Sverige
16 september 2021 08:46

Ridskola stängd efter kvarkautbrott

SmittaEn ridskola i Uppsala län har fått stänga sin anläggning efter att tre hästar drabbats av kvarka. Länet är ett av de hårdast drabbade i landet, då de har haft flera fall av kvarka de senaste månaderna.

Ridskola stängd efter kvarkautbrott
Flera hästar har insjuknat i kvarka på en ridskola i Uppsala län. Foto: iStock

Det var på måndagen som Bälinge Ryttarförening stängde sin anläggning då man misstänkte smitta. På tisdagen kom provsvaren, som visar att tre av klubbens hästar har kvarka. All verksamhet är inställd tills vidare, skriver klubben på sin webb. De smittade hästarna mår efter omständigheterna bra.

Uppsala län är, tillsammans med Eslöv och Svalöv kommun i Skåne, de som haft flest fall av kvarka de senaste två månaderna enligt SVA.

Länsveterinären i Uppsala, Lena Malm, tror dock inte att det rör sig om någon utbredd smitta.
– Enligt vår bedömning är det inget utbrott, det finns ingen koppling mellan fallen vad vi känner till. Kvarka förekommer av och till över hela landet, säger hon till Enköpings-Posten.

SVA:s kvarkakarta
Smittoinfo
Så stoppar du kvarkasmittan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden