Avelsnyheter
4 mars 2020 12:05

Så kan de nygodkända hingstarna användas

Bruksprovet 2020Årets bruksprov har rosats för såväl genomförande som nivån på hingstarna. Nu har SWB gått ut med användningsråden för de 16 nygodkända hingstarna.

Så kan de nygodkända hingstarna användas
Dom Perignon Z 9432 passar till de flesta typer av ston, enligt användningsråden. Foto: Roland Thunholm

Årets bruksprov blev en succé trots snöovädret och ett färre antal anmälda hingstar. Ridsports avelsexpert Eva ”Oa” Gudmundsson var djupt imponerad av både genomförandet och hingsmaterialet på Grevagården.

Totalt godkändes 16 hingstar vars omdömen och poäng publicerades tidigare i veckan. Nu har även SWB gått ut med användningsråden för de nygodkända hingstarna. Här kan du se hela listan över hingstarna inklusive råden för respektive hingst.

Användningsråd nygodkända hingstar 2020

3-årig hingst

Sorrento HQS
”Sorrento HQS kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan bidra med scope, spänst, ryggverkan i språnget, snabba reflexer samt mycket god inställning till hinder.”

4-åriga hingstar – dressyr

Fortnite
”Fortnite kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra skritt och galopp, rörlighet, ridbarhet och inställning.”

Saint Louis (SWB)
”Saint Louis (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att tillföra lätthet, förbättra typ, skritt och galopp, ridbarhet och inställning.”

4-åriga hingstar – hoppning

Capriolo VDL (ex Laphriog VDL)
”Capriolo VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med god ridbarhet för att förbättra exteriör, galopp, avstamp på hinder, ryggverkan och bakbensteknik.”

Dom Perignon Z
”Dom Perignon Z kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, scope, reaktionsförmåga, hinderklokhet, ridbarhet och inställning.”

Enelzkey SR
”Enelzkey SR kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston för att förbättra typ, galopp, scope, reaktionsförmåga, ridbarhet och inställning.”

Everton VDL (ex Linus M)
”Everton VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför små ston för att förbättra benteknik, ryggverkan, reaktionsförmåga och taxeringsförmåga.”

5-åriga hingstar – dressyr

Fürst Sinclair S
”Fürst Sinclair S kan användas för dressyravel till de flesta ston av lättare typ för att förbättra gångartskvalitéer, ridbarhet och inställning.”

King Olymbrio L
”King Olymbrio L kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att ta upp storlek, förbättra samtliga gångarter, i synnerhet bakbensaktivitet, bärighet, elasticitet, energi och reaktivitet.”

Quercus (SWB)
”Quercus (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför små ston för att förbättra lätthet i rörelserna, galoppkvalité, samarbetsvilja och ridbarhet.”

5-åriga hingstar – hoppning

C-Future 1370
”C-Future kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra galoppkvalité, tillföra kraft i avstampet, god ryggverkan och benteknik bak, taxeringsförmåga, balans, ridbarhet och inställning.”

Prestationshingstar

Cujo
”Cujo kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, scope, reaktionsförmåga, ridbarhet, samarbetsvilja och inställning.”

Direktkvalificerade hingstar – hoppning

Cornetto du Lys PS
”Cornetto du Lys PS kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra galopp, scope, balans, ryggverkan och benteknik.”

Insider VDL (ex. Itoulon vd Katenhorst)
”Insider VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, scope, hoppteknik, reaktionsförmåga, energi och ridbarhet.”

Kaiser des Forets VDL
”Kaiser des Forets VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra galoppkvalité, kvickhet i avstamp, bakbensteknik, inställning och ridbarhet.”

Fullblodshingst

Aces Star xx
”Aces Star xx kan användas som förädlare i sporthästaveln till inte alltför små ston. Han kan förbättra typ och lätthet i rörelserna.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden