Dressyr
27 april 2021 15:01

Rutinerad mästerskapshäst skadad – missar Paralympics

ParalympicsTillsammans med 13-årige Dear Friend har Anita Johnsson representerat Sverige på flera stora mästerskap de senaste åren. Efter att valacken nu skadat sig är det är oklart om han någonsin kommer tillbaka till tävlingsbanan igen.

Rutinerad mästerskapshäst skadad – missar Paralympics
Anita Johnsson och Dear Friend har länge varit ett stabilt ekipage. Foto: Roland Thunholm

Helena Ager, som äger Dear Friend (val -08, e Don Henrico-Wolkenstein II, uppf Hans-Hermann Hinch) tillsammans med paradressyrryttaren Anita Johnsson, berättar för Ridsportförbundet att valacken skadat sig illa i hagen. Ekipaget var aktuella för Paralympics i år, men det är inte längre aktuellt – enligt ägaren är det oklart om hästen någonsin kommer tillbaka till tävling.

– Han har gjort något i hagen och fått en skada i bäckenet. Det är en väldigt osäker prognos för den här skadan, vi vet inte än om han kommer att kunna återhämta sig eller inte. Det är väldigt ledsamt, särskilt eftersom de är ett så sammansvetsat team. Anita och ”Freddan” har gjort så mycket tillsammans och den här hästen är mer än en tävlingskamrat, han är en kompis också, säger Helena Ager till förbundet.

Anita Johnsson red Dear Friend på Paralympics i Rio de Janeiro 2016, där blev det en åttondeplats i kürfinalen, och de har även gjort bra ifrån sig på EM 2017 och 2019.

Premiär för svenskt lag på Paralympics

Vid Paralympics 2012 och 2016 har Sverige haft individuella ryttare på plats, men till Tokyo är planen att för första gången ha med ett svenskt lag. Anita Johnsson skulle gjort sällskap med Louise Etzner Jakobsson, Carolin Rutberg och Lena Malmström.
– Det är väldigt tråkigt att Anita och Dear Friend faller bort. De har varit ett konkurrenskraftigt ekipage att lita på, säger landslagsledaren Agneta Aronsson till Ridsportförbundet.

Drömmen om ett svenskt lag på Paralympics lever dock fortfarande. Laget kan bestå av tre till fyra ryttare, där de tre bästa resultaten räknas.
– Både vi och Parasportförbundet avser fortfarande att satsa på ett lag till Tokyo. Det har varit ett svårt år att komma ut och tävla internationellt. Nu hoppas vi att ryttarna ska kunna åka på en internationell tävling i juni, säger Agneta Aronsson.

Paralympics går i Tokyo 24 augusti-5 september.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden