Veterinärt
25 april 2022 09:05
Ridsportplus

Rotavirus ger smittsam diarré hos föl

HästhälsaMånga föl får diarré någon gång, ofta orsakat av enklare tarmstörningar. Men det finns också virusorsakad diarré som smittar mellan föl.

Rotavirus ger smittsam diarré hos föl
Vattnig mycket illaluktande diarré är ett av flera symtom på rotavirus. Foto: Frank Sorge/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rotavirus är en smittsam form av földiarré och kan ha ett snabbt och intensivt förlopp. Fölet blir slött, slutar dia och får vattnig och mycket illaluktande diarré. Ibland tillstöter feber, vilket är allvarligt eftersom fölet då riskerar att mycket snabbt torka ut. Insjunkna ögon är ett tecken på stark uttorkning.

Rotavirus har kort inkubationstid och drabbar föl efter föl i en besättning.

Detta virus får lätt fäste i stall med många fölston och småhagar där olika ston och föl vistas, då hagarna kan bli smittbärande.

Finns vaccin

Det finns vaccin mot rotavirus, som ges till högdräktiga ston. Det används oftast på stuterier med högt hästtryck.

Stallets veterinär kan göra en snabbtest av fölets avföring, som visar om det är rotavirus. Därmed kan rätt behandling sättas in, som fölplasma med höga halter av antikroppar mot rotavirus och ibland intravenöst dropp för att häva vätskeförlusten.

Snabbtester av rotavirus lär kunna köpas av vem som helst, men frågan är vilken nytta stoägaren har av att göra egna tester i detta läge.
– Först måste man vara säker på att testet är tillförlitligt, säger veterinär Fredric Spång på Gårdsveterinärerna i Slöinge.

Fölet kan vara illa ute

Blir det ett falskt negativt svar kan fölet vara illa ute.
– När veterinären gör en bedömning av fölet har veterinären ett erfaret öga och kan se andra symtom som stoägaren kanske inte uppmärksammat, så det blir en säkrare diagnos.

Sto och föl ska isoleras från övriga hästar vid misstänkt eller konstaterat rotavirus. De måste skötas med strikt hygientänk – skoskydd och handsprit.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden