Sverige
4 juli 2018 18:25

Trafikingenjören reagerade: Nytt varningsljus ska ge säkrare hästpassage

Blinkande övergångI ett av Karlskronas hästtätaste områden måste en bilväg passeras för att ridstigarna ska nås – precis så som det är för många ryttare runt om i landet. En trafikingenjör i den här kommunen insåg faran och nu är övergången försedd med varnande blinkljus kopplade till knappar i ryttarhöjd.

Trafikingenjören reagerade: Nytt varningsljus ska ge säkrare hästpassage
Ljusen ovanför häst-varningsskylten aktiveras av ryttarna själva, med knappar som sitter på varsin sida av övergången. Foto: Zara Hejdeman

Både grupper från ridskolan på Karlskrona Lyckå RK med 660 medlemmar och många, många andra ryttare måste rida över en väg när de ska ut till sina ridstigar i ett populärt naturområde norr om staden. I alla år har vägen ridits över, ofta med hjärtat i halsgropen, och glädjen är stor när passagen nu har försetts med nya varningsskyltar, blinkande varningsljus och knappar i ryttarhöjd för att aktivera ljusen.

Mannen bakom det hela är Johan Lindh, trafikingenjör på kommunen. Hans dotter rider på ridskolan sedan några år och han insåg själv faran när det började närma sig säsong för ridläger och mycket uteritter.
– Det är mycket ridning i området och det är tyvärr hårt trafikerat. Många förstår inte att hästar är flyktdjur, som dessutom ofta har barn på ryggen. De bara kör på, säger Johan Lindh.

– Kommunen satsar mycket på trafiksäkerhet kring barn, aktiviteter och event. Dessutom arbetar vi annars med att tydliggöra exempelvis gång- och cykelpassager, och det här ligger helt i linje med det.

Fiffig återanvändning

Johanlindh
Johan Lindh, trafikingenjör i Karlskrona. Foto: Privat

Sträckan ska även förses med nya varningsskyltar som markerar att det är exempelvis 100 meter kvar till övergången.
– Det viktigaste är att första bilen stannar, konstaterar Johan Lindh.

Redan innan Johan Lindh började på kommunen fanns tankar på trafikljus på platsen, men det ansågs för kostsamt. När kommunen skulle köpa in en annan typ av blinkande ljus som skulle användas tillfälligt till ett annat projekt såg Johan Lindh chansen till återanvändning. Aktiveringsknappar beställdes och nu är såväl ljus som knappar på var sida om passagen på plats.

– Nu är det tryggare för alla, dessutom på ett ganska enkelt och billigt sätt, säger Johan Lindh.

I sociala medier har glada tillrop börjat komma om ”hästövergångsstället”. Johan Lindh gick själv på semester just innan hans ljus hade premiär, men han anar att de är populära.
– Oh ja, jag har förstått att det här skulle tas emot väldigt, väldigt positivt av alla ryttare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden