Veterinärt
9 april 2022 09:21
Ridsportplus

Regumate ska hanteras varsamt

HästhälsaHormonpreparatet Regumate kan hjälpa ston med helt olika sorters problem. Det kan både förhindra brunst och användas till dräktiga ston, till exempel för att förhindra kastning.

Regumate ska hanteras varsamt
Att tävla ett brunstigt sto kan ge problem. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Regumate är ett läkemedel som innehåller alternogest, ett syntetiskt hormon som liknar progesteron. Det har blivit ganska vanligt att använda till ston, för olika problem.
– Jag anser att man ska tänka sig för innan man sätter in Regumate, säger Annica Boström, stuteriveterinär med 30 års erfarenhet.
– Det kan visst göra nytta, men det är mycket viktigt att göra noggranna undersökningar och väga riskerna mot nyttan med behandlingen.

Ett av användningsområdena är till ston som utvecklat beteendeproblem i samband med brunst. Några typiska uttryck för detta är att de går emot skänkeln eller trycker upp sin skötare mot väggen.
– Här är det mycket viktigt att utesluta andra orsaker till beteendet, det kan handla om äggstockstumörer, att de har ont i ryggen, ortopediska problem eller livmoderinflammation. Alla sådana 
diagnoser måste undanröjas först. Om det verkligen är brunstrelaterat, finns andra alternativ att skjuta upp brunst som bör prövas i första hand, som att lägga in en kula i livmodern.

Två veckors karens för tävling

Annica-bostrom
Annica Boström driver Hestimeda AB i Skyttorp, där seminstation, veterinärpraktik och hästuppfödning bedrivits sedan 1992.

För tävlingshästar är sådan behandling att föredra, eftersom Regumate inte rekommenderas på grund av att det kan innehålla en anabol substans. Om det ändå används till en tävlingshäst är det 14 dygns karens.
– Då har stoet precis hunnit bli brunstigt igen, säger Annica Boström. Regumate är inte långtidsverkande.

Det finns några tillstånd hos det dräktiga stoet, där Regumate ibland används.
– Det kan användas som en del av behandlingen av ston som fått placentit, inflammation i moderkakan, för att hon ska behålla fölet tiden ut.
– Sedan förekommer användning till ston som i tidig dräktighet, dag 14-100, har nedsatt gulkroppsfunktion och därmed har låg egen progesteronproduktion.

Progesteron bidrar till att skapa och upprätthålla en gynnsam miljö för embryot i livmodern, och om produktionen är nedsatt kan stoet kasta tidigt i dräktigheten.
– En ordentlig gynekologisk utredning av stoet är viktig innan Regumate sätts in, så att orsaken till den nedsatta gulkroppsfunktionen är klarlagd. Regumate kan annars dölja andra sjukdomstillstånd i reproduktionsorganen.
– Man bör också överväga om det är bättre att i stället börja om från början med ett sådant sto.

Ska inte hanteras av kvinnor i fertil ålder

Regumate ska alltid hanteras med handskar och helst inte alls av kvinnor i fertil ålder.
– Hormonpreparat ska alltid hanteras med försiktighet eftersom oavsiktlig exponering kan störa den egna hormonproduktionen, säger Annica Boström.

Fakta

Kan inte användas på alla hästar

Regumate Equine är receptbelagt och får endast skrivas ut av veterinär med särskild licens.Det är en lösning som ska ges dagligen i munnen, behandlingen är oftast långvarig. Det är ett dyrt läkemedel, 1 000 ml kostar 1 350 kronor. Det är förbjudet att använda till hingstar och valacker.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden