Ridsport 50 årMycket hinner hända på 50 år. Här är några av de många framsteg som gjorts för ryttarna, hästarna och hästlivet.
Från militärt till mode

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Utrustningen har gått från militärt rejält och hållbart till specialiserat och anatomiskt. Gärna i modefärger.

Manskapssadeln bäst för långritt
För 50 år sedan användes fortfarande många militärsadlar. Både manskapssadlar utformade för att ligga bra på hästen under många mils förflyttning och de något smäckrare officerssadlarna. Men ridskolor och privatryttare behövde något annat till kvinnor och barn som börjat rida. Smäckrare sadeltyper kom till, liksom olika modeller för dressyr, hoppning och allround.

Schabraken har återuppstått
För 50 år sedan associerades schabrak med husarregementets parader: vackert utsmyckade, fyrkantiga underlägg till sadeln. Då användes nästan bara figursydda vojlockar, formade för hoppning eller dressyr.
Sedan fick schabraken en renässans. När det gäller material, mönster och färger har utbudet exploderat. I dag finns schabrak i en mängd varianter: denim, prickiga, quiltade, med och utan kristaller och kantband.

Stigbyglarna är färgklickar
Tidigare byttes möjligen stålstigbyglarna mot ett par trästigbyglar under vintern. Numera finns en uppsjö av modeller med olika former av säkerhetsutlösning. Färgade stigbyglar ger möjlighet att matcha såväl ryttarens klädsel som hästens övriga utrustning.

Sadlar i förvandling
I dag finns en mängd sadeltyper att välja på, både för olika former av hästaktiviteter och i olika kvalitet av läder. En del har utbytbara koppjärn för maximal passform, andra passar kvinnor bättre än män och åter andra är bomlösa. Lädret byttes först mot lättskött syntet, på senare tid har helt nya material, av miljömässiga skäl, börjat användas – som kork, frukt, papper och svamp.

Figursytt och anatomiskt rätt
Enkla träns med breda remmar har utvecklats i flera omgångar också mot en mer anatomisk stil. 2007 kom Micklem-tränset som tar hänsyn till hästens känsliga huvud och har nosgrimma och käkrem anpassat efter det. Nu finns flera anatomiska modeller.
Även sadelgjordarna har genomgått en förändring och gått från raka snörgjordar till svängda modeller med tryck-fördelning under hästens buk.

Bett och bettlöst
I många sadelkammare finns en hel vägg full med bett för alla upptänkliga situationer med en häst. Raka bett, två- eller tredelade, smaksatta, i gummi, läder eller olika metallegeringar.
Samtidigt pågår en rörelse åt andra hållet – att rida bettlöst och i stället styra hästen med hjälp av tryck på nosryggen. Detta sker genom tyglar fästa i en kraftig nosgrimma, vilken ibland är försedd med hävstångsverkande skänklar.
Fakta
Från murrigt till färgglatt

Militärgrönt och brunt, färger som genomsyrade det mesta i utrustningsväg under 70-talet, känns väldigt avlägsna i dag.
Nu är det matchande färger och mönster som gäller på öronhuva, lindor, schabrak och täcke. Eftersom modet växlar blir detta konsumtionsvaror som köps hela tiden.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på