Prylspaning
27 april 2022 18:44
Ridsportplus

Från militärt till mode

Ridsport 50 årMycket hinner hända på 50 år. Här är några av de många framsteg som gjorts för ryttarna, hästarna och hästlivet.

Från militärt till mode
Mycket har hänt med ridutrustningen på 50 år. Foto: Helsingborgs Auktionsverk/Wikipedia

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Utrustningen har gått  från militärt rejält och hållbart till specialiserat och anatomiskt. Gärna i modefärger.

Manskapssadel
Manskpssadel Foto: Wikipedia

Manskapssadeln bäst för långritt

För 50 år sedan användes fortfarande många militärsadlar. Både manskapssadlar utformade för att ligga bra på hästen under många mils förflyttning och de något smäckrare officerssadlarna. Men ridskolor och privatryttare behövde något annat till kvinnor och barn som börjat rida. Smäckrare sadeltyper kom till, liksom olika modeller för dressyr, hoppning och allround.

Octagon_farger
Schabrak i olika färger.

Schabraken har återuppstått

För 50 år sedan associerades schabrak med husarregementets parader: vackert utsmyckade, fyrkantiga underlägg till sadeln. Då användes nästan bara figursydda vojlockar, formade för hoppning eller dressyr.

Sedan fick schabraken en renässans. När det gäller material, mönster och färger har utbudet exploderat. I dag finns schabrak i en mängd varianter: denim, prickiga, quiltade, med och utan kristaller och kantband.

Img_4037
Färgglada stigbyglar Foto: Ulrika Fåhraeus

Stigbyglarna är färgklickar

Tidigare byttes möjligen stålstigbyglarna mot ett par trästigbyglar under vintern. Numera finns en uppsjö av modeller med olika former av säkerhetsutlösning. Färgade stigbyglar ger möjlighet att matcha såväl ryttarens klädsel som hästens övriga utrustning.

Classic-siena-pinerolo
Classic Siena Pinerolo

Sadlar i förvandling

I dag finns en mängd sadeltyper att välja på, både för olika former av hästaktiviteter och i olika kvalitet av läder. En del har utbytbara koppjärn för maximal passform, andra passar kvinnor bättre än män och åter andra är bomlösa. Lädret byttes först mot lättskött syntet, på senare tid har helt nya material, av miljömässiga skäl,  börjat användas – som kork, frukt, papper och svamp.

Snorgjord007
Den klassiska snörgjorden. Foto: Annika Karlbom

Figursytt och anatomiskt rätt

Enkla träns med breda remmar har utvecklats i flera omgångar också mot en mer anatomisk stil. 2007 kom Micklem-tränset som tar hänsyn till hästens känsliga huvud och har nosgrimma och käkrem anpassat efter det. Nu finns flera anatomiska modeller.

Även sadelgjordarna har genomgått en förändring och gått från raka snörgjordar till svängda modeller med tryck-fördelning under hästens buk.

Bettlost-rubin_01
Bettlöst träns Foto: Sandra Nordin Johansson

Bett och bettlöst

I många sadelkammare finns en hel vägg full med bett för alla upptänkliga situationer med en häst. Raka bett, två- eller tredelade, smaksatta, i gummi, läder eller olika metallegeringar.

Samtidigt pågår en rörelse åt andra hållet – att rida bettlöst och i stället styra hästen med hjälp av tryck på nosryggen. Detta sker genom tyglar fästa i en kraftig nosgrimma, vilken ibland är försedd med hävstångsverkande skänklar.

Fakta

Från murrigt till färgglatt

Lodenrock
Militärgrön rock. Foto: Helsingborgs Auktionsverk

Militärgrönt och brunt, färger som genomsyrade det mesta i utrustningsväg under 70-talet, känns väldigt avlägsna i dag.

Nu är det matchande färger och mönster som gäller på öronhuva, lindor, schabrak och täcke. Eftersom modet växlar blir detta konsumtionsvaror som köps hela tiden.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden