Hästägartips
28 juni 2022 10:18
Ridsportplus

Skyddsväst minskar risk för ryggskada

SkyddsutrustningI en undersökning av de tyska hoppryttarnas vanor kring att använda skyddsväst, visar resultatet att fler borde använda sådan utrustning.

Skyddsväst minskar risk för ryggskada
En ryttare som alltid bär skyddsväst är norske Geir Gulliksen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Skyddsväst borde vara lika obligatorisk som ridhjälm, anser tyska forskare. De har genomfört en undersökning av hur mycket ryttare använder skyddsväst och vilka skador de haft. 363 hoppryttare besvarade frågor kring sin ridning och då framkom att majoriteten inte använde skyddsväst. Orsaken till detta var att de tyckte att det var svårt att röra sig med den på och att ryttaren svettades i den samt att västarna inte var estetiskt tilltalande.

De ryttare som ofta eller alltid använde skyddsväst hade signifikant färre ryggskador. De fick i medeltal 2,9 ryggskador under hela sin ridkarriär, medan de som red utan väst hade 4,7 ryggskador i snitt. Motsvarande siffror rörande ridhjälm, är 4,7 huvudskador för dem som bar ridhjälm, medan de som red utan hade 9,1 skador i snitt.

Ridrelaterade skador kan innebära långa uppehåll i träningen. I medeltal hade varje ryttare behövt nästan sju veckors uppehåll under sin aktiva tid inom hoppning.
Forskarlaget anser att resultaten visar att kravet på ridhjälm vid tävling har medfört en sänkning av antalet huvudskador och att ett utökat krav att även gälla skyddsväst skulle kunna minska antalet andra skador, framför allt ryggskador.

Källa:
Injuries and overuse Injuries in show jumping—a retrospective epidemiological cross-sectional study of show jumpers in Germany. Heinz-Lothar Meyer et al, International Journal of Environmental Research and Public Health 2022

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden