Hästägartips
15 september 13:09
Ridsportplus

Ryggskydd ersätter inte väst

SäkerhetAllt fler använder ryggskydd i stället för säkerhetsväst. Men det finns ett givet val mellan de två, enligt såväl läkare som återförsäljare.

Ryggskydd ersätter inte väst
Beata Dahlén, sortimentansvarig för säkerhetsutrustning på Hööks, har själv valt att rida i en säkerhetsväst i stället för ett ryggskydd. Foto: Magnus Peterson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tränare, ridlärare och återförsäljare säger alla samma sak. Ryggskydden används av fler och fler, som ett alternativ till säkerhetsvästen.

Att skydda ryggen är viktigt, eftersom ryggskador kan bli väldigt allvarliga, säger Magnus Axelsson, naprapat på Ryggakuten i Göteborg.
− En fraktur på ryggen kan sluta illa, eftersom ryggen består av så många olika segment, med kotor och diskar emellan. En krosskada kan leda till att rörelseförmågan försvinner helt eller delvis, och en skada på ryggmärgen kan leda till bestående nervskador. En ryggplatta som tar upp stöten minskar skaderisken, säger han.

Fakta

Vill utveckla säkerhetsvästarna

Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott planerar att gå vidare med säkerhetsvästar, med målet att få till stånd tester på samma sätt som Folksam gör med ridhjälmar.

”Vi vill också ta reda på om det finns nya material som kan göra västarna smidigare”, säger Margaretha Rödén som är förbundsläkare och ordförande i utskottet.

Ökad försäljning

Hööks har sett en ökning av försäljningen av ryggskydd de senaste tio åren.
− Vi säljer mycket ryggskydd, men många fler säkerhetsvästar, och jag vill inte säga att ryggskyddet kan ersätta säkerhetsvästen. Det vore fel väg att gå, säger Beata Dahlén, sortimentansvarig för säkerhetsutrustning på Hööks.

De ryggskydd Hööks säljer är godkända enligt den standard som gäller för motorcykel, EN 1621-2. Någon teststandard för ryggskydd för ridsport finns inte, och de är inte tillåtna att tävla med i de lägen då skyddsväst krävs.
− Ryggskydden skyddar ryggraden, och genom åren har de utvecklats och blivit mer täckande. Men en risk med det är att föräldrar till juniorer väljer fel och köper ett ryggskydd i stället för en säkerhetsväst.
− För en rutinerad ryttare som absolut inte kan tänka sig att rida med väst är ryggskydd bättre än inget. Annars ska västen vara förstavalet, säger Beata Dahlén, som själv tävlar fälttävlan.

Skyddar inte mot tramp

Av samma åsikt är Ridsportförbundets förbundsläkare Margaretha Rödén, som är ortopedläkare.
− I valet mellan inget skydd alls och ryggskydd, så är ryggskydd bättre. Men ett stort problem med ryggskydden är att de inte är testade för ridning, och skyddar inte om hästen trampar på dig. Våra säkerhetsvästar ser ut som de gör för att minska risken att du blir skadad av tramp, eller om du blir klämd.

Margaretha Rödén betonar vikten av att prova ut all säkerhetsutrustning noga.
−Jag rekommenderar alla föräldrar att köpa en personlig utrustning till barn som rider. De första gångerna när man provar på att rida kan man låna utrustning på ridskolan, men sedan ska den vara personligt anpassad. En illa sittande utrustning ger ett betydligt sämre skydd.

Självklarhet att tänka säkert

Karin-falck-1-fotoan
Karin Falck. Foto: Anna Nyberg

Att människor återvänder till ridsporten som vuxna är ett vanligt fenomen. Karin Falck återupptog ridningen när hon hade fyllt 50 år, och för henne var det en självklarhet att tänka säkerhet.
− Med tiden har jag insett mer och mer vad som ska hända, och när jag rider ut kan jag få bilder av hur jag ramlar av och slår i en sten eller landar på en vass stubbe där de har röjt sly.

Karin Falck tycker att det är skönt att vara omfamnad av västen, som dessutom värmer på vintern.
− Det kan förstås ta emot när det är varmt, men den ger också en stabilitet, och jag blir rakare i ryggen.

Margaretha Rödén applåderar hennes inställning.
− Som äldre får vi en sämre balans än vi hade som unga, och vi slår oss mer när vi ramlar av. Därför finns det egentligen större anledning att ha väst för oss äldre ryttare, än för barnen.
− Det viktiga är att prova ut en väst som känns skön, och att använda den även när man inte sitter till häst, så att den formar sig efter kroppen.

Finns uppblåsbara varianter

För den som tycker att västen känns otymplig rekommenderar Margaretha Rödén den uppblåsbara varianten, som började användas inom fälttävlan men nu används bredare. Den är dyrare i inköp, men patronerna som löser ut när vid avfallning är relativt billiga att ersätta.
− Det gäller bara att komma ihåg att koppla bort sig från sadeln innan man sitter av, säger Margaretha Rödén.

Fakta

Skillnader mellan ryggskydd och säkerhetsväst

Säkerhetsväst

Sakerhetsvast
Säkerhetsväst

I Ridsportförbundets reglemente kallad skyddsväst, skyddar rygg och bröstkorg. Genom västens stötupptagande material fördelas trycket över kroppen så att skadan minimeras. En säkerhetsväst ska sitta nära kroppen med endast en tunn tröja under. Framstycket ska gå två-tre centimeter nedanför nedersta revbenen och bakstycket ska täcka upp till nedre delen av nacken och sluta några centimeter från svanskotan.

Ryggskydd

Komperdell-ryggskydd
Ryggskydd

Ryggskyddet används främst av motorcyklister och inom alpin skidåkning. Det skyddar endast ryggen, och det finns ingen forskning på hur ryggskydden skyddar inom ridsport. Ryggskydden är designade för att vara bekväma och ge mer komfort, men ger inte lika fullständigt skydd som en väst.

Källa: Hööks och Konsumentverket

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden