HovarMånga hästägare skulle ha nytta av att lära sig slå på en tappsko. En av de hovslagare som ger utbildningar är Josefine Ahlqvist.
Så funkar tappskokompetens
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Du ska åka på en efterlängtad träning och kommer till stallet full av förväntan. Men när du öppnar boxdörren står hästen där med bara tre skor. Någon träning blir det inte tal om. Någon som känner igen sig?
Om du gått en kurs i tappskokompetens har du större chans att komma iväg på träningen, eftersom du kan slå på skon själv.
– Det kan vara svårt att få ut hovslagare när hästen tappat en sko och den som kan slå på den själv kan avvärja det akuta läget, säger hovslagaren Josefine Ahlqvist.
Väldig basic kurs
Hon är noga med att den som gått en kurs absolut inte är hovslagare. Snarare har eleven fått lära sig att slå på en sko i samma sömhål som sist, och raspa ojämna kanter.
– Det är väldigt basic, för att kunna rädda situationen tills hovslagaren kan komma.
Om det blir fel lär det visa sig fort, menar Josefine Ahlqvist.
– Om hästen blir halt blir den det direkt och då är det bara att dra av skon och göra om.
Problemet är snarare att personer som går kursen spikar för nära kanterna.
– Ofta är de lite för försiktiga, och om spiken hamnar för långt ut spricker hoven. Det är som att spika för långt ut mot kanten på en träplanka.
Förutom att öva att sätta på och ta av skor ingår anatomi och verktygslära, och både ett teoretiskt och praktiskt prov.
– Vissa tycker att det är svårt bara hur verktygen ska hållas i handen, en del förstår intuitivt hur en sko ska slås plan.
Ofta är det svårt att slå på en tappsko, hoven kan vara trasig och skon kan vara böjd. Ett tips är att be sin hovslagare om extraskor att ha hemma, då går ”järnmomentet” bort.
”Döben” används vid utbildningen
Kurserna brukar vara på två heldagar, och kan ges av alla utbildade hovslagare. Det är vanligtvis inte levande hästar som står modell, utan ”döben” från hästar som tagits bort.
– Visst kan det kännas läskigt att spika i en riktig häst efter utbildningen, men vi slår på och tar av skor väldigt många gånger för att eleverna ska få lära sig. Till slut känner de sig trygga.
Även hovens sjukdomar och balansering av hovar är ämnen som det snuddas vid.
– Jag brinner för att öka allmänkunskapen hos hästägare, säger Josefine Ahlqvist.
För henne är det roligaste med kurser när det uppstår diskussioner.
– Eleverna kan vara allt från 20-åringar till ponnypappor, och de är väldigt intresserade. Det är kul att visa hur hoven är uppbyggd, hovar är så häftiga. Tänk att den lilla hoven kan bära upp all hästens vikt.
Fakta
Tappskokompetens
- En diplomerad hästskötare ska ha tappskokompetens, och där beskrivs kompetensen som ”förmåga att rätta skon, raspa vid behov, samt slå på skon i gamla sömhål. Förmåga att utrusta hästen med rätt skärpningsmedel med hänsyn till underlag”.
- Alla godkända hovslagare kan ge kurser, men det är inte alla som gör det.
- En vanlig kurs är på två heldagar och en sökning på nätet visar priser mellan 2 200 och 3 400 kronor. Kurserna blir snabbt fullbokade, var ute i tid.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på