Sport
8 juli 2015 10:02

RGB mötte Falsterbopubliken

Rolf-Göran Bengtsson mötte fansen i ett frukostmöte i Falsterbo under onsdagsmorgonen och pratade bland annat om vad han tänker på när han provrider unga hästar och huruvida hästarna han red förr skulle platsa i dagens hoppklasser.

RGB mötte Falsterbopubliken
Rolf-Göran Bengtsson är i Falsterbo och passade på att träffa publiken. Photographer Roland Thunholm

Rolf-Göran Bengtsson har inte med sig Casall till Falsterbo – nu är det de yngre hästarna som gäller. I Falsterbo startar han med Casiamo, Clarimo Ask och Oak Groves Heartfelt. Men innan tävlingarna drog igång ställde han givetvis upp på en pratstund med Falsterbopubliken.

En frågade gällde specifikt hur man ska göra om en häst hoppar snett.
– Först och främst ska du se till att din häst är frisk. Många hästar som hoppar snett försöker avlasta ett ben, så se till att sätta in de grundbitar den behöver. Hoppar den ändå snett, sätt upp en bom på sidan. Placera in hindret på sidan i manegen. Du måste alltid tänka bättre och snabbare än vad hästen gör.

Du sa att dina hästar blivit så mycket bättre, men de hästar du hade för 25 år sedan, skulle de platsa på banorna idag?
– Jag kan bara tänka på de hästar jag haft själv. De hade säkert gått felfritt på en bana idag, men omhoppningen hade de inte klarat. Aveln har gått framåt otroligt de senaste åren, och vårt hästmaterial har ju varit tvungna att anpassa sig efter hindren på banan. Jag letar inte efter långsamma hästar, de måste klara av det de står inför.

När du ska provrida en häst, vad är det du gör då?
– Det är många faktorer som måste stämma. De måste vara rätt så kompletta, de får inte bli tvära och ilskna när man ber dem om mer. Det är en balansgång mellan mod och försiktighet. Vi tittar också på hästens balans, att den inte avviker för mycket från normen.

En annan fråga gällde vad han tittar på hos de unga hästarna.
– Då vill vi ha en modern typ av häst. Om det visar sig att det inte blir en absolut topphäst för oss efter några år, kan den ändå passa bra för någon annan. Men den ska gå okomplicerat till hindret och vara positiv.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden