Sverige
13 mars 2018 13:30

Så undviker du att din häst skadas i trafiken

TrafiksäkerhetEn trafikolycka med hästar inblandade är ett stort trauma som ingen ska behöva uppleva. Agria djurförsäkring tipsar i ett pressmeddelande hur man kan förebygga trafikolyckor med häst.

Så undviker du att din häst skadas i trafiken
Antalet hästar inblandade i trafikolyckor har varit flera på senare tid. En orsak kan vara det rådande vinterväglaget. Getty Images/iStockphoto

En hästtransport välte, en häst blev påkörd under en uteritt eller tre hästar smet ut från sin hage och tog sig upp på motorvägen. Så kan trafikolyckor med häst se ut. Färska siffror från Agria djurförsäkring visar att sedan 2011 har antalet trafikdrabbade hästar halverats, då 34 av deras försäkrade hästar förolyckades. Under 2017 stannade siffran preliminärt på 15.

”Anledningen till att antalet trafikolyckor med hästar minskade under 2017, tror jag är att hästägarna har ett väldigt högt säkerhetstänk idag. De tar inga onödiga risker, oavsett om det handlar om att använda reflexer och säkra staket i hagarna”, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst och Lantbruk hos Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Men för 2018 ser det mörkare ut då 6 hästar redan har drabbats.

”Just nu ser det inte positivt ut för 2018, en trolig orsak kan vara vinterväglaget som inte släpper greppet. Men sett på helåret hoppas vi fortfarande att antalet olyckor avtar. En trafikolycka med hästar inblandade är ett stort trauma som ingen vill uppleva”, säger Mikael Theorén.

Majoriteten av hästarna som är involverade i trafikolyckor dör på platsen. De som överlever kräver ofta omfattande behandlingar och rehabilitering. Mikael Theorén menar på att kunskapen om hästar i trafiken generellt måste höjas bland medtrafikanter. Detta då många är inte medvetna om hur de ska möta hästar i trafiken för att undvika trafikolyckor.

Trafikolyckor med häst

Så förebygger du

  • Ta hänsyn till väglaget. Anpassa hastighet och resor utifrån det.
  • Ha koll på var varningsblinkersen på bilen finns. Om du måste stanna på grund av köer eller något annat, kan det vara skillnaden som gör att bakomvarande trafikanter uppfattar dig i tid för att hinna bromsa.
  • Se över hagarna regelbundet och fundera på vilket stängsel som fungerar bäst för dina hästar. Tänk på att tjocka täcken och djup snö kan göra att hästarna inte känner av ett elstaket.
  • Använd gärna täcken och grimmor med reflexer invävda i materialet. Då syns din häst bättre om den kommer lös.
  • Använd alltid reflexer och lampor när du rider i skymning eller mörker.
  • Undvik att så långt det är möjligt att rida på, och nära, trafikerade vägar.
  • Om olyckan är framme – ring polisen och lokalradion omgående. Lokalradion kan gå ut och varna trafikanter om att hästen är lös. (Källa: Agria)
Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden