Träningstips
13 december 2022 13:27
Ridsportplus

Så fixar du programridningen

Dressyr Att rida ett dressyrprogram är inte det lättaste, framför allt inte när nervositeten slår till. Charlotte Esping håller träningar i programridning och tipsar här om åtta saker att tänka på.

Så fixar du programridningen
Charlotte Esping är B-tränare i dressyr och tävlar själv upp till Grand Prix. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tips 1:

    Först och främst: se till att du kan programmet. Du ska ha tänkt igenom det så många gånger att du vet exakt vad som händer och när.

    När du tänker dig programmet, fokusera också på hur du ska rida de olika momenten, hur hästen ska kännas och vilka hjälper du ska ge när. Ha din tränares ord med dig in i programmet och träna så att det sitter i ryggmärgen.

    Tips 2:

    Använd hela banan när du rider programmet. Rid noggrant från punkt till punkt och tänk på transportsträckorna, så du inte till exempel sladdar igenom en kortsida. Det är ganska vanligt att man fokuserar på rörelserna men glömmer transportsträckorna. Om du rider från punkt till punkt blir helhetsintrycket mycket bättre.

    Tänk också på att kortsidan är den plats där domaren ser hela ekipaget bäst. Var extra noga med att hästen går i bra form och tempo där.

    Tips 3:

    Försök hålla ett lagom tempo och flyt genom hela programmet. Om du upplever att du har svårt med takten, försök räkna i huvudet, då hittar du oftast flytet. Det här hjälper dessutom om du blir lite nervös. När du är upptagen med att räkna takten i trav eller galopp får du nämligen ingen tid att tänka på allt som kan gå fel.

    När du blir nervös är det också lätt hänt att börja rida snabbare, så försök hålla samma takt. Känn takten och stäng av alla onödiga tankar.

    Tips 4:

    Var med i varje moment och försök genast släppa det som redan hänt. Fastna inte i att tänka på  att du missade en hörnpassering eller fick ett taktinslag. Se till att du verkligen är med till nästa moment i stället. Misstagen kan du tänka på efteråt, inte när du är inne i programmet. Börjar du fundera på hur dåligt du ridit blir självförtroendet dåligt och så missar du lätt nästa moment också. På så sätt får du aldrig flyt.

    _dsc9838
    Träna på att hålla lagom tempo och flyt genom hela programmet. Foto: Natalie Lindholm

    Tips 5:

    Rid en klass lägre än du tror att du är redo för. På så sätt kan tävlingen kännas enkel för både dig och hästen, och det sporrar och ger självförtroende. Det är alltid bättre att börja lite lägre än att tävla tio gånger i en klass som du inte är redo för. Hos den unga hästen kan det dessutom skapa onödiga spänningar om den gång på gång utsätts för en uppgift den inte klarar av ännu.

    Tips 6:

    Om du har en ung eller lite nervös häst rekommenderar jag alltid att miljöträna på banan där du senare ska tävla. Många hästar är lite tittiga och har du gett hästen en chans att vara på banan före tävlingen har du ett moment mindre att oroa dig för. Det är inte alltid att det går, men jag försöker se till att göra det här så ofta jag bara kan. Det här är ett bra sätt för att ge unghästen en stabil och trygg upplevelse.

    Tips 7:

    Lägg upp ett program även för framridningen och träna på det. Har du ingen riktig plan när du kommer till framridningen är det lätt hänt att du rider runt planlöst och aktar dig för de andra ekipagen. Har du ett program i huvudet vet du precis vad du och hästen ska göra och hur länge ni ska göra det. Ta hjälp av din tränare för att ta fram ett framridningsprogram som passar dig och hästen.

    Tips 8:

    När du läser protokollet efter tävlingen, tänk på att domaren inte är där för att kritisera utan för att hjälpa dig att bli bättre. Domarna har tre sekunder på sig att bestämma vad de ska sätta för betyg, det är inte alltid det blir pedagogiskt skrivet. Att få kritik kan kännas hårt ibland, försök vända kritiken till feedback. Domaren ser bara vad som hände just under ritten, ta hjälp av din tränare för att förbättra det du fick kritik för och se det som en chans att bli bättre.

    Fakta

    Se glad ut

    _dsc9784
    Charlotte Esping tipsar om att se glad ut. Foto: Natalie Lindholm

    Om du ser glad ut när du rider gör det att programmet ser lättare ut.

    Att fokusera och le kan vara svårt, men försök då åtminstone att le när du hälsar och klappa om din häst när du rider ut från banan. 

    Behöver du bryta ihop får du göra det utanför banan.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden