Veterinärt
26 april 2022 17:58
Ridsportplus

Så ser du om fölet har ont

HästhälsaFöl som har ont kan visa detta på lite annorlunda sätt än vad vuxna hästar gör. De kan till exempel oupphörligt slicka på boxväggarna eller ligga på rygg.

Så ser du om fölet har ont
Forskare har tagit fram en smärtskala speciellt för föl. Foto: Frank Sorge/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Sedan några år finns skalor för bedömning av hur vuxna hästar visar smärta, till exempel Pain Face och The Ridden Horse Pain Ethogram (RHpE).

  Men då dessa skalor inte är överförbara till fölens sätt att visa smärta, har forskare i Italien och Holland studerat föl och satt samman en speciell smärtskala för dem.
  – Det är både de rent fysiska parametrarna som kroppstemperatur och puls som skiljer sig från vuxna hästar och de uttryck som fölet visar i ansiktet. Även kroppsställningen spelar roll, säger forskningsledaren Aliai Lanci vid universitetet i Bologna.

  Skapade Foal Composite Pain Scale

  De sju forskarna satte samman en skala, baserad på forskning kring smärtuttryck och sina egna erfarenheter. Resultatet blev the Foal Composite Pain Scale (FCPS), en skala som är uppdelad i tre avdelningar.

  För att testa skalans tillförlitlighet videofilmades 35 friska och 15 sjuka föl. De sjuka fölen filmades tre gånger: när de skrevs in på veterinärkliniken, efter att de fått smärtstillande medicin samt när de var friska igen. Fem erfarna granskare fick titta på filmerna två gånger och poängsätta fölens uppförande. Granskarna visste inte på förhand vilka föl som var friska och vilka som var sjuka, alla föl hade bandage runt halsen för att inte 
avslöja eventuella venkatetrar hos de sjuka fölen.

  De sjuka fölen fick stadigt runt 16 poäng (13 till 18) medan de friska låg på 1 eller 2 poäng. Granskarna var mycket samstämmiga.
  – Skalan kunde förutsäga smärta med hög känslighet och väl specificerat, konstaterar forskarna. Det gör att vi anser att skalan är ett tillförlitligt sätt att upptäcka och gradera smärta hos föl.

  Kan bli justeringar

  Det kan dock komma att bli lite justeringar efterhand för att få skalan så perfekt som möjligt. Nu siktar forskarteamet på större studier av skalans tillämpning. I slutändan ska den kunna vara till hjälp både för hästägare och personal inom djursjukvård.

  Fakta

  The Foal Composite Pain Scale (FCPS)

  Uppdelad i tre avdelningar.

  De olika parametrarna betygssätts med 0, 1 eller 2 poäng, vilket ger en högsta poäng på 40 för det föl som visar alla tecken på smärta.

  1. Ansiktet
   Elva olika uttryck, framför allt i ansiktet. Den omfattar hur fölet rör huvudet, ögonlocken, om fölet är fokuserat, hur mungiporna ser ut (spända eller ej), muskeltonus, om fölet gäspar, slickar eller tuggar, gnisslar tänder eller stönar samt hur det håller öronen.
  2. Uppförande
   Fyra parametrar gällande uppförande som kroppsställning, tecken på kolik, hur ofta fölet diar samt tecken på hälta.
  3. Fysik
   Fem fysiska parametrar som omfattar temp, puls, andningsfrekvens, reaktion vid palpation och tarmljud.

  Källa: Development of a composite pain scale in foals: a pilot study. A Lanci et al, Animals 2022.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden