Dressyr
15 augusti 2021 10:26
Ridsportplus

Rose Mathisen om hästarna som gjort avtryck i hennes liv

Hästen i mitt hjärtaRidsport har bett välkända ryttare att berätta vilka hästar som har satt ett rejält avtryck i deras liv. Här är hästarna som betytt lite extra för Rose Mathisen.

Rose Mathisen om hästarna som gjort avtryck i hennes liv
Zuidenwind är den häst som betytt mest för Rose Mathisen. Foto: Anna-Lena Bergqvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den som betytt mest

– Det är ett svårt val mellan Zuidenwind 1187 och Bocelli 1044, som båda betytt så mycket för mig. Det får nog ändå bli Zuidenwind, för han var den som tog mig till stora mästerskap – och det känns så eftersom han inte finns hos oss längre. Bocelli går här som en mycket nöjd 22-årig pensionär.

– Zuidenwind 1187 (KWPN f -04 e OO Seven-Jazz) kom hit som nybliven 5-åring. Jag provade honom i Holland och blev störtkär i honom. Jag satt upp och fick direkt känslan att han ville arbeta med mig.

– Zuidenwind har alltid försökt att göra rätt, men han var väldigt mycket hingst och det spelade bland annat in på banan. EM 2017 i Göteborg var vår absoluta höjdpunkt med lagbrons och en otrolig hemmapublik. Ett annat starkt minne är när vi gjorde vår andra internationella tävling i Mannheim 2015 och vann Specialen på en rätt svår arena. I Falsterbo vann vi också Specialen 2016 inför OS-uttagningen. Specialen var lite av vår grej, Zuidenwind vill vara på banan och visa upp sig.

– Det var jättesvårt att sälja honom vidare i slutet på 2019, men han har ett bra liv med en jättegullig ryttare (Akane Kuroki, Japan, reds anm). För mig var det viktigaste att hans nya ryttare förstår honom och jobbar med honom, inte emot. Han har alltid varit känslig och så arbetsvillig. Stämmer det för honom gör han allt.

Bolero
Bolero såldes till USA. Foto: Ole Thoresen

Den som lovade mycket

– Bolero 897 (SWB f -91 e Bernstein-Chagall) var så lovande, med facit i hand var han för begåvad och jag ung och orutinerad. I dag skulle jag ha hanterat hans talang annorlunda. Han vann medelsvår som 5-åring och Intermediaire I som 7-åring. Han gjorde alla rörelser tidigt och gjorde dem bra. Vi sålde honom till USA när han var nio år. Dåtidens karantän till USA krävde att hingstar måste betäcka ett sto naturligt och sedan skulle prover tas. Bolero skadade sig svårt i samband med detta. Dressyrkarriären tog slut, men han betäckte mycket och blev väldigt gammal.

Hestonforu_e34_052
Heston for U Foto:  Yvonne Karlsson

Den som jag grubblat över

– Heston for U 1311 (SWB f -11 e Zuidenwind-Prestige VDL) blev bruksprovsvinnare och vann 4-årschampionatet, så begåvad. Problemet har varit en hovspricka som stökat sedan han var fyra år. I perioder har han fått vila, ibland upp till ett halvår, sedan brallade han i hagen och då gick sprickan upp igen. Nu är han i ordning och i fullt arbete. Han är en häst med massor av energi samtidigt som han är lite mjuk i halsen, så emellanåt blir han lite svår i formen. Han ska inte tävlas förrän han kan bära sig i en bra form, men han är otroligt begåvad i både piaff och passage.

Fakta

Rose Mathisen

Rose-mathisen2-170715-rt
Rose Mathisen Foto: Roland Thunholm

Rose Mathisen är dressyrryttare med mästerskapsmeriter och tränare på Gränsbo stuteri.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden