Reportage
10 november 2019 10:45
Ridsportplus

Yvonne Sterntorp-Ingvarsson: ”Mentaliteten går före allt annat”

UppfödarporträttAtt föda upp en Grand Prix-häst till dottern står högst på Yvonne Sterntorp-Ingvarssons önskelista. Och hon är säker på vad hon vill se hos en bra dressyrhäst.
– Det är klart att jag vill ha bra rörelser och arbetsvilliga hästar. Men jag värderar mentaliteten högt.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Kvalitet betalar sig. Yvonne Sterntorp-Ingvarsson blev rejält belönad när hon fick det högsta priset för årets dressyrföl på fölauktionen i samband med SWB Equestrian Weeks.

  Men det är inte enbart kommande dressyrstjärnor som växer upp på gården i Kingelstad mellan Landskrona och Helsingborg, här finns också hopphästar av världsklass.
  – Det är roligt med variation, säger maken Lars Ingvarsson, mannen bakom Fredrik Jönssons Cold Play.

  Kingelstad-22
  Dyrgripen. 340 000 kronor fick köparen på Elitfölsauktionen betala för Faithful YL (e Franklin-Sandro Hit). Foto: Lotta Brundin Gyllensten

  Yvonne Sterntorp-Ingvarssons svarta hingstföl Faithful YL efter Franklin undan Etopia C (e Sandro Hit-Cocktail) rörde sig så imponerande att buden vid dressyrauktionen på Flyinge blev högre och högre. Till slut slog klubban vid 340 000 kronor.
  – Det var helt fantastiskt. Jag vågade knappt titta, säger hon.

  Alla tre föl gick för bra priser

  Även de två andra fölen hon hade uttagna till auktionen fick ett bra pris. Det ena, ett hingstföl, gick för 130 000 kronor till Andreas Helgstrand. Det fölet är e Suarez u Giovanna e Don Romantic-Grundsee.
  – Giovanna vann Kungakannan medan hon ägdes av sin uppfödare Stuteri Stubbäng, säger Yvonne Sterntorp-Ingvarsson, som liksom Lena Nyström är en av dem som för Carl-Johan Perssons och framlidna Ann Westlings avelsarbete vidare.

  Jag har fem ston och mitt mål är naturligtvis att få fram bra sporthästar.

  Det andra, ett sto e San Amour-Don Schufro, gick för 120 000 till Stuteri Fashion.

  Dressyrhästar är Yvonnes självklara val inom uppfödning. Hon har inte mängder av avelsston utan satsar på kvalitet framför kvantitet.
  – Jag har fem ston och mitt mål är naturligtvis att få fram bra sporthästar.

  Kingelstad-24
  San Amour är pappa till fölet som Billie Jean fick i år. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

  Mentaliteten värderas högst

  De senaste åren har det diskuterats mycket kring (framför allt) dressyrhästarnas mentalitet. Man vill ha fram explosiva hästar men dessa är inte helt lättridna och kräver väldigt duktiga och erfarna ryttare.
  – Det är klart att jag vill ha bra rörelser och arbetsvilliga hästar. Men jag värderar mentaliteten högt, hästarna får inte vara för ”varma i huvudet”.

  Yvonne Sterntorp-Ingvarsson funderar mycket kring sina hästar, vilka hingstar hon ska använda på vilka ston.
  – Hur en viss hingst passar till stoet vet man ju inte förrän man fått några föl efter honom på det stoet. Jag brukar sällan ta samma hingst två år på raken. Jag vill se vad det blir av det första innan jag använder hingsten igen. Men visar det sig att det blir bra tar jag gärna samma hingst igen.

  Tittar på mycket hästar

  Under en fika med Ridsports utsända i det gamla fina huset som paret bor i, med milsvid utsikt över det böljande landskapet, berättar hon att hon gillar att vidga sina kunskapsvyer.
  – Jag reser en hel del, tittar på hästar nere på kontinenten och skapar mig en bild av vad som finns. Jag försöker hitta hingstar som passar mina egna ston och absolut undvika in-avel, säger hon och tillägger:
  – Inavel inte är bra på varken djur eller människor, då inte bara bra sidor utan också de dåliga sidorna blir mer utvecklade, till exempel defekter. Men det är min uppfattning.
  – Jag åker på hingstpremieringar i Tyskland, Holland och Herning i Danmark varje år.

  Fakta

  Yvonnes avelsston

  Fame (OLD, f-06 e Florencio-Harvard), dräktig med Suarez

  Giovanna (SWB f -09 e Don Romantic-Grundsee), dräktig med Kremlin MD

  Etopia C (KWPN, f -09 e Sandro Hit-Cocktail), dräktig med Janeiro Platinum

  Billie Jean (SWB, f -12 e Bellagio-Corland), dräktig med Jameson RS2

  D’Armani Code (HANN, f -07 e Don Schufro-Sevillano xx), dräktig med Franklin

  Expandera

  Väggarna i matrummet är fyllda av tavlor med diplom och utmärkelser som hon under åren fått för sina hästar. Bland dem finns Fame som fick 53 poäng på sitt 3-årstest och hennes dotter (e Ampère) som fick 53,5. Yvonne har också haft en häst som gick unghäst-VM som 6- och 7-åring, Bossanova YL (e Bocelli-Lobo), riden av Mikaela Alderin, och en uppfödning är såld till USA.
  – Den var efter Silver Moon-Bernstein och vi sålde den som 3-åring. Den var sedan tvåa i det amerikanska unghästmästerskapet som 4-åring med Nina Winternheimer i sadeln.
  – Målet är självklart att föda upp topphästar och det hade varit väldigt kul att få fram en Grand Prix-häst. Min dotter Sandra är ju dressyrryttare på heltid och vi har ett väldigt bra samarbete. De föl som inte sålts får hon så småningom till inridning och utbildning. Det hade varit fantastiskt att få fram en Grand Prix-häst till henne.

  Kingelstad-5
  Lars Ingvarsson och Yvonne Sterntorp-Ingvarsson har varit ett par sedan början på 2000-talet. Han vurmar för hoppning, hon för dressyr – de både föder upp och köper in föl. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

  Maken har fött upp hästar på sitt håll

  Yvonne Sterntorp-Ingvarsson har fött upp hästar i många år. Det har hennes make Lars också gjort. Förut gjorde de det på var sitt håll, men sedan de i början på 2000-talet blev ett par har de kört tillsammans. Men ändå var för sig, för för Lars är det hopphästar som gäller. I över 30 år har han haft samarbete med Fredrik Jönsson.
  – Vi hjälps åt och det har fungerat jättebra. När Piia och han byggde stall, eller när de behöver hjälp att reparera bilen, då kan jag hjälpa dem. Samtidigt tar Fredrik hand om hästarna, säger Lars Ingvarsson.

  Jag köper ett föl om året, till Fredrik.

  Ett av paret Sterntorp-Ingvarssons årliga utflyktsmål är Freie Fohlenmarkt i Vechta i Oldenburg i slutet av sommaren.
  – Vi är ett gäng på ungefär tio personer som åker dit. Det är en rolig resa. Vi umgås, äter gott och tittar på hästar.

  Fredrik-jonsso--cold-play2-170716-rt
  Succéhästen Cold Play köptes som föl till landslagsryttaren Fredrik Jönsson av Lars Ingvarsson. Foto: Roland Thunholm

  Under åren har Yvonne köpt ett dressyrföl där, 53-poängaren Fame (e Florencio) men framför allt är det Lars som fyndat hoppföl.
  – Jag köper ett föl om året, till Fredrik, säger han.

  Cold Play köptes som föl

  Ett av dessa var ett brunt hingstföl. Det var ett av två från samma uppfödare och han slog till, för en fullt överkomlig summa. Det fölet döptes till Cold Play – och resten vet vi.

  Lars Ingvarsson har sju hoppstammade hästar, en 1-åring, två 2-åringar, en 4-åring, en 6-åring och de två äldre Fanessa (som nu ska ridas av Fredrik Jönssons son Emil) och Cold Play.
  – Det blir inte så mycket uppfödning längre för min del, säger Lars Ingvarsson, som med en pensionärs rätt också har arrenderat ut stora delar av gårdens mark.

  Kingelstad-13
  Att föda upp en Grand Prix-häst till dottern står högst på Yvonne Sterntorp-Ingvarssons önskelista. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

  Nästa år väntas fem föl, Yvonnes samtliga ston är dräktiga.
  – Det ju alltid höjdpunkter på våren när fölen föds.
  – Jag och Lars sköter allting ensamma. Det är väldigt roligt – och spännande. Och det känns som en ynnest att ha en man med samma intresse och så stora kunskaper.

  Fakta

  Berest hemmakock

  Namn: Yvonne Sterntorp-Ingvarsson

  Bor: Kingelstad, Skåne.

  Familj: Maken Lars Ingvarsson, sonen Charles, 36, dottern Sandra, 39, samt Lars son David, 34 och barnbarnet Maja, 5. Hundarna King, 3, och Karibu, 1,5, båda rhodesian ridgebacks.

  Favoritmat: Fisk.

  Förebilder inom hästvärlden: Det är många, men Kerstin André är en fantastisk människa och en mycket bra tränare. Jan Jönsson är en riktig hästmänniska.

  Intressen i övrigt: Gillar att laga mat och att läsa böcker. Tycker också mycket om att resa, har varit i Afrika, Sydamerika, USA och Asien på olika spännande resor.

  Vad tycker du är det sämsta med hästvärlden? Det är när hästarna blir illa behandlade.

  Expandera

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20 2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden