Hoppning
4 april 2019 15:35
Ridsportplus

RGB: ”Har man en gång varit där vill man dit igen”

UppåtRolf-Göran Bengtsson är i Göteborg. Målet för helgen är Grand Prix-hoppningen Gothenburg Trophy, men han gör ingen hemlighet av att han vill tillbaka till det största, inte minst nu när världscupfinalen pågår.
– Har man en gång varit där vill man dit igen, säger han.

RGB: ”Har man en gång varit där vill man dit igen”
Rolf-Göran Bengtsson är mitt i hetluften i Göteborg och på prima humör. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rolf-Göran Bengtsson var länge Sveriges högst rankade ryttare och har framgångar som OS-silver och EM-guld på sin meritlista. Efter att Casall gick i pension efter en maffig karriär, där ekipaget inte minst var kungar av Global Champions Tour, har Rolf-Göran främst synts i snäppet lägre klasser. Nu är ryttaren åter i Göteborg där världscupfinalen pågår och det är tydligt att han snart vill vara med i de allra största sammanhangen igen.

– Absolut. Har man en gång varit där vill man dit igen. Visst hade jag gärna varit med i världscupfinalen, säger Rolf-Göran med ett stort leende.

Hejar på svenskarna

Han har inte mindre än nio finaler i bagaget, varav två i Göteborg. Sjätteplatserna 2012 och 2013 är de bästa finalnoteringarna. Just nu får han dock nöja sig med att kolla på finalerna.

– Jag hejar givetvis extra mycket på svenskarna. Det ska bli jättekul och riktigt spännande att se finalen.
– Inte minst är det roligt att det är tre svenskar med. Exempelvis Henrik har visat bra form senaste halvåret och jag håller tummen hårt.

180223rolfgöranbengtssonoahgrovescarlylert
Rolf-Göran Bengtsson och Carlyle är tillbaka i Scandinavium. Foto: Roland Thunholm

Men, framöver lär inte Rolf-Göran nöja sig med att hålla tummen för landslagskollegorna. Det är med Crunch 3 (HOLST hingst f-08 e Clarimo Ask-Canturo, uppf Miriam Kühl) och Oak Grove’s Carlyle (HOLST val f 2008 e Casall-Corrado I, uppf Sofino S.C Vith) som han är på gång uppåt med igen.

– Crunch och Carlyle är de två hästar jag har som har gått de större klasserna. De är på ungefär samma nivå. Carlyle har gjort lite mer resultat, men de ligger ganska lika till och hjälps åt på större tävlingar. Därtill har jag några yngre hästar som utbildas vidare och jag får se vad det leder till.

Carlyle tillbaka

Med Carlyle har det blivit en rad topplaceringar i år i 1,50–1,55. Ett härligt besked efter en dipp.
– I somras var han i bra form och placerade sig i GCT, men sedan blev han skrämd på en framridning och gled in i ett koppelräck. Han blev försiktig efter det och det tog tid innan det släppte, men senaste månaderna har han känts fin. Vi är på rätt väg igen.

När får vi se dig i de riktigt stora sammanhangen igen och på landslagsuppdrag?
– Låt oss säga mot mitten eller slutet av sommaren. Förutsatt att vi gör en bra säsong tills dess tycker jag att det borde vara möjligt.
– Gällande exempelvis nationshoppningar beror det på vad som händer fram till sommaren.

Den svenska publiken gillar att se dig här hemma i Sverige. Vad tror du om Falsterbo?
– Falsterbo är definitivt i min tävlingsplan. Jag hoppas att allt flyter på så vi blir uttagna dit.

Rolf-Göran skrattar förnöjt när det kommer på tal att han är och förblir en storfavorit hos publiken och att det lär bli gott om applåder när han äntrar arenan på ett fullsatt GHS.
– Det är en fantastisk publik här och det inspirerar. Man vill ju alltid göra sitt bästa, men man vill extra mycket att allt ska funka bra här hemma.

GP:n är målet

Veckans tävlingar har precis satt fart för Rolf-Göran. Siktet är inställt på GP:n Gothenburg Trophy med Carlyle på lördag kväll. Listan över Grand Prix-segrar är lång och i just Göteborg har det blivit två stycken: År 1996 med Paradiso och 2005 med Grandina.

– Målet är att rida GP:n så bra som möjligt och att styra tåget ditåt under veckans gång. Carlyle gick en runda i går. Ett fel, som inte gör något, och han kändes bra. Sedan går han en större klass under torsdagen, får en fri dag på fredag och sedan gäller det i Grand Prix på lördag.

Rolf-gšran Bengtsson PŒ ParadisoScandinavium Gp-vinst 1996 Foto Krister Lindh
Rolf-Göran Bengtsson och Paradiso vann GP:n i Scandinavium 1996. Arkivbild. Krister Lindh

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden