Sverige
15 januari 2018 15:28

Ridsporten jublar när sjukaste frågan är löst

FriskvårdsbidragetSkatteverket har gått med på att ridsport ska ses som friskvård.
−Äntligen! Vi har väntat på detta hur länge som helst, och nu måste vi fira, säger Helena Carlsson, vice ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

Ridsporten jublar när sjukaste frågan är löst
Två som är jublande glada över att ridsporten är berättigad till friskvårdsbidrag är riksdagsledamoten Cecilia Widegren och ridsportförbundets Helena Carlsson (arkivbilder). Foto: Carla Karlsson/Anna Nyberg

I dag kokar det i Ridsportsverige. Orsaken är beskedet från Skatteverket att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda sitt friskvårdsbidrag till det.

Skatteverkets besked är en följd av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, som godkänner att friskvårdsbidraget används till pay and play-golf.
− Politiken och juridiken har bollat den här frågan mellan sig. Ingen har velat ta i den, så det är både oväntat och överraskande att det nu finns ett besked. Vi kan inte tolka beskedet från Skatteverket på annat sätt än att anställda nu kan använda sitt friskvårdsbidrag till ridning, säger Helena Carlsson.
− Det här handlar inte bara om pengarna, utan också att ridsporten får status som friskvård. Det innebär exempelvis att anställda kan ta ridlektioner på dagtid, i de fall arbetsgivarna låter sina anställda ägna sig åt friskvård på arbetstid, fortsätter hon.

Cecilia Widegren är moderat riksdagsledamot med en passion för hästar och ridsport. Hon har verkat för att ridsport ska ge friskvårdsbidrag sedan hon kom in i riksdagen för 16 år sedan.
− Jag bara ler i dag. Äntligen har rättvisan segrat, och ridsporten har blivit godkänd som en folksport.
− Det här är en gyllene möjlighet för ridskolorna att attrahera nya grupper, men de behöver också hitta modeller för ridning som ligger inom ramen för friskvårdsbidraget, säger Cecilia Widegren.
Enligt Skatteverket får en personalvårdsförmån inte vara värd mer än 5 000 kronor, så vill man locka nya att börja rida för friskvårdspengen behöver avgifterna anpassas till det beloppet, menar hon.

Det är upp till varje arbetsgivare att besluta om de anställda ska erbjudas friskvård, om friskvården får utföras på arbetstid, och vilken typ av friskvård som ersätts.
Maxbeloppet för en anställds friskvård är 5 000 kronor per år för att Skatteverket ska godkänna att den är skattefri.

Eva Netterberg är ordförande för Ridskolornas Riksorganisation RRO, och driver dessutom Mälarhöjdens Ridskola, där över hälften av eleverna är vuxenryttare.
− Det här är ett fantastiskt besked för ridskolorna, och för vår del har vi möjlighet att ta emot nya elever på dagtid. Vi får också mycket frågor om att kunna rida som en fysisk aktivitet på recept, från dem som inte har en ekonomi för att klara ridavgifterna, säger Eva Netterberg.

Svenska Ridsportförbundet har drivit frågan om ridsport som friskvård sedan 1988, då det kom ett regelverk som slog fast att ridsport inte var avdragsgill friskvård. Sedan dessa har det skett ett antal olika upprop och namninsamlingar, nu senast i tidningen Ridsports regi.

– Jag vill tacka alla som har bidragit, med alltifrån att förklara frågan till att driva opinion. Hela ridsport-Sverige kan ta åt sig äran, säger Ridsportförbundets vice ordförande Helena Carlsson.

Fakta

30 år med friskvårdsfrågan

1988 Ett nytt regelverk om friskvård sätter på pränt att ridsport inte är avdragsgill friskvård, och ridsportens arbete för förändring tar sin början

2004 förenklas reglerna för friskvårdspengen, som då inte bara kan användas på utpekade anläggningar utan mer fritt. Undantagna från friskvårdsbidraget är fortfarande ridsport, golf, segling och utförsåkning.

2008 beslutar riksdagen på uppmaning av skatteutskottet att slopa kravet på att det skulle handla om motion av så kallat enklare slag och i stället införa en beloppsgräns på vad friskvården skulle få kosta. Men regeringen följer aldrig upp det beslut

2014 Ridsportförbundet driver ”den sjukaste friskvårdsfrågan” i valrörelsen, och inför valet säger alla partier utom V att de tycker att ridsporten ska vara avdragsgill friskvård.

2015 säger idrottsminister Gabriel Wikström (S) till tidningen Ridsport att frågan ska beredas under mandatperioden.

2016 lämnas 12 riksdagsmotioner in som handlar om ridsport och friskvård. Motionerna kommer från M, KD, C, L och SD.

2017 hålls flera interpellationsdebatter och regeringen hänvisar till att frågan ska beredas.

15 januari 2018 kommer besked från Skatteverket, efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, om att också dyrare sporter som exempelvis golf och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden