Krönika
11 juli 17:06

Ridsportvärlden – hemliga klubben?

LedareRidsporten är hysch-hyschets högborg, det menar Ridsports chefredaktör Catharina Hansson, som uppmanar till att släppa på hemlighetsmakeriet. "Eller förekommer det helt enkelt så mycket fuffens här som måste döljas och mörkas?"

Ridsportvärlden – hemliga klubben?
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

Hemliga provisioner i hästaffärer, hemliga uppgörelser, hemliga försäljningar till hemliga köpare och hemliga skador på hemliga hästar på hemlig ort. Ibland måste man fnissa åt det krampaktiga hemlighetsmakeriet i ridsportvärlden.

Och så, häromveckan, ett väldigt konstigt, hemligt pressmeddelande där man meddelar att vd:n för den svenska ridsportens stora riksanläggningar Flyinge och Strömsholm har fått sparken. Ingen vill uttala sig om vad som hänt och spekulationerna tar rasande fart.

Jag har aldrig träffat på någon bransch eller värld som är så ängslig och så viskande försiktig.

Ridsporten är hysch-hyschets högborg. Jag har aldrig träffat på någon bransch eller värld som är så ängslig och så viskande försiktig. Ett skäl är säkert att ridsportvärlden befolkas av ett stort antal pitbullterriers som hugger på minsta svaghet eller misstag och aldrig släpper taget. Och som i dag kan rusa fritt i sociala medier. Men sannolikt är det mer än så. Är det ridsportens gamla överklasspöke? Eller förekommer det helt enkelt så mycket fuffens här som måste döljas och mörkas?

De hemliga provisionerna är ett eget kapitel och leder inte sällan till konflikter. Något som även giganten Helgstrand säger att han tröttnat på och försöker hantera med mer transparenta kontrakt. Det kan du läsa mer om i senaste numret av Ridsport.

Ridsport blev brutalt påmind om ridsportens ängslighet när vår 80-årige fotograf Roland Thunholm knuffades bort från sin plats på Stadion under Global Champions Tour och tvingades radera bilder i sin kamera. Brottet? Han hade försökt fotografera en ambulans och en skärm som skyddade Peder Fredricson efter att han fallit av. Då sätter man fnisset i halsen. 

Förekommer det helt enkelt så mycket fuffens här som måste döljas och mörkas?

I dag, när allt som skrivs om ledarskap, arbetsliv, offentlighet, utbildning, företagande, allt!, genomsyras av krav på transparens, är det dags för vår konservativa värld att vakna upp till verkligheten.

En del tror att sporten skadas av negativ publicitet. Kanske. Men utan transparens kommer den att dö.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden