Sportnytt
8 augusti 2023 11:44
Ridsportplus

Ryttare avstängd efter beslut från disciplinnämnden

Beslut i DINEn ryttare anmälts efter att en film spridits i sociala media där ryttaren rider en ponny samtidigt som ponnyn blir dragen i munnen och får ta emot slag från spöet. Nu har disciplinnämnden fattat ett enhälligt beslut i ärendet.

Ryttare avstängd efter beslut från disciplinnämnden
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/LuckyBusiness

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Filmen som bland annat fått spridning på sociala media visar en större mansperson som rider en ponny i ett ridhus. Under den inspelade tiden på 1 minut och 25 sekunder får ponnyn ta emot flertal slag från spöet på såväl hals som bakom sadeln, samtidigt som den blir dragen i munnen. Genom att böja halsen tvingas ponnyn framåt, även över ett hinder.

Ryttaren själv erkänner händelsen i sig och medger att han uppträtt olämpligt. Samtidigt förklarar han det med att ponnyn bitit samt sprungit över ryttaren, samt attackerat dennes hund.

Uppgifter om tidpunkten gick isär

När händelsen inträffade uppger olika parter olika uppgifter om. Filmen fick spridning i sociala media i mitten av mars i år, men ryttaren själv menar att den utspelade sig hösten 2022. Anmälaren, SvRF, i sin tur menar att det var i mars 2023 som händelsen ägde rum.

Att utreda när filmen spelades in har varit viktig för disciplinnämndens beslut, då ryttaren haft licens 2022 men inte i början av 2023 – vilket är avgörande för att disciplinnämnden ska kunna pröva ärendet. En annan avgörande aspekt är preskriptionstiden, som inte bedömdes ha inträtt.

Skadar ridsportens anseende

Disciplinnämnders beslut var enhälligt där ryttaren döms till en månads avstängning samt 18 000 kronor i böter. I beslutet fastslår disciplinnämnden att händelsen inträffat enligt ryttarens utsago – under 2022.

I beslutet går att läsa att ryttaren genom sitt agerande brutit mot regeln om hästens välfärd i Code of conduct och dessutom skadat ridsportens anseende då filmen fått stor spridning. Disciplinnämnden skriver även att ”det är uppenbart för alla att ponnyn utsätts för lidande genom helt oacceptabla metoder”.

Beslutet meddelades under tisdagen. Ryttaren har till 29 augusti på sig att överklaga disciplinnämndens beslut till RIN, Riksidrottsnämnden, som anses vara idrottens ”högsta domstol”.

Här kan du läsa hela disciplinnämndens beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden