Veterinärt
13 februari 2019 14:25

Forskare sökte samband mellan halm och magsår

HästhälsaKan halm i foderstaten ge upphov till magsår hos hästar? Det var en av huvudfrågorna i en studie som SLU gjort. Nu finns det ett svar.

Forskare sökte samband mellan halm och magsår
Halm i foderstaten innebär inte någon ökad risk för magsår, enligt SLU:s studie. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Den praktiska delen av studien är avslutad och det preliminära resultatet visar att halm med bra hygienisk kvalitet inte ger upphov till mer magsår än om halm inte ingår i foderstaten. Detta betyder att utfodring med halm som ett komplement till övrigt grovfoder i framtiden fortfarande kan rekommenderas, till exempel vid grovfoderbrist eller till hästar som lätt blir feta, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Forskarna vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har genomfört studien under vintern i samarbete med Universitetsdjursjukhuset UDS. Bland annat har blodprov tagits på hästar som ingått i studien, och de preliminära analyserna av blodproven tyder också på att hästarna har en jämnare sekretion av digestionsvätskor när det ingår halm i foderstaten än när det inte gör det.

En trolig förklaring till det är att hästar äter fortare och glupskare när de inte får halm. Ett glupskt ätmönster behöver inte vara ett problem, men kan öka risken för foderstrupsförstoppning hos vissa individer. Det  kan också vara ett tecken på att hästarna känner en större hunger inför utfodring, trots att tillgången på energi var den samma över dygnet oavsett om foderstaten innehöll halm eller inte.

Forskarna kommer att göra fler analyser för att undersöka hur halmen har påverkat hästarnas beteende och energiomsättning. Studien har finansierats av medel från Marie-Claire Cronstedts stiftelse.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden