Nyheter
15 oktober 2022 19:15

Säkerhetskedja obligatoriskt vid användning av ”farligt bett”

BettregelFinska ridsportförbundet förbjöd nyligen all användning av så kallade barrel bett. Detta efter att flera olyckor inträffat när betten har gått av. Även travet har drabbats av olyckor med kopplingar till bettet, men där har man valt en annan lösning.

Säkerhetskedja obligatoriskt vid användning av ”farligt bett”
Det kan gå illa med bett som går av. Foto: Istock

Efter larmet om att så kallade barrel bett misstänks ligga bakom flera olyckor i Finland, även en med dödlig utgång, har det finska ridsportförbundet tills vidare förbjudit bettet både i samband med träning och tävling i samtliga grenar.

Olyckor med bettet har även förekommit inom travsporten, men där har det finska travsportförbundet Hippos istället gjort det obligatoriskt med säkerhetskedja vid användning av cylinderbettet. Samma regel införs nu omgående även på svenska travbanor.

Säkerhetskedjan ska enligt de svenska säkerhetsreglerna sitta framför bettet, och kedjan ska vara lika lång som bettet eller något längre. Kravet gäller vid användning vid alla typer av tredelade bett med cylinderformad mittdel. Säkerhetskedja rekommenderas även i samband med träning. Det rapporterar Svensk Travsport.

Den finska tillstånds- och kontrollmyndigheten Tukes håller just nu på med en utredning kring ett flertal trasiga bett kopplade till olyckor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden