Hoppning
12 juni 2018 19:54
Ridsportplus

Rolf-Göran: ”Kvantitetstänket med 20–25 hästar lockar mig inte längre”

SatsningRolf-Göran Bengtsson och det danska dressyresset Andreas Helgstrand ska sälja hästar tillsammans.
– Våra hästar ska bli extra intressanta för hästägare, vårt namn ska borga för kvalitet, säger svensken och berättar mer om planerna.

Rolf-Göran: ”Kvantitetstänket med 20–25 hästar lockar mig inte längre”
Rolf-Göran Bengtsson. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

I slutet av av april spreds nyheten att två av sportens tunga namn, Andreas Helgstrand och Rolf-Göran Bengtsson, går samman. Bengtsson och Helgstrand fortsätter med sina egna verksamheter, men har bildat en gemensam sidofirma. Det innebär alltså inte att Rolf-Göran ska börja rida dressyr.
– Nej, jag ska arbeta med unga hopphästar för försäljning på samma sätt som Andreas har gjort så framgångsrikt med dressyrtalanger i många år.

Hur föddes idén?
– Jag kände Andreas lite grand tidigare, inte minst för att han har en svensk pappa. Vi har hälsat ute på tävlingar och vid ett tillfälle före jul kom Andreas fram och sa att han hade en idé. Varför inte köra med liknande koncept som han hade i dressyren och göra det också inom hoppningen? Jag tyckte att det lät intressant och efter nyår tog vi upp diskussionen igen.

Hur ser upplägget ut?
– Grundidén är att hålla högsta möjliga kvalitet på det hästmaterial vi har. Våra hästar ska bli extra intressanta för hästägare, vårt namn ska borga för kvalitet. Folk ska kunna säga, att när de ska de köpa en bättre hopphäst, då åker de till Bengtsson–Helgstrand. Vi börjar i liten skala, med två–tre hästar. Så småningom kan det bli fler, när vi hittar det rätta materialet.

– Helst vill vi ha hästar som är 7–8 år. Men det kan bli för dyrt, så vi kanske kryper ner i åldrarna, ända ner till 5- och 6-åringar. Jag och mina medarbetare utbildar hästarna så att de får högsta ridbarhet och är klara för sina uppgifter på tävlingsbanorna.

180425helgtsradrgbwb2
Duon bakom den nya satsningen. Foto: Kim C Lundin/Roland Thunholm

Du verkar väldigt motiverad inför det nya projektet?
– Att arbeta med kvalitet är alltid stimulerande. Kvantitetstänket, att ha 20–25 hästar, lockar mig inte längre.

Hur blir det med din egen satsning på de stora tävlingarna?
– Jag satsar vidare och producerar hästar för uppgifterna.

Är årets VM i Tryon med i din planering?
– Absolut. Jag har Oak Grove’s Carlyle som går de stora klasserna nu och som jag sakta matchar mot det största. Han är väldigt lik sin far Casall, försiktig och rädd om benen. Han får inte pressas utan lotsas fram tills han är mentalt färdig för uppgifterna.

Det blev ett litet bakslag i Global Champions Tour i Hamburg?
– Han hade hoppat strålande och felfritt i första omgången, den som ingick i Global Champions League. Han var lika bra i andra omgången, men tvekade på vattengraven. Han hoppade rakt upp, med frambenen hopvikta. Så han kom inte framåt tillräckligt och stupade. Jag fick rejäla törnar och är fortfarande lite yr eftersom jag även slog i huvudet i fallet. Men vi jobbar vidare, det är en väldigt fin häst.

 

Sedan intervjun gjordes har Rolf-Göran och Carlyle nått sin största framgång hittills. I lördags blev det blev det femte plats i GCT:s Grand Prix som vanns av Peder Fredricson med Hansson WL.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-