Sverige
30 mars 2022 14:42

Ridande manifestation genom Stockholm för djuren i Ukraina

ManifestationMed kort varsel har polisen gett tillstånd för en ridande parad genom Stockholm på söndag till förmån för djuren och folket i Ukraina. "Vi vill skapa förståelse för djurens lidande och samla in pengar." Det säger Karolina Lallerstedt som uppmanar människor att sluta upp, med eller utan djur.

Ridande manifestation genom Stockholm för djuren i Ukraina
Den ridande paraden går under temat "Slava Ukraini", "Ära åt Ukraina". Foto: Privat

Arbetet med att arrangera den ridande paraden startade för mindre än två veckor sedan och under onsdagen kom slutligen det positiva beslutet från polisen i Stockholm. Tillståndet är klart och på söndagen den 3 april går den ridande manifestationen genom centrala Stockholm till förmån för djuren och folket i Ukraina.

– Det tog lite tid för Stockholmspolisen att säga ja, de är inte vana vid att få den frågan. Men nu har vi tillståndet och vi rider från Gärdet klockan halv två på söndag. Och vi kommer att ha ridande poliser med hela vägen, berättar Karolina Lallerstedt för Ridsport.

Tillsammans med Malin Hellstedt, bland annat känd som en del av Pegasus uppenbarelse på Friends, och Ylwa Woxmark, VM-medaljör i beridet bågskytte, är hon en av initiativtagarna. Karolina Lallerstedt driver i sin tur en mindre hästverksamhet med fokus på ungdomar med funktionshinder.

”Viktigt att hjälpen kommer fram”

Med bara några dagar kvar till paraden råder det febril aktivitet. Frivilliga funktionärer efterfrågas och Karolina Lallerstedt försöker ta reda på vilka hjälporganisationer som man vill uppmuntra folk att donera pengar till i samband med manifestationen.

– Vi rider för att belysa situationen för djuren i krigets Ukraina, och förstås även för människorna. Ukraina är en stor lantbruksnation och vi vill skapa förståelse för djurens lidande och samla in pengar för att hjälpa. Det är viktigt att hjälpen verkligen kommer fram, säger Karolina Lallerstedt.

I nuläget räknar man med mellan 15 till 30 hästar i paraden, då man inte har vågat engagera fler innan polistillståndet varit klart. Bland annat kommer Ylwa och Mats Woxmark ner från Dalarna med två av sina hästar, Ponnyexpressen kommer att delta, och eventuellt en känd liten häst som ännu inte gett fullständigt klartecken. Först i tåget kommer Karolina Lallerstedt och Malin Hellstedt att rida.
– Förhoppningen är att folk vill gå med i paraden. Har de snälla djur som kan uppföra sig i stadsmiljö är de också välkomna, säger Karolina Lallerstedt.

Djurvana funktionärer efterfrågas

Paraden utgår som sagt från Gärdet söndagen den 3 april, där man möts klockan 13.00 innan paraden startar klockan 13.30. Det ridande tåget går sedan bland annat via Valhallavägen, Sturegatan och Strandvägen för att slutligen återvända till utgångspunkten på Gärdet.

Vill man vara funktionär är man hjärtligt välkommen att ansluta sig med egen reflexväst och ett blått band, som symbol för Ukrainas färger. Som funktionär behöver man vara över 18 år och gärna ha hästvana. Tanken är att västarna ska dekoreras med swishnummer och liknande till olika hjälporganisationer, förklarar Karolina Lallerstedt.

Länk till evenemanget på Facebook.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden