Veterinärt
18 december 2018 16:29
Ridsportplus

Årets skörd: Så undviker du proteinöverskott hos hästen

Experten berättarI många fall är näringsvärdena höga i årets grovfoder. Är det ett problem med extra högt protein och finns det vissa hästar som proteinöverskott är värre för? Forskaren Sara Ringmark på SLU ger råd.

Årets skörd: Så undviker du proteinöverskott hos hästen
För många hästar är grovfoder med hög kvot mellan protein och energi inget problem. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets grovfoderskörd var mindre än normalt, men näringsvärdena är i många fall relativt höga. Särskilt proteinet verkar vara extra högt i år, kanske för att torkan gjorde att gräset stannade i ett tidigare växtstadium längre än normalt.

    Det innebär att många har grovfoder med ovanligt höga kvoter mellan protein och energi (smb rp/MJ). Är det ett problem, och om – hur löser man det?

    Sara Ringmark är forskare på SLU och expert på hästens utfodring:
    – För många hästar är detta inte något problem alls. Om du kan fylla hästens energibehov med grovfodret spelar det oftast inte så stor roll om hästen får för mycket protein, så länge det kommer från grovfoder.

    Black Stallion
    Näringsvärdena i årets skörd ligger högt i många fall. Foto: Istock

    En häst som får ett proteinöverskott från grovfoder kissar ut kväveöverskottet i form av ammoniak, vilket kan försämra stalluften och öka behovet av ventilation.

    Värre för vissa

    P: 2018-14
    Sara Ringmark, SLU.

    Men det finns några typer av hästar där ett proteinöverskott inte är nyttigt. Den ena gruppen är hästar som gör fysiskt hårda prestationer, i nivå med att gå travlopp eller trestjärnig fälttävlan.

    Det extra proteinet ökar värmeavgivningen och evaporationen – avdunstningen från hud och andningsvägar. Den ökade värmeavgivningen skulle, i alla fall i teorin, kunna hämma dessa hästars prestationsförmåga.

    Den andra gruppen är hästar som ligger i riskzonen för fång. De måste få proteinbehovet uppfyllt, men där bör du vara försiktig med överskott.

    – Vi har gjort en studie där vi kontrollerade insulinsvaret hos hästar som fick proteinrikt grovfoder. Mängden socker var den största förklaringen till förhöjt insulinsvar, men även för högt protein påverkade, säger Sara Ringmark.

    Hullet påverkas

    Risken med ett foder med hög proteinkvot är att energibehovet inte uppfylls, särskilt om energin är relativt låg. För lite energi påverkar framför allt hullet; får hästen för lite energi blir den smalare. Om det även påverkar temperament och energinivå är inte riktigt klarlagt, men det finns indikationer på att typen av energi påverkar hästens förmåga att fokusera.

    – Vi vet ännu inte så mycket om detta, men man har sett att kraftfoder ökar hästens puls och stresshormon. De presterar inte bättre utan blir snarare mer ofokuserade, säger Sara Ringmark.

    – Därför rekommenderar jag att i alla situationer försöka lösa hästens näringsbehov med grovfoder så långt det går.

    Kombinera med halm

    Om du har ett grovfoder med höga proteinvärden är det allra enklaste att ge hästen halm. Halm innehåller i princip inget smältbart råprotein alls, men en del energi. Därför kan det i kombination med ett proteinrikt hö eller hösilage bli en bra balans. Det kan också vara ett bra sätt att dryga ut grovfodret om tillgången är sämre.

    – De flesta hästar äter halm, men de äter selektivt. Det är lätt att tro att de inte har ätit halmen när den ligger kvar på morgonen, men de brukar ändå ha plockat i sig en del.

    Om det ändå är svårt att få i hästen tillräckligt med energi rekommenderar Sara Ringmark olja och betfor. Oljan innehåller bara energi, inget protein alls. Betfor har en bra balans mellan energi och protein och passar hästar bra. Dessutom brukar det fungera fint att hälla oljan i uppblött betfor. Det går bra att använda vilken olja som helst av livsmedelskvalitet, det vill säga vad du kan köpa i mataffären.

    Protein

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden