Sportnytt
3 november 2021 09:47

Beslut på väg om ridningens framtid i femkamp

Efter OS-skandalenDet som utspelade sig på OS i Tokyo satte fokus på baksida med att ha ridning som en av grenarna i modern femkamp. I dagarna väntas ett beslut.

Beslut på väg om ridningens framtid i femkamp
Femkampsryttaren slog hästen upprepade gånger. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Istock

När den tyska femkamparen Annika Schleu skulle hoppa en bana med hinder upp till 1,20 på OS var hästen ovillig. Ryttaren slog hästen med piskan och grät, och tränaren Kim Raisner slog hästen med knytnäven.
Händelsen ledde till starka reaktioner och enligt uppgift i bland annat The Guardian kommer nu den internationella organisationen för modern femkamp, UIPM, att plocka bort ridningen som moment.

Enligt uppgifter i flera medier ska detta offentliggöras i morgon, torsdag.

Modern femkamp har varit en OS-gren sedan 1912. De aktiva tävlar på hästar som arrangören tilldelar dem och som de bara får 20 minuter på sig att lära känna.

De övriga fyra momenten är fäktning, simning, pistolskytte och terränglöpning. Enligt uppgift ska ridsport nu bytas ut mot cykling.

I början av filmen nedan visas Annika Schleus hantering av hästen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden