Dressyr
8 september 2023 18:15
Ridsportplus

Säkrad lagplats i Paris för de svenska pararyttarna

EM i paradressyrDet hängde på en tråd, men det gick vägen. Svensk paradressyr har ett lag kvalat till Paralympics nästa år. Dessutom är alla fyra ryttarna i det svenska laget klara för lördagens kür.

Säkrad lagplats i Paris för de svenska pararyttarna
Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike BJ Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Gärna medalj, men först ett lag kvalat till Paralympics i Paris. Så var planen, och in i det sista var det oklart om den skulle gå i lås. Till slut kokade det ner till en ryttare från Österrike, nationen som låg bra till bland de ännu icke kvalade.

  Och det gick vägen. Det svenska laget slutade på åttonde plats med 214,277 procent före Österrike med 210,958 procent.

  Dessutom är de svenska ryttarna klara för lördagens kür dit de åtta bästa i varje grad går. Louise Etzner Jakobsson blev bästa svensk med en fjärdeplats i dagens tävling tillsammans med Goldstrike.

  Lena Malmström och Fabulous Fidelie tog en sjätte plats i grad V och Lotta Wallin tog åttondeplatsen där med Enebro SB. Anita Johnsson kom i sista stund med i küren i grad I efter en strykning av ett annat ekipage.

  Lotta Wallin är inte helt nöjd med sin andra ritt.

  − Jag missade på bakdelsvändningarna. Det är dubbel koefficient på dem så det blev dyrt, säger Lotta Wallin, som nu laddar inför küren.
   

  Jag är så laddad och det ska bli så kul

  Lotta Wallin

  − Jag har en rörelsemässigt enkel kür, men vägarna är komplicerade, och jag har jättebra musik. Jag rider till Grease. Det är min egen kür som Matilda Stymne i U25-laget gjort.
  − Jag har ridit med den küren i år och han har gått bättre och bättre, och jag får jättehöga procent på det konstnärliga. Jag är så laddad och det ska bli så kul.

  Lotta Wallin Swe Enebro Sb-2
  Lotta Wallin och Enebro SB Foto: Kim C Lundin
  Lena Malmström Swe Fabulous Fidelie-3
  Lena Malmström och Fabulous Fidelie. Foto: Kim C Lundin

  Lena Malmström rider till Adele och Passenger.
  − Det är helt ny musik som jag inte har tävlat till någon gång, och så har jag höjt svårighetsgraden rätt så mycket, så nu får det bära eller brista.
  − Förut har jag haft en safe kür, men nu spänner jag bågen. Skulle jag sätta den, så blir jag själv glad, men vi får se vad domarna tycker.

  Under fredagen följdes paradressyren även av Bo Jenå och Lussan Nathhorst från dressyrlandslagets ledning.
  − Vi försöker verkligen följa dem och se deras utveckling. De är så duktiga, och de ligger också bra till internationellt, säger Lussan.

  − Pararyttarna har en enorm ambition och vilja. Både Lotta och Lena gjorde fina program i dag, men sedan är det tufft i toppen, säger Bo Jenå.

  Ridsports samlade rapportering om EM i dressyr och paradressyr

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden