Hästägartips
29 juli 2018 09:36

Så kan löv komplettera hästens foder

Gammal kunskapI torkans spår kommer gamla kunskaper till pass om hur löv och vass kan användas för att dryga ut vallfoder. Vilka löv är bäst, vilka ska undvikas och hur kan löven förvaras? Här ger ett par experter goda råd.

Så kan löv komplettera hästens foder
Löv kan komplettera vallfodret, men det gäller förstås att ha koll på vilka löv som funkar. Foto: Ablokin/Istock

Under andra världskrigets råvarubrist kom löv till användning för att fodra djur. Även långt tillbaka i tiden har de skördats som foder. Trots att det är näringsrikt och välsmakande, betraktas löv ändå som ett nödfoder eftersom det inte är lika bekvämt att skörda som vall.
– Löv håller fodervärdet bra under hela säsongen, fram tills att de gulnar, jämfört med vall. Träden skiljer sig åt, men lind, alm, lönn och ask har bra fodervärden, säger Paul Ciszuk, docent i husdjurens näringsfysiologi.

Även löv från rönn, björk, sälg, asp och fläder kan användas. För att det inte ska bli för ensidigt, är det bäst att blanda flera trädslag. Energimässigt ska löv motsvara ett medelgott hö. På sextiotalet studerade man till och med möjligheten att producera livsmedelsprotein från bladprotein.

Garvsyror sänker värden

–  Andra träd som al och hägg innehåller däremot substanser som sänker foder-värdet, framför allt garvsyror, säger Paul Ciszuk.

Att löv innehåller en viss mängd garvsyror kan dock vara till fördel när de används för att dryga ut annat foder. Genom att garvsyror bromsar nedbrytningshastigheten i matsmältningen kan det dämpa risken för gasbildning i blindtarm och grovtarm, enligt Paul Ciszuk.

Two Horses Eating Hay
Hö kan kompletteras. ”Lövsly kan vara ett bra komplement till övrigt foder”, säger Sara Ringmark vid SLU. Arkivbild: Virgonira/Istock

Han förklarar att löven kan skördas genom att man samlar ihop tunna grenar i knippen. Sedan hänger man upp dem som kärvar för att torka. De kan exempelvis hängas upp under en takfot. Det är viktigt att löven är helt torra innan man tar in dem. Sedan kan de gärna förvaras hängande inomhus.

Bra komplement

– Lövsly kan vara ett bra komplement till övrigt foder, för att dryga ut det, framför allt för att tillgodose behovet av fibrer, sysselsättning och i viss mån även protein, säger Sara Ringmark, agronom och forskare vid SLU.

Hon varnar för att vissa löv kan vara giftiga för hästar. Därför är exempelvis ek och tysklönn inte lämpliga. Vanlig skogslönn går däremot bra.

– Även om hästar undviker giftiga växter bör man känna till att hästar lättare kan få i sig dem när växten torkar, eftersom de då ofta inte kan skilja dem åt på smaken som när de är färska, säger hon.

Lövsly kan vara ett bra komplement till övrigt foder.

Till de alternativa fodervarianterna hör även vass. Ålands hushållningssällskap gick ut med informationen till hästägare i mitten av juli, efter att ha stämt av med veterinärer. De rekommenderar att vänja hästarna vid små portioner först och att vara noga med kvaliteten. Även här gäller det att vassen måste torkas väl om den ska förvaras.

Noga med kvalitet

– Den hygieniska kvaliteten på fodret är vad som oroar mig mest, nu när foderbristen tvingar fram mer eller mindre desperata åtgärder, säger Sara Ringmark.

Den som skördar sly kanske inte torkar den tillräckligt för att den inte ska mögla. Hästägare kan drista sig till att använda gammalt hö från tidigare säsonger, med risk för mögelsporer.

Övermoget gräs som skördas kan vara svårare att pressa och plasta utan att det uppstår luftfickor. En lufttät miljö är förutsättningen för att inplastat foder inte ska mögla, varför det bör kollas noga vid öppnandet. Om fodret skördas med kortare stubb än normalt, för att få ut mer av markerna, ökar dessutom risken för att jord blandas in i balen.

Docentens råd

om vilka löv som är bäst som foder

  • Bäst: Lind, alm, lönn, ask.
  • Bra: Björk, asp, fläder, rönn, sälg och andra salixarter.
  • Avråder från: Hassel, hägg, al, ek, tysklönn.

Källa: Paul Ciszuk, docent i husdjurens näringsfysiologi.

Efterfrågan på

morötter ökar

I takt med att hästarnas foderstat blir lite annorlunda än normalt, kan olika sorters tillskott behövas, till exempel saftfoder. Mariannes Farm, Strövelstorp, är en av landets största morotsproducenter:
– Vi har märkt lite större efterfrågan på fodermorötter, säger företagets VD Marianne Härning Nilsson. Vi får nya kunder som inte brukar köpa på sommaren.

Texten publicerades första gången i Ridsport nr 14/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden