Hoppning
27 juni 2020 11:23
Ridsportplus

Roffes gudson Erik teamar med ung hopptalang

Jobbar ihopErik Nordström och Ebba Danielsson är två av landets mest lovande unga hopptalanger. Nu bildar de bägge landslagsryttarna ett starkt tävlingsteam tillsammans – med Ebbas mamma Eva i spetsen. Målet är mästerskap och att bygga hästar för framtiden.

Roffes gudson Erik teamar med ung hopptalang
Ebba Danielsson och Erik Nordström siktar högt tillsammans. Foto: Eva Danielsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med hästägaren Sandra Rittstam i ryggen har 19-årige Erik Nordström gjort raketkarriär rakt in i YR-landslaget med de bägge hästarna Mprez (sto f-08 e Empire-Argentan, uppf Sandra Rittstam) och Chanel (sto f-10 e Chianti’s Dream-Pandur, uppf Lise Thögersen och Kim Kristensen/Baekgaarden).

Parallellt har han även ridit unghästen Iwan (val f-13 e Untouched-Onze Fons Z, uppf J. Westerik) åt tidigare svårklassryttaren Eva Danielsson, som driver Stall Danora utanför Örebro. Ett samarbete som nu har utvecklats ytterligare. Sedan ett par veckor tillbaka är Erik Nordström inneboende hos Stall Danora med hästar och allt – och en del av det nya stjärnteamet ”EEE Showjumping”.

I dubbla spetstrupper

Det tredje E:et i konstellationen är 14-åriga Ebba Danielsson, Evas framgångsrika dotter som redan tävlar mot seniorer i höga klasser. Dessutom rider hon i två spetstrupper, ponny och children. Minst sagt en slagkraftig trio, kan man säga.

– Tanken med det här samarbetet är att både Ebba och jag ska rida i toppen som young rider och junior samtidigt som vi utveckla hästar underifrån. Vi tror att det kan gynna oss båda och jag är jättetacksam för chansen jag fått av familjen Danielsson, säger Erik som nyligen tog studenten.

– Målet är att Ebba ska satsa som junior nästa år, Erik går ju som young rider och tillsammans ska de satsa mot mästerskap. Sedan är tanken att vi ska köpa in lite yngre hästar, vi har redan några stycken, så att vi kan bygga för framtiden och även få igång lite försäljning, berättar Eva.

Förutom Iwan rider Erik även Keloma, ett 5-årigt fölsto efter Grand Slam VDL-Campbell VDL, medan Ebba rider Catjing, en 5-årig valack efter Casall-Contender, nära besläktad med Chiara som rids av Ludger Beerbaum. Både Iwan och Catjing är auktionshästar som Eva ropat in på Swedish Select Horse Sales. Förhoppningen är att bägge två ska lyckas kvala till Falsterbo i sina respektive årgångar i samband med hopp-SM.

Erik Nordström Mprez-1067
Det nya stjärnteamet levererar. Erik Nordström leder ärevarvet med Mprez strax före Ebba Danielsson och Eunomia i 1,35 på Grevagården förra helgen. Foto: Pernilla Hägg
190727_sm_rolandthunholm_ebbadanielsson
Ebba Danielsson och Eunomia var ensamma om att rida rakt igenom felfritt vid children-SM förra året. Foto: Roland Thunholm
Ueriknordtsrömrt
Erik Nordström och Chanel i Falsterbo förra året. Foto: Roland Thunholm

”Blir ett konstigt år”

Både Ebba och Erik siktar förstås också på att rida hopp-SM, Ebba troligtvis med Chopard 19 (val f-07 e Colandro-Hold Up Premier, uppf I. Burgmans En E Van Gorp, äg Eva Danielsson) eller Eunomia (sto f-09 e Singapore-Sam R, uppf G J. Pleyter, äg Eva Danielsson). Den senare tog hon SM-guld med i children förra året. Erik har också två superhästar, men Chanel är den som han siktar på mästerskap med. Ebba har även den irländska EM-guldponnyn Dynamite Spartacus (val f-06 e Okänd-Okänd, uppf Okänd, äg Eva Danielsson) i stallet, samt ponnyn Cullintra Royal (sto f-11 e Royal Concorde-Porter Rhodes, uppf Dan Galavan, äg Eva Danielsson). Ebba har haft fina framgångar med Dynamite Spartacus och drömmen i år var att hon skulle få rida ponny-EM. Den chansen tycks nu dock vara helt borta.

– Det här blir ett lite konstigt år, men det är också ett bra tillfälle att starta igång det vi gör nu. Nu har vi ett halvår på oss att bli varma i kläderna till 2021, säger Eva.

– Erik är en otroligt gullig och ödmjuk kille, jag tror att han och Ebba kan bli ett jättebra team tillsammans. Han kan hjälpa Ebba när hon ska hoppa och med att rida hennes hästar, och hon kan hjälpa honom. Då behöver inte heller jag alltid finnas där, fortsätter hon.

Jag tänker att nu kan de rida mer – medan jag kan hjälpa dem från marken och leta hästar.

Eva har drivit Stall Danora sedan 1995, hon har haft ridskola i 16 år, arrangerat ridläger, utbildat unghästar och tävlat själv upp till 1,50. Hon har även hela tiden hjälpt till med att rida Ebbas hästar. Att Erik har kommit in i bilden ser hon som en möjlighet att lägga om verksamheten lite.
– Jag tänker att nu kan de rida mer – medan jag kan hjälpa dem från marken och leta hästar. Lite erfarenhet har jag i alla fall samlat på mig, och det behövs ju någon som håller i det hela.

När Ridsport träffade Erik under Gothenburg Horse Show i samband med att han sensationellt vann young rider-finalen med Mprez, efter att Chanel fått en akut hovböld som upptäcktes i sista minuten, var han inte säker på hur livet efter studenten skulle te sig. Det han visste då var att han ville ge sig själv chansen att satsa fullt ut, med stöd och hjälp av gudfar Rolf-Göran Bengtsson som har sin bas i norra Tyskland. Beroende på hur restriktionerna artar sig är förhoppningen att mästaren själv ska komma och träna den unga duon när tillfälle ges.
– Han tycker det är väldigt roligt att jag har fått den här chansen, säger Erik.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden