina tävlingar och anläggningar.

Vi får bara tänka om i träningen och utbilda hästarna för att det kan släppa när som helst.

Hedda Wallin

Men denna vår är inte som andra. Coronaviruset tvingar dem att stanna hemma. Iza rycker på axlarna och säger att för unghästarna är det ofrivilliga avbrottet nästan bra. ”Det har dykt upp så mycket att kvala till på senare år, och du kan inte rida allt.”

Fakta

Tre tips om att starta eget

  1. Bestäm vilken nisch du vill rikta in dig på. Vilka tjänster kommer du att erbjuda? Vad är du bra på?
  2. Skapa ett stort kontaktnät. Var inte rädd för att ta hjälp eller fråga mer erfarna personer.
  3. Våga tro på dig själv; när du startar egen verksamhet kommer du att stöta på hinder. Du måste våga satsa även när det känns läskigt och du hamnar utanför din komfortzon.

För tävlingsmaskinen Hedda är det värre. Hon börjar nästan studsa i soffan.
– Jag är en tävlingsmänniska. Det gör nästan ont i mig, så mycket vill jag, så det är klart att det är tråkigt nu. Men vi får bara tänka om i träningen och utbilda hästarna för att det kan släppa när som helst.

Ekonomiskt är det heller ingen större skillnad.
– Vi lever ju inte av att sälja hästar, som Hedda säger.

Hedda-wallin-glen-stalldorr-1-200511-rt
Mot utebanan – Hedda Wallin och Glenn. Foto: Roland Thunholm

Men ridning är långt ifrån allt om du kör eget.
– Ägarna vill ha uppdateringar om hur det går för deras hästar. Vi har bra kontakt med alla, försöker ringa så ofta vi kan. Och så snart vi hoppar skickar vi alltid en liten film.

Hade gärna varit utan pappersarbetet

Pappersarbetet hade de däremot gärna varit utan. Åtminstone Hedda. ”Tråkigt”, konstaterar hon, medan Iza inte lider lika mycket.
– Jag kan tycka att det är lite kul. Jag försöker att dela upp arbetet, men man kan lätt säga att totalt tar det en arbetsdag i veckan. Så ledigt? Det blir någon dag då och då.

Fakta

Bästa hästarna

Hedda

  • Eumosa (KWPN sto f -09 e Vittorio-Cavalier, upp AJ Roosien, äg Jakobsbergs Stuteri).
  • Glenn (KWPN val f -11 e Zambesi-Cordial Medoc, uppf HW van Lindenberg, äg Antonia Hartwall).
  • Carrero T Z (ZANG val f -12 e Carrera VDL-Cero, uppf Anna Iletorp, äg Jonil AB).

Iza

 ”Lovande unghästar som vi tror på”:

  • HS CiCinderella (sto f -16 e Ci Ci Senjor Ask-Indorado, äg Irene Wastesson och Stall Wallin).
  • Siena (SWB sto f -15 e Cartier-Ferro, upp Pia Andersson, äg Petronella Andersson).

Dock försöker de bli klara vid 16-17-tiden, för de anställdas skull.
– I vår bransch är det annars vanligt att du jobbar alldeles för länge. Vi försöker undvika det, säger Iza.

 I vår bransch är det annars vanligt att du jobbar alldeles för länge. Vi försöker undvika det.

Iza Wallin

Hur får de då själva inspiration? Tränaren Ann-Catrin ”Ankan” Carlsson stannar till hos Wallins så ofta hon kan och på ledig tid slukar de klipp på Youtube. Fast här är det viktigt med ett kritiskt tänkande och veta vad man själv vill, påpekar Hedda.
– Det finns en risk med att rida för olika tränare. Till slut vet du inte vad du ska tro på. Du måste hitta din grej, veta hur du själv är som ryttare.
– Men så klart kan du få inspiration av andra. Om någon rider hästen lång och låg, då funderar jag på varför. Vad kan jag ta till mig? Jag tror att man kan snappa upp något hos alla.

Fakta

Hedda och Iza Wallin

Iza-wallin-hedda-wallin-glen-2-200511-rt
Iza och Hedda Wallin. Foto: Roland Thunholm

Ålder: Hedda Wallin, 23 år och Iza Wallin, 26 år.

Bor: Axstad Tives utanför Mjölby.

Familj: Mamma Karoline, pappa Joakim, Heddas pojkvän Pål Flam som bor i Nederländerna, Izas sambo Alexander Almgren samt hundarna Tristan och Simba.

Aktuell: Startade utbildningsstall på familjegården i maj 2019.

Verksamheten: 24 stallplatser, två anställda samt en elev.

Äter helst (Hedda): Sushi.

Lyssnar på (Hedda): 60-, 70- och 80-talsmusik. Gärna Elton John och Beatles.

Skulle aldrig (Hedda): Jag är inte så rädd för saker. Men det skulle i sådana fall vara att äta lök, ha ha.

Favoritpryl i stallet (Iza): Min sadel. Eller sopkvasten.

Inspireras av (Iza): Mycket och många. Alla jag jobbar med, andra ryttare och andra människor. Jag lyssnar mycket på poddar.

Dricker helst (Iza): … ja, det är nog Cola även om jag försöker att inte dricka det så ofta.

Heddas främsta meriter: Red YREM 2016 och 2017., YRNM-guld 2016., YRNM-silver i lag 2017., YRSM-silver 2017.

Izas främsta meriter: Ett fleratal SM-medaljer på ponny, NM-guld i lag på ponny. Har tagit flera hästar till unghästchampionat som Falsterbo, Champion of the Youngsters och Elmia.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden