Reportage
7 mars 2020 11:00
Ridsportplus

Tysk avel med kunskap och anor – följ med till stuteriet Neustadt Dosse

Neustadt DosseI Sverige är stuteriet Neustadt mest känt för sina fixstjärnor Poetin och Quaterback. Men här samsas sedan 1788 avel, utbildning och forskning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tio mil nordväst om Berlin ligger ett av Tysklands äldsta stuterier. I över 225 år har man här, på Brandenburgs statliga stuteri i Neustadt Dosse fött upp hästar och utbildat ryttare.

    Att anläggningen inte bara gör sitt för ridsporten utan också har en viktig plats i samhället, visar sig tydligt redan i byn ett par kilometer bort. Där finns en häststaty och skyltar som visar vägen mot stuteriet. Ännu lite närmare skvallrar stora affischer om den populära hingstparaden som gick av stapeln ett par månader före Ridsports besök.

    C_30-hengstportraits_neustadt-(dosse)_01.10.2019_peggy-schroder-fotografie
    Legendaren Quaterback är en av hästarna som satte Neustadt på kartan. Foto: Peggy Schröder

    Neustadt är en stor anläggning. På ungefär 400 hektar samsas lika många hästar. Ett hundratal är inhyrda medan resterande 300 är en blandning av avelsston och hingstar, unghästar, försäljningshästar och hästar som används i skolverksamheten. Här finns inte bara varmblodshästar, utan även kallblod och ridponnyer.

    Lugn och ro råder i stallarna

    Trots de många hästarna råder det absolut lugn både i hagar och inne i stallarna. För förstagångsbesökaren är anläggningen något av en labyrint med sina många byggnader, hagar och ridslingor – tack och lov finns det kartor utsatta lite här och var.

    _dsc5314
    Hingsten Ben Benicio (e Benicio u Harmonie e Hochadel ). Stallchefen Uwe Müller har jobbat på Neustadt i inte mindre än 40 år. Foto: Natalie Lindholm

    Inne i den vita huvudbyggnaden tar stallchefen Uwe Müller emot tillsammans med Henning Frevert.
    – Vi är inte bara ett stuteri, säger han när vi slagit oss ner i de maffiga sofforna inne på kontoret.
    – Neustadt är också väldigt viktig för området. Många kommer hit för att besöka stuteriet, se våra shower eller gå våra utbildningar. Det faktum att vi finns just här bidrar med jobb och ekonomi till regionen.

    _dsc5430
    Doktor Henning Frevert. Foto: Natalie Lindholm

    Utöver aveln, som har en central plats i verksamheten, är han också stolt över utbildningarna och samarbetet med den lokala skolan.
    – Vi har ridskola och internat för elever som är 13-19 år gamla, och för vuxna som utbildar sig till att arbeta med häst, säger Uwe Müller.

    Utbildningen sträcker sig över tre år och fokuserar både på ridning och ren hästkunskap, något Müller tycker saknas i dag.
    – Mycket kunskap har gått förlorad. I dag vet folk inte hur man utbildar och hanterar hästar. För oss är det viktigt att inte bara utbilda ryttarna på hästryggen utan också i hästkunskap, säger han och fortsätter:
    – Samtidigt är det viktigt att föda upp hästar som inte bara är framgångsrika utan också har bra temperament och är vettiga att hantera.
    – Om man som uppfödare inte har kontakt med toppryttare som kan träna ens hästar blir temperamentet extra viktigt. Hästarna måste kunna hanteras av vanliga ryttare.

    _dsc5425
    Stallchefen Uwe Müller. Foto: Natalie Lindholm

    Köper nya hingstar varje år

    Henning Frevert berättar hur de varje år åker på hingstvisningar och köper några nya hingstar.
    – Vi tittar mycket på vilka som producerar de bästa hästarna just nu och även om vi framför allt avlar på tyska hingstar så köper, eller lånar, vi även in hingstar från Holland och Belgien. Vi vill ha de absolut bästa i vår egen avel. Ungefär en tredjedel av fölen som föds här varje år är efter utomstående hingstar.

    Att följa med i trender och veta vad som kan bli populärt nästa år och året efter det är ett måste i branschen. På Neustadt försöker de ligga i framkant.
    – Vi vet att uppfödarna vill ha välkända, framgångsrika hingstar, men också moderna hingstar som är ’up to date’. Våra hingstar visas så klart på hingstvisningar men vi vill också se att de presterar i sporten, säger Henning Frevert.

    Det faktum att vi finns just här bidrar med jobb och ekonomi till regionen.

    De är överens om att det viktigaste för aveln i framtiden kommer vara hanterbara hästar med god ridbarhet. Visst måste hästarna kunna prestera, men utan viljan och ridbarheten, ingen framgång.

    _dsc5347
    Askari (e Acord II u Elypse I) är 22 år gammal och still going strong. Foto: Natalie Lindholm

    Så vad är det då som gör att en hingst sticker ut bland många andra?  Uwe Müller svarar snabbt:
    – Dressyrhingsten ska var modern och röra sig bra, ha en bra takt och power. Vi vill se att den har kapacitet för den absolut högsta nivån av dressyr, säger han och Henning Frevert nickar.
    – Hopphingsten ska så klart ha ett bra språng och för alla hästar gäller att de även har den rätta mentaliteten. Hästarna måste vilja jobba, och så måste de ha en stamtavla som uppfödarna känner till.

    Satsar på välkända hingstar

    Här satsar Neustadt  inte gärna på okända hingstar.
    – Det är viktigt med prestation i stamtavlan och en okänd hingst kommer inte att få några ston, konstaterar Frevert.
    – I den bästa av världar har du så klart både en bra stamtavla och en hingst som presterar själv.

    _dsc5363
    Quaterback, född 2003 e Quaterman-Brandenburger-Brentano II, 
är Neustadts mest välkända avelshingst i dag. Hans mormor är Poesie, mor till unghästvärldsmästaren Poetin och de godkända hingstarna Samba Hit I och II.
    Quaterback låg femma på WBFSH:s lista över de bästa dressyrförärvarna 2019.
    Den svenska dressyrryttaren Malin Rinné utbildade och tävlade honom när hon under tre år var anställd på stuteriet. Foto: Natalie Lindholm

    För stona på Neustadt gäller mer eller mindre samma kriterier. Alla ston genomför sitt 21-dagarstest som 3-åringar innan de antingen sätts i avel eller går in i sporten. De ston som tävlas används i aveln genom embryotransfer. Här genomförs embryotransfer på ett eller två ston varje år och jag frågar om de sett någon skillnad på fölen som föds av ett mottagarsto. Henning Frevert funderar knappt innan han bestämt svarar nej.
    – Men vi är noga med att använda liknande ston. Vi tar inte in ponnyston eller något annat utan mottagarstona är våra vanliga avelsston, med liknande utseende och temperament. Vi använder till exempel ston som visserligen är bra men kanske inte bäst.

    _dsc5274
    En helsyster till den välkända Poetin, Poetin IV (e Sandro Hit u Poesie I e Brentano II). Foto: Natalie Lindholm

    Fakta

    Liten ordlista:

    • På Neustadt finns både ett Hauptgestüt (ett stuteri med enbart ston) och ett Landgestüt (stuteri med enbart hingstar).
    • Dosse är en 96 kilometer lång flod som rinner genom förbundsländerna Brandenburg och Sachsen-Anhalt. Den passerar Neustadt, som därför fått tillägget (Dosse) i namnet.

    På Neustadt är målet att alla hästar ska gå i hage, varje dag. Hingstarna går en och en på grusade ytor medan stona går i grupp.

    Från vår till sen höst går ston och unghästar på bete. När de tas in i november står de i stora gruppboxar om nätterna och går ut under dagarna. Müller tror inte på att hålla ston i ensambox. Enda gången ett sto står uppstallad ensam är ett par dagar före och tre dagar efter fölning.
    – För oss är det väldigt viktigt att alla hästar kommer ut och får röra på sig varje dag. Våra ridhästar går också ute i grupp.

    Fölen hanteras varje dag

    Fölen binds upp och hanteras varje dag under vinterhalvåret. Hingstar och ston som ska visas som 3-åringar sätts i träning vintern före, efter testet går stona ut på bete. De flesta betäcks och flyttar in i gruppboxen efter betet, andra sätts i träning igen. Valackerna, som inte ska visas, rids in först vintern innan de fyller fyra.

    En okänd hopphingst kommer inte att få några ston.

    På Neustadt är målet aldrig att sälja föl, även om det händer någon gång per år. De sparar helst alla lovande hästar.
    – Vi har ryttare med kunskap nog att utbilda och visa våra hästar, så vi försöker spara dem för att visa på shower och helst tävla på högre nivå innan de säljs, säger Müller. Och självklart är det så att en häst som presterat är bra både för stuteriets rykte och plånbok.

    _dsc5388
    Alla byggnader på Neustadt restaureras varsamt. Bidrag från EU håller Neustadt flytande. 2001 förvandlades stuteriet till en stiftelse, och kan därmed ansöka om EU-pengar för renovering och nybygg-nation.
    Över 80 procent av de över 200 år gamla byggnaderna har genom åren restaurerats med hjälp av EU-pengar. Delen där stona står och EU-stationen ligger är så gott som färdigställd i dag, medan ridskolan och hingststallarna någon kilometer bort fortfarande renoveras. Foto: Natalie Lindholm

    Fakta

    Neustadts P-linje

    _dsc5259
    Pauline startade P-linjen.

    P-linjen grundades av stoet Pauline (f -37 e Charlatan), som kom från en gammal familj av hästar som användes i jordbruket. Hon köptes in till stuteriet 1946 och fick tre föl där. Det var dottern Palette som kom att föra stolinjen vidare till dagens välkända hästar.

    Palette (f -51 e Fernab)

    Mor till:

    Palmira (f -59 e Duo)

    Mor till:

    Panik II (f -68 e Ipikur)

    Mor till:

    Parabel II (f -77 e Adept)

    Mor till:

    Parabiose (f -84 e Sekurit)

    Mor till:

    Primadonna (f -88 e Gotland)

    Mor till:

    Poesie (f -92 e Brentano II)

    Poetin_img
    Poetin med Kathrin Meyer zu Strohen under unghäst-VM i dressyr 2003 Verden. Foto: Ridehesten

    Poesie fick 16 föl på Neustadt.

    Det första var Passionata (f -96 e Brandenburger), som i sin tur blev mor till Quaterback (f -03 e Quaterman).

    Därefter föddes Poetin (f -97 e Sandro Hit).

    Poesie fick också fem hingstar e Sandro Hit, alla med namnet Samba Hit (I-V).

    Det föddes också ytterligare sex döttrar till Sandro Hit, alla med namnet Poetin (II-VI), samt ytterligare två döttrar efter andra hingstar.

    Det finns två kloner av Poetin, tillverkade av hennes ägare Haras de Hus. Poetin avlivades 2005 då hon drabbats av fång.

    Expandera

    Genom åren har många fina hästar passerat Neustadt. Några som verkligen satt stuteriet på kartan är så klart Quaterback, Samba Hit och Poetin, alla från P-familjen, och stoet Poesie, som fortfarande lever kvar på stuteriet, 28 år gammal. När linjen kommer på tal skiner Müller upp markant.
    – De här hästarna har gjort oss världskända och vi skickar semin från hingstarna över hela världen. För oss har de alla varit otroligt viktiga.

    Alla tre hade tveklöst det där lilla extra redan som föl men riktigt säker på hur bra de kunde bli var man inte förrän de sattes i arbete.
    – När vi började kombinera  Poesie och Sandro Hit var han inte alls känd. Han hade inte gjort ett speciellt bra hingsttest och under ryttare såg han inte ut att vara någon stjärna. Vi gjorde kombinationen mest på känslan av att det trots allt kunde bli något riktigt bra, säger Uwe Müller.

    _dsc5267
    Neustads eget museum visar det mesta av den 225 år långa historien bakom stuteriet. Foto: Natalie Lindholm

    Senare fick Sandro Hit en ny ryttare och plötsligt kom framgångarna. En stor del av hingstens kändisskap beror dock på hans många fina avkommor, menar Müller. Poetin vann Bundeschampionat året innan Samba Hit tog hem titeln.
    – Det var början på legenden Sandro Hit, säger han.

    _dsc5408
    På anläggningen finns även tre tungviktare. Här visar Henning Frevert kallblodshingsten Adenauer (e Adriano u Heidi e Helios). Foto: Natalie Lindholm

    Finns kvar många hästar ur P-linjen

    I dag finns sex Poetin och lika många Samba Hit på Neustadt, helsyskon som alla bär samma namn men numrerade. Två lovande unga hästar från P-familjen är 5-åriga Don Royal och 4-åringen Benedetto Ragazzo.
    – Båda har riktigt bra rörelser, typ och mycket power. Mamman till Don Royal är mormor till Benedetto och halvsyster till Poesi, säger Uwe Müller.

    En häst som presterat är bra både för stuteriets rykte och plånbok.

    Don Royal blev hingstchampion både som 3- och 4-åring och kvalificerade till Bundeschampionat tre år i rad. Målet är naturligtvis dressyr på högsta nivå.

    Det 6-åriga stoet Fantastica, en halvsyster till Belantis, vann både stochampionatet i regionen och championatet i München. Hon kvalificerades till Bundeschampionatet tre gånger och har varit i sporten med undantag för när hon fick föl som 4-åring. I dag är hon dräktig med Benedetto.

    _dsc5386
    Uppfarten till anläggningen Haupt- und Landgestüt Neustadt an der Dosse, som är det officiella namnet på stuteriet. Foto: Natalie Lindholm

    Om någon av dessa hästar kommer bli en stjärna i sporten är svårt att säga i dag.
    – Vi har många riktigt bra hästar just nu, men det gäller också att hitta rätt kombination av häst och ryttare för att ekipaget ska bli framgångsrikt. Poetin, Samba Hit och Quaterback hade alla riktigt bra ryttare som passade hästarna.

    Fakta

    Haupt- und Landgestüt Neustadt an der Dosse

    Grundades 1788 och är centrum för ridsport och avel i regionen Brandenburg.

    Hästar: 300 egna hästar och ett hundratal som ägs av andra.

    Avelsston: Cirka 40.

    Hingstar: Cirka 40.

    Anställda: 65 samt 19 praktikanter. Praktikanterna utbildar sig under tre års tid på Neustadt och lär sig både om avel, hästhantering och ridning.

    Tester: Varje år anordnar Neustadt bland annat tre 30-dagars-tester och ett 70-dagarstest för hingstar, ett 30-dagarstest för ponnyhingstar och tre 21-dagarstest för ston. Utöver detta anordnas nationella och internationella tävlingar och varje höst hålls en populär hingstparad som drar besökare från hela världen. 

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden