Prylspaning
22 juni 12:53
Ridsportplus

Så väljer du rätt munkorg

UtrustningEn munkorg kan vara lösningen för att begränsa betet för din häst. Passformen är otroligt viktig för att hästen inte ska få skav men också för att hästen ska kunna äta.

Så väljer du rätt munkorg
En del hästägare väljer att sätta munkorg på sin häst för att kunna ha den på bete. Men det finns olika modeller, både hårda och mjuka. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anna Bäck jobbar på en ridsportbutik och kommer i närkontakt med kundernas tankar om munkorgar.
– Det finns två läger. Vissa säger att munkorg är det värsta du kan sätta på din häst – andra menar att munkorgen räddat deras häst, säger Anna Bäck.

Det viktigaste är att inte låta hästen ha munkorgen på dygnet runt.
– Tänderna förstörs, de kan nötas ner om hästen hela tiden försöker komma åt gräset. Samma sak skavmässigt, det blir ett och samma tryck hela tiden.

Välj mellan hård eller mjuk

Anna
Anna Bäck har jobbat på ridsportbutiken Strömsbergsgård i sex års tid. Innan det har hon jobbat professionellt med hästar i tolv år i både Tyskland och i Sverige.

Vad finns det då att välja på för den som vill testa munkorg? I huvudsak är det mjuka och hårda modeller som finns. De mjuka kan vara av nylon och fodrade med teddy, medan de hårda oftast är av hårdplast.
– Jag är personligen inget fan av de mjuka, ofta upplever jag att hästarna har svårare att beta med dem. De hårda modellerna kan hästen lägga mot gräset och få upp några strån, medan de mjuka mest flyttar sig runt näsan, säger Anna Bäck.

Mjuka munkorgar sitter i en egen enklare grimma, medan hårda fungerar med vanliga grimmor. Men ett problem kan vara att hästen krånglar av sig munkorgen.
– Ofta är de hästar som ska ha munkorg de som rymmer och är otroligt uppfinningsrika. Det finns en speciell grimma med extra remmar av märket Greenguard, som gör att hästen inte ska kunna plocka av sig grimman om den sätter huvudet mot något, kliar eller drar.

Det är viktigt att prova ut munkorgen på ett bra sätt, annars kan det bli skavsår.
– Ta hjälp av någon som har erfarenhet av hur den ska sitta för att vara bekväm men ändå sitta kvar. Det gäller att hitta ett mellanläge, säger Anna Bäck.

Balansgång med storleken

Storleken är en balansgång. Hästen ska kunna ha en naturlig tuggrörelse samtidigt som munkorgen inte ska vara för stor.
– Du kan prova ut den genom att lägga lite hö eller några godisar som stannar i munkorgen och låta hästen röra käkarna. Sätt två fingrar vid nosryggen eller käken. Blir det supertajt behöver du gå upp i storlek, om dina fingrar inte är i närheten är munkorgen för stor.

Hur var det då med de två lägren som delar häst-Sverige? Anna Bäck vet var hon står.
– Jag personligen tycker att har du en munkorg som sitter bra och det funkar för hästen att den kan få i sig lagom med gräs, är det väl jättetrevligt att hästen får gå kvar med sina kompisar på stora ytor i stället för i grushage. Det är tyvärr inte många som har bra skogshagar, som kan vara ett annat alternativ.

Gjorts vetenskapliga studier

Annette
Annette Longland är forskningschef för Equine and Livestock Nutrition Services vid Imperial College of Science and Technology i Storbritannien.

Enligt forskaren Annette Longland, som har gjort två vetenskapliga studier på munkorgar, ska gräset vara mellan två och 15 centimeter långt för att hästarna ska kunna komma åt att beta med munkorg på. Om gräset är för långt böjs det ner mot marken av munkorgen.

Forskningen visade också att hästar är bra på att kompensera för tiden med munkorg genom att få i sig mer gräs under den tid de går utan.
– Betesreduceraren är effektiv om den används i kombination med uppstallning eller att hästen går i hage utan gräs resten av dygnet. Men att ha betesreducerare på under några timmar för en häst på bete, det kanske inte fungerar, sade Annette Longland till Ridsport i en tidigare intervju.

Fakta

Tänk på det här om hästen har munkorg

  • Kan hästen dricka? Kolla det, vissa hästar förstår inte att det går att dricka med munkorgen på.
  • Är munkorgen lagom stor? Se upp för skav.
  • Sitter den kvar?
  • Kan hästen få i sig några strån? Idealet är att den får i sig litegrann.
  • Om du har teddyfodrad munkorg kan det vara värt att byta när kardborrarna släpper sina blomkorgar, annars har du snart hela munkorgen full med de små hakarna.
  • Hästen kan inte slicka på saltsten med korgen på, glöm inte att den behöver salt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden