Avelsnyheter
15 oktober 16:59
Ridsportplus

Så ligger SWB i nya rankningen av stamböcker

RankningKWPN, SF och ISH. Det är stamböckerna som toppar den senaste rankningen från WBFSH i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Så ligger SWB i nya rankningen av stamböcker
Markan Cosmopolit har både VM- och EM-guld på meritlistan, riden av Jens Fredricson. SWB-valackens resultat har bidragit till den svenska stambokens raknkningspoäng. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är World Breeding Federation of Sport Horses, WBFSH, som har presenterat sin årliga rankning av stamböcker i ridsportens tre OS-grenar.

I dressyren är det Nederländernas KWPN som toppar. Stamboken har haft förstaplatsen i rankningen sedan 2017. Bland hästarna som har bidragit till toppnoteringen finns bland annat EM-medaljörerna Glamourdale (e Lord Leatherdale) och Imhotep (e Everdale).

OLDGB tar hand om andraplatsen och där bidrar bland annat svenska landslagsankaret Dante Weltino OLD (e Danone I) och tidigare Sverigebaserade Total Hope (e Totilas) till placeringen.

SWB ligger sjua med bland annat Touchdown (e Quaterback) och Astoria (e Sir Donnerhall II) som några av poängplockarna.

Malin Valbonne-1
Malin Wahlkamp-Nilsson och SWB-hästen Bergsjöholms Valbonne vid årets EM. Hästen har bidragit till SWB:s rankningspoäng. Foto: Kim C Lundin

Dressyrrankningen

SF toppar hoppningen

I hoppning är det franska stamboken SF som toppar för första gången sedan WBFSH började med sin rankning. Bland de hästar som bidrar till detta finns bland annat Henrik von Eckermanns tävlingskamrat Dzara Dorchival (e Qlassic Bois Margot) och individuella EM-guldmedaljören Dynamix de Belheme (e Snaike de Blondel).

Stamboken HOLST har tagit hand om andraplatsen.

SWB finns på 13:e plats. Det är bland annat Markan Cosmopolit (e Cohiba 1198) och Cicci BJN (e CiCi Senjor Ask) i det svenska EM-guldlaget som bidrar till poängräkningen.

Hopprankningen

När det gäller fälttävlan toppar irländska stamboken ISH, precis som förra året, medan franska SF tar hand om andra platsen.

Frida Andersen-box Leo 4 220917 Rt
Frida Andersén och Box Leo. Foto: Roland Thunholm

Bland de ISH-registrerade hästarna är det nuvarande brittiske världsettans Oliver Townends Ballaghamor Class (e Courage II) som toppar.

I denna rankning ligger SWB på 17:e plats. Det är Bofey Click (e Chirlon), som rids av finska Sanna Siltakorpi, i topp bland SWB-hästarna. Med på listan finns också UVM-aktuella Kitsch Couture HPK (e Corporal VDL) och VM-hästen Box Leo (e Jaguar Mail).

Rankningen är baserad på resultat ett år tillbaka, från den 1 oktober 2022 till den 30 september 2023, och poängen från de sex främsta hästarna i respektive gren räknas.

Fälttävlansrankningen

Förra årets rankning av stamböcker

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden