Dressyr, Ponny
21 februari 2022 18:58
Ridsportplus

Ronja Kardos om sin vinnare: ”Han bara skrek i två månader”

Liten men tuffSedan Ronja Kardos tog över tyglarna på Brännornas Rigoletto för ett och ett halvt år sedan har ekipaget gått från klarhet till klarhet - trots att den lille hingsten hör till kategori c hävdar de sig även bland de största ponnyerna. I helgen blev det ännu en seger i FEI:s Mästerskapsprogram, och i år är siktet inställt på en plats i EM-laget.

Ronja Kardos om sin vinnare: ”Han bara skrek i två månader”
Ronja Kardos och Brännornas Rigoletto, här på NM 2021, toppade på Strömsholm. Foto: Martin Umaerus

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

2021 fick de nöja sig med en reservplats när det var dags för EM i dressyr för ponny, men årets mål är högt ställda – Ronja Kardos vill rida internationella mästerskap på sin SM-vinnare från 2021, c-ponnyn Brännornas Rigoletto (ASRP hingst f -07, e Verdi-Derano B RP 116, uppf Sofia Sandberg, äg Stall Axelsson AB).

På Strömsholms Ridsportförenings nationella dressyrtävlingar i helgen höll sig Ronja Kardos väl framme – Rigoletto inledde med en andraplats i FEI:s Lagprogram innan det blev seger i söndagens FEI:s Mästerskapsprogram. Närmast bakom i söndagens klass var Ronja själv på d-ponnyn Holly’s Cerwin (ASRP val f-07, e Verona’s Gerswin-Bernstein, uppf/äg Carita Axelsson).

– Jag satsade på seger med Rigoletto, med min d-ponny är det mer att vi ska ha roligt, det var vår första FEI-start – det var mer som en övning. Med Rigoletto är det lite mer press, konstaterar hon.

Sista året med Rigoletto

Ronja Kardos blir 13 år i sommar och gör troligtvis sitt sista år med den lille hingsten Brännornas Rigoletto, som utsågs till årets bruksprovshingst hos ASRP 2012.

– Jag blir nog för lång sen, så vi ska försöka göra så mycket vi kan i år – Falsterbo, NM och EM hoppas jag på.

Att en c-ponny slår sig in i EM-truppen händer inte alltför ofta, men Rigoletto har visat flera gånger att han håller hög standard och går på samma procent – och ibland högre – som d-ponnyerna.

Hittades i hagen

Att Rigoletto hamnade hos Ronja kan hon tacka sin moster för.
– Hon hyrde en gård bredvid stallet där Rigoletto gick i hagen eftersom ägaren inte ville rida längre. Min moster fick syn på honom och hörde av sig och sa att jag måste prova honom, men mamma var lite skeptisk eftersom han var hingst. Jag testade honom, det här var för två år sedan ungefär, och vi bestämde att jag skulle hjälpa ägaren att sälja honom, berättar Ronja.

– Jag tyckte om honom väldigt mycket redan från början, det var första gången jag satt på en ponny som rörde sig så pass bra.

Men när Rigoletto kom hem till gården visade han sig vara en rejäl utmaning.
– Jag kunde inte rida tillsammans med någon annan för han var så hingstig och bara skrek. Han var lite jobbig, han hingstskrek hela tiden i två månader…

Nu har han dock lugnat ner sig, genom träning, träning och åter träning.
– Vi har övat på att rida tillsammans med andra i ridhuset och försökt visa vem som bestämmer. Det finns inget dumt i honom, han var bara väldigt hingstig, konstaterar Ronja.

Efter ett par starter tillsammans fattade familjen beslut om att köpa Rigoletto, och därefter har ekipaget radat upp segrar.

Egen uppfödning tillbaka i stallet

Familjens uppfödning Holly’s Cerwin såldes som 8-åring men är nu tillbaka på gården hos Ronjas mamma Camilla Axelsson. Helgens tävlingar var Cerwin och Ronjas första start tillsammans.
– Med Cerwin hade det varit kul att rida SM, NM och SIHS i år, vi är nu klara för att rida semifinal i SIHS Ponny Kür efter att vi var tvåa i söndags.

Ronja_kardos_hollyscerwin
Holly’s Cerwin fick ta emot segertäcket åt stallkompisen Rigoletto på Strömsholm. Foto: Linn Larsson

Hemma i stallet finns ytterligare en d-ponny, en dotter till Holly’s Cerwin – som numera är kastrerad – som heter Cerwin’s Vega. Det nu 8-åriga stoet vann ungponny-SM i dressyr 2019 och gick SM med Ronja förra året. Tillsammans tävlar de även lite hoppning.

– När jag är klar med Rigoletto tror jag att det kommer bli lite blandat d-ponny och häst, jag rider redan på mammas häst ibland så det blir nog en del childrenklasser med den också, avslutar hon.

Resultat Strömholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden