Nyheter
10 december 2019 16:53

Så ska grova brottslingar stoppas från ridklubbar

TrygghetsarbeteFrån om med den 1 januari ska alla ridklubbar begära att få se ett begränsat registerutdrag för alla som anställs eller anlitas för uppdrag i föreningen. Detta för att kontrollera att personen som ska anlitas inte har begått grova brott såsom mord, grov misshandel eller sexualbrott.

Så ska grova brottslingar stoppas från ridklubbar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Det är en del av idrottens trygghetsarbete som gör att alla föreningar ska begära begränsat utdrag ur belastningsregistret.

Detta gäller för alla som anställs eller anlitas för uppdrag i klubben och som har direkt och regelbunden kontakt med barn.

Det här berättar Svenska Ridsportförbundet på sin webbplats:”Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra,” står det på sajten.

Visas för ansvarig

Ett begränsat registerutdrag ska visas för ansvarig på föreningen. Detta gäller till exempel ledare, ridlärare, tränare samt landslagsledare för ponnyer och ungdomar.

Ett registerutdrag kan endast begäras av den som är arbetsgivare eller uppdragsgivare.

Det var på Riksidrottsmötet 2019 som det togs beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret.

Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020 och föreningar är ansvariga för att kontrollen görs.

Grova brott

I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av de grövsta brotten som mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån. Detta för att föreningen ska kunna välja att inte anställa eller anlita någon som är dömd för dessa brott.

Mer information finns på Svenska Ridsportförbundets webbplats.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden