Sverige
27 mars 2020 15:47

Ridskolor kräver besked efter beslutet om 50-gräns

CoronasmittanRidskolorna behöver snabba och tydliga besked om vilka följder den nya 50-gränsen får. Det säger Jeanette Ehrnrooth i Billdals Ridklubb. − Annars riskerar det att bli en gråzon där alla gör sina egna tolkningar.

Ridskolor kräver besked efter beslutet om 50-gräns
Hur ska ridskolorna tänka angående 50-gränsen undrar Billdals Ridklubb. Arkivbild: Roland Thunholm

Regeringen har beslutat att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 personer förbjuds från och med söndag, 29 mars.

En konsekvens av detta är att alla ridsporttävlingar från och med söndag ställs in, har Svenska Ridsportförbundet redan meddelat.

Ridskolornas verksamhet räknas däremot inte som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar, men beskedet under regeringens presskonferens på fredagen var väldigt tydligt. Den nya lagen ska ses som en norm även för andra verksamheter.

Därmed uppstår problem för större ridskolor, som Billdals Ridklubb där det ofta är dubbellektioner med 10-12 elever i varje grupp och föräldrar på läktaren.
− Vi behöver veta nu vilka slutsatser vi ska dra av de senaste beskeden. Ska vi räkna 50 personer på ett ställe, i ett ridhus, eller på anläggningen som helhet, undrar Jeanette Ehrnrooth som sitter i styrelsen för Billdals Ridklubb.

− Vi har också fått höra att det är viktigt att ungdomsidrotten hålls igång, men hur ska vi tänka? Varje ridskola ska inte behöva uppfinna hjulet i det här. Dessutom är styrelsen ansvarig för verksamheten, så vi behöver verkligen vägledning i detta.

Svenska Ridsportförbundets besked på fredagseftermiddagen är att arbetet med en konsekvensanalys pågår.

Markku Söderberg är ordförande i förbundets ridskole- och utbildningssektion, och för närvarande inte direkt involverad i arbetet med att göra analysen, men han ser ett behov av att komma med besked till ridskolorna så snart som möjligt.
− En fråga handlar om hur vi ska tolka området som gäller för 50 människor. Är det i ett stall, eller är det på hela anläggningen? Jag har inget svar på det just nu.
− Det kan ju bli aktuellt för ridskolor att lägga längre tid mellan ridlektionerna, och kanske ha en ridgrupp åt gången, funderar han.

− Sedan är det också en fråga hur eleverna reagerar, och det är svårt att gissa. Kommer de att avboka sina lektioner, eller kommer de att tycka att det är skönt att ridskolan fortsätter som vanligt?

Viktigt i sammanhanget är också att ridskolorna har en krisplan för hur hästarna ska tas omhand om personalen blir sjuk.
− Det kanske också behövs en krisplan att ta till om den första krisplanen inte fungerar,

Även om ridskole-och utbildningssektionen inte aktivt deltar i arbetet med att ta fram riktlinjer för ridskolorna i detta nya läge, så kommer sektionen att ha konsekvenserna av coronasmittan på agendan framöver, säger Markku Söderberg.
− Vi kommer att följa hur coronasmittan påverkar ridskolorna på sikt,  vad som händer längre fram om många blir arbetslösa och inte längre kan fortsätta rida, och hur vi kan stötta i ett sådant läge.

Här finns Svenska Ridsportförbundets information angående coronaviruset.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden